Το πιο weird που μας έχει προσφέρει: Ο λόγος που η νέα ταινία του  Λάνθιμου έχει σήμανση «ακατάλληλου»
Βρείτε μας στο

Να είναι αυτή η «μπλε περίοδος» για τον ίδιο; Μπορεί. Ο Γιώργος Λάνθιμος ξεκινάει μια νέα φάση της πορείας του στο υψηλότερο σκηνοθετικό επίπεδο και σε αυτή το στοιχείο του horror είναι πολύ έντονο.

Με στοιχεία που θα μπορούσε κάποιος να πει – εμείς δηλαδή το λέμε, αλλά το φορτώνουμε αλλού για πιο σοφιστικέ – ότι θυμίζουν το Suspiria, και το πρωτότυπο και αυτό του Γκουαντανίνο, το Poor Things είναι η δεύτερη ταινία σε αυτή τη χορεία για τον Λάνθιμο.

Η πρώτη που θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες, αλλά η δεύτερη που γυρίζει, αφού έχει και το Hawkline Monster, το οποίο έχει γυριστεί πριν το Poor Things.

Σε αυτό το τελευταίο πάντως, που θα προβληθεί στο μη διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών, ίσως δούμε το πιο weird σινεμά που μας έχει προσφέρει ο Λάνθιμος.

Η ιστορία βασίζεται στο βιβλίο του Άλασντερ Γκρέι που κυκλοφόρησε το 1992 και μας μεταφέρει στην βικτωριανή Σκωτία του 1880. Εκεί, η Μπέλα Μπάξτερ πεθαίνει και ένας ιδιοφυής επιστήμονας ανασύρει το πτώμα της και επιχειρεί να την αναστήσει μεταμοσχεύοντας της το μυαλό ενός εμβρύου.

Και το καταφέρνει, ξυπνώντας την Μπέλα, μια γυναίκα Φρανκενστάιν, η οποία όμως γίνεται μήλον της έριδος για τον «πατέρα» της και τον Άρτσιμπαλντ ΜακΚάντλες, συνάδελφο του Γκόντγουιν Μπάξτερ που ζηλεύει παθιασμένα αυτό το νέο δημιούργημα και επιχειρεί να το γοητεύσει.

Η Μπέλα πραγματώνει τις σεξουαλικές της ανησυχίες με τον Άρτσιμπαλντ και αρραβωνιάζονται. Όμως, στην πορεία τον παρατάει και ακολουθεί τον Ντάνκαν Γουέντερμπερν στην Ευρώπη και μέχρι την Αίγυπτο. Τελικά, επιστρέφει στη Σκωτία για να παντρευτεί τον ΜακΚάντλες.

Όλη η ιστορία βασίζεται σε αναμνήσεις και σε γράμματα που έχει αφήσει ο ΜακΚάντλες, αλλά υπάρχουν ένοχα μυστικά πίσω από μια ημιτελή αποτύπωση των γεγονότων. Ένα γράμμα της Μπέλα ανατρέπει τα όσα αφηγείται ο ΜακΚάντλες και όλη η ιστορία, από το ξεκίνημα της, αποκτά μια παντελώς διαφορετική ανάγνωση.

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να περιμένουμε στο Poor Things μια ταινία με δύο σκέλη, όπου το πρώτο αποδίδει όλη την ιστορία και το δεύτερο σκέλος την επαναπροβάλλει με διαφορετικό φωτισμό.

Το Poor Things έχει λάβει σήμανση «R-rated» (ακατάλληλη) για «έντονο και διάχυτο σεξουαλικό περιεχόμενο, για γραφικό γυμνό, για ενοχλητικό υλικό από gore εικόνες και για απρεπή εκφορά λόγου».

Κι αυτό, για ένα καστ που περιλαμβάνει την Έμμα Στόουν (τρίτη συνεργασία με τον Λάνθιμο μετά το Bleach και το The Favorite), τον Μαρκ Ράφαλο και τον Γουίλεμ Νταφόε, είναι ένα στοιχείο που ανεβάζει πολύ ψηλά τις προσδοκίες.

Τα χαρακτηριστικά της ταινίας είναι τέτοια που είτε θα αποθεωθεί είτε θα κριθεί ως κάτι too much.

Ο Λάνθιμος και η Στόουν συνεργάζονται ξανά και με τον Τόνι ΜακΝαμάρα, σεναριογράφο του The Favorite.