90 λεπτά δεν παίρνεις το βλέμμα από την οθόνη: Δες απόψε την feelgood ταινία του Netflix που θα σε κάνει να αντέξεις την εβδομάδα (Vid)
Βρείτε μας στο

Μας αρέσουν πολύ οι ταινίες που σπάνε τα στερεότυπα και δεν διαλέγουν το μονοπάτι της αυτολύπησης. Γι’ αυτό και το The Fundamentals of Caring απέκτησε από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο Netflix πριν 6 περίπου χρόνια, μια θέση στην καρδιά μας.

Δεν θα πούμε ψέματα. Τότε δεν είχαμε ψηθεί να το δούμε. Πέρασαν μερικά χρόνια μέχρι να το κάνουμε. Και μετά απλά αναρωτιόμασταν γιατί αφήσαμε τόσο χρόνο. Η απάντηση βέβαια σε αυτή την απορία, είναι πάντοτε μία και κάτι σαν θέσφατο: γιατί, όπως λέει και ο Χαραλαμπίδης στα Φτηνά Τσιγάρα, η ζωή ξέρει κι εμείς την εμπιστευόμαστε.

Τα πράγματα έρχονται πάντοτε στο κατάλληλο timing ώστε να τα εκτιμήσουμε όπως πρέπει. Κάποια, έχουν τέτοια δυναμική, ώστε έχουν και δεύτερη εμφάνιση στη ζωή μας, αν η πρώτη δεν έχει τελεσφορήσει.

Το The Fundamentals of Caring είναι το είδος του σινεμά, το είδος των πραγμάτων που παρουσιάζονται στη ζωή του καθενός, που έρχεται για να μείνει. Αν όχι με την πρώτη, σίγουρα με την δεύτερη ή, στην χειρότερη, με την τρίτη. Το τοποθετούμε στην ίδια κατηγορία με ταινίες όπως το CODA ή το Intouchables ή την σειρά του ΑΝΤ1+ που σου γράψαμε πρόσφατα.

Βασισμένη στο βιβλίο του Τζόναθαν Έβιζον από το 2012, με τον Ρομπ Μπερνέτ να διασκευάζει το σενάριο και να σκηνοθετεί, το The Fundamentals of Caring αφιερώνεται στη μαγεία που έχει το να προσφέρεις τη βοήθεια σου σε έναν άνθρωπο που είχε την ατυχία να γεννηθεί με μια σπάνια νόσο ή να του συμβεί κάτι στην πορεία της ζωής του που να τον καταστήσει εξαρτημένο.

Η μαγεία καταλήγει όμως να είναι άλλη. Όχι τελικά το να βοηθάς, αλλά να βλέπεις πως αυτός ο άνθρωπος περιμένει πώς και πώς κάποιον που δεν θα τον δει με οίκτο ή με τη θλίψη στα μάτια που ίσως να έχουν οι γονείς ή οι συγγενείς του όταν τον κοιτάζουν. Δικαιολογημένα σαφώς, γιατί φέρουν τον πόνο και το άγχος για το τι θα συμβεί στη ζωή του όταν πεθάνουν.

Αλλά άνθρωποι όπως ο Τρέβορ, ο εις εκ των πρωταγωνιστών, θέλουν να γελάσουν, να αυτοσαρκαστούν, να κοροϊδέψουν τον ίδιο τους τον εαυτό και να απελευθερωθούν από τη σοβαροφάνεια και την αυτολύπηση.

Ο Πολ Ραντ υποδύεται τον Μπεν, έναν άντρα, συγγραφέα στο επάγγελμα, που πεθαίνει ο μικρός γιος του από δική του ευθύνη και για μια τριετία παρατάει τα πάντα και κλείνεται στο σπίτι του, ενώ η γυναίκα του τον αφήνει.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Αποφασίζει να πάρει ένα σεμινάριο 6 εβδομάδων για τη φροντίδα ανθρώπων με ειδικές ανάγκες και παίρνει την πιστοποίηση.

Πρώτος του πελάτης είναι ο Τρέβορ, ένας έφηβος που έχει γίνει φόβος και τρόμος των λεγόμενων caregivers. Ο λόγος; Τους κάνει ακραίες φάρσες σε βαθμό που η καρδιά τους τρέμει κάθε μέρα μήπως γίνουν αιτία να πεθάνει και κατηγορηθούν. Γι’ αυτό και τον παρατούν.

Όμως, ο Μπεν δείχνει να έχει τα στοιχεία για να το πάει ως το τέρμα. Οι πρώτες μέρες χτίζουν τα θεμέλια της σχέσης τους, παρόλο που ο ρόλος του Μπεν δεν επιτρέπει συναισθηματικό δέσιμο με τον πελάτη. Η σχέση πρέπει να μένει επαγγελματική.

Ο Μπεν όμως δεν είναι επαγγελματίας. Και γι’ αυτό δεν θα είναι για πολύ ο φροντιστής του Τρέβορ. Για όσο είναι όμως, φροντίζει να τον οδηγήσει στη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του, τέτοια που ούτε άνθρωποι χωρίς τη σπάνια νόσο μυϊκής ατροφίας που έχει ο Τρέβορ στα άκρα δεν έχουν ζήσει.

Μαζί θα ξεκινήσουν ένα roadtrip για να δουν τον μεγαλύτερο λάκκο της Αμερικής. Σε αυτή τη διαδρομή θα μάθουν σκληρές αλήθειες για τις ζωές τους. Θα καταλάβουν γιατί βρίσκονται σε αυτή τη θέση. Ο Τρέβορ θα γνωρίσει τον έρωτα, θα μπορέσει να κατουρήσει για μια φορά όρθιος και ο Μπεν θα επανεκκινήσει τη ζωή του.

Το The Fundamentals of Caring έχει πολλές σκηνές με γέλιο, αλλά είναι ένα γέλιο όχι ξεκαρδιστικό.

Είναι γέλιο ποτισμένο με χαρά για τη ζωή, με λίγη λύπη σίγουρα, η οποία όμως δεν είναι προέκταση οίκτου για τον Τρέβορ. Είναι λύπη γιατί αποτυπώνει ως ταινία αυτό που περιγράφει ο Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκεζ με τον τίτλο του βιβλίου του Ο Ήχος Των Πραγμάτων Όταν Πέφτουν.

Τα πράγματα, όταν πέφτουν, δε σπάνε. Αλλά χτυπάνε. Και πονάνε. Και αγκαλιάζουν τη φθορά. Η αρχή του τέλους τους είναι η πτώση. Έτσι συμβαίνει και με τις ανθρώπινες σχέσεις. Ιδίως όταν τα δύο χέρια που κρατούν τα πράγματα, θέλουν να πάνε σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Μέσα σε 97 λεπτά, το The Fundamentals of Caring σε έχει ξεναγήσει σε όλο το φάσμα συναισθημάτων και επειδή δεν το περιμένεις, είσαι πιο ανοιχτός σε αυτό. Άρα σε σημαδεύουν βαθύτερα όλα τα συναισθήματα που ενεργοποιεί.