Τομ Χανκς, Σκάρλετ Γιοχάνσον, Μάργκοτ Ρόμπι: Αρκεί ένα πλάνο για να καταλάβεις ότι γι' αυτή την ταινία θα συζητάμε για χρόνια (Vid)
Βρείτε μας στο

Δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που έκανε τον Γουές Άντερσον να βγάλει τόσο σύντομα νέα ταινία, αφού το The French Dispatch κυκλοφόρησε το φθινόπωρο του 2021, αλλά ό,τι κι αν είναι, να συμβαίνει διαρκώς για να βλέπουμε ταινίες όπως το Asteroid City.

Ακόμα δεν την είδαμε, Γιάννα τη βαφτίσαμε, αφού η ταινία δεν έχει κυκλοφορήσει στις αίθουσες και θα είναι στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ μετά θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου.

Κι όμως, από το trailer μπορεί κανείς να καταλάβει ότι πρόκειται για μια ταινία που είναι σήμα-κατατεθέν του Γουές. Είναι σαν να ολοκληρώνει μια τριλογία μετά το Grand Budapest και το French Dispatch.

Από τη Βουδαπέστη στη Γαλλία κι από κει στο Φαρ Ουέστ. Το Asteroid City έχει μια πρωτιά για τον Άντερσον, μιας και είναι η πρώτη του ταινία που έχει στοιχεία εσχατολογικά και sci-fi, τα οποία συνδυάζονται με ορισμένα γουεστερνικά χαρακτηριστικά.

Κι όλα μαζί συμπεριλαμβάνονται στη μεγάλη ομπρέλα της κορυφαίας φωτογραφίας που έχουμε δει ποτέ στο σινεμά. Όχι μόνο στο Asteroid City, αλλά γενικά στη φιλμογραφία του Άντερσον. Οι συνθέσεις, τα στοιχεία, τα χρώματα, η αισθητική, το καρτ-ποσταλικό και kodak στοιχείο, όλα αυτά ο Άντερσον τα συνδυάζει για να προσφέρει το καλύτερο στο μάτι και στην ψυχή.

Το trailer του Asteroid City αποτελεί μια…παράσταση νίκης ως προς τη σχέση του Άντερσον με το κοινό, η οποία ευτυχώς δεν διαταράχθηκε από τις κακές γλώσσες που περικύκλωσαν το The French Dispatch. Μια ταινία που αγνοήθηκε επιδεικτικά στα περσινά Όσκαρ και δεν της άξιζε με τίποτα.

Δε θα θέλαμε να συμβεί το ίδιο και με το Asteroid City.

Εκεί όπου ο Γουές Άντερσον γίνεται ο καμβάς για να ενωθούν πάλι πολλά μεγάλα ονόματα του σινεμά. Τομ Χανκς, Σκάρλετ Γιοχάνσον, Μάργκοτ Ρόμπι, Τίλντα Σουίντον, Τζέφρι Ράιτ, Μπράιαν Κράνστον, Στιβ Καρέλ (αντικατέστησε τον Μπιλ Μάρεϊ που έπαθε Covid πριν τα γυρίσματα), Γουίλεμ Νταφόε, Έντουαρντ Νόρτον, Τζέισον Σουάρτσμαν, Άντριεν Μπρόντι, Τζεφ Γκόλντμπλαμ, Λιβ Σράιμπερ, Μάγια Χοκ, Ματ Ντίλον, Ρίτα Γουίλσον και κάμποσοι ακόμα.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Το Asteroid City μας πηγαίνει σε μια περιοχή κάπου στις άγονες περιοχές των ΗΠΑ, κάπου στα 1950. Ο ήρωας του Τζέισον Σουάρτσμαν βρίσκεται εκεί με την οικογένεια του όταν παθαίνει ζημιά το αμάξι τους και εγκλωβίζονται. Ο Σουάρτσμαν τηλεφωνεί στον πατέρα του, που υποδύεται ο Χανκς, και από εκεί ξετυλίγονται μια σειρά από σκηνές που θυμίζουν πόστερ. Η πόλη βρίσκεται σε καραντίνα κι όμως αυτό δεν δείχνει να τους πτοεί.

Εκεί, είναι που κάνουν την εμφάνισή τους εξωγήινα σκάφη και υπάρχει ένας κρατήρας που δημιούργηθηκε από αστεροειδή που έσκασε το 3.007 π.Χ. και αποτελεί κάτι σαν τοπική επέτειο και γιορτή.

Κάποιες φορές, οι εικόνες από μόνες τους αρκούν για να δείξουν το σινεμά στην πλήρη ομορφιά του και ο Γουές Άντερσον το κάνει με το Asteroid City.

Το 2023 είναι μια χρονιά στην οποία αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στο Netflix και η ταινία  The Wonderful Story of Henry Sugar που βασίζεται στο βιβλίο του Ρόαλντ Νταλ.