Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα: Η ταινία -όαση στην ξηρασία του Αυγούστου που ξεχωρίζει στο Netflix (Vid)
Βρείτε μας στο

Τον περασμένο Οκτώβριο κυκλοφορούσε στο Netflix το All Quiet On The Western Front και μας θάμπωνε όλους τόσο πολύ, που δεν άφηνε να δούμε τίποτε άλλο. Και του αναγνωρίστηκε στα Όσκαρ. Όμως, έκρυψε με τη σκιά του το War Sailor.

Πρόκειται για μια ταινία που προβλήθηκε στο Τορόντο τον περασμένο Σεπτέμβριο και κυκλοφόρησε στις αίθουσες τον Οκτώβριο του 2022, ίδια περίοδο με το AQOTWF.

Όπως και αυτό, το War Sailor είναι μια ταινία πολέμου, του Β’ Παγκοσμίου εν προκειμένω και όχι του A’ όπως στην ταινία που βασίστηκε στο βιβλίο του Έριχ Μαρία Ρεμάρκ.

Για την ακρίβεια, το War Sailor εκκινεί από την περίοδο μετά τον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπου είχε πολεμήσει ο πρωταγωνιστής και φτάνει στον Β΄Παγκόσμιο, όταν και τον καλούν ξανά, μαζί με 30.000 Νορβηγούς, για να συνδράμουν στον αγώνα των συμμαχικών δυνάμεων εναντίον του Γ΄Ράιχ.

Η Νορβηγία ήταν μέχρι και ένα σημείο του πολέμου αμέτοχη. Όμως, η επέλαση του Ναζισμού θα έθετε εν αμφιβόλω και τη δική της ανεξαρτησία, οπότε απέστειλε τους ανθρώπους της, όχι όμως ως στρατιώτες, αλλά για να συνδράμουν στην προμηθευτική αλυσίδα. Όλοι τους επιβιβάστηκαν σε εμπορικά πλοία.

Ο πόλεμος όμως δε γνωρίζει από τέτοια. Οι Ναζί δεν είχαν κανέναν δισταγμό να τα βομβαρδίσουν κι αυτά και σε πολλές περιπτώσεις, όσοι έπεφταν στο νερό, κατέληγαν να κολυμπάνε για μέρες, χωρίς να τους αναζητήσει κανείς, οπότε αν δεν πέθαιναν από τις βόμβες, θα πέθαιναν από τη θάλασσα, από ασιτία και έλλειψη νερού.

Ο Άλφρεντ και ο Σίγκμπγιορν γνωρίστηκαν σε ένα τέτοιο εμπορικό πλοίο και κατέφτασαν στο σημείο συγκέντρωσης, μαζί με πλήθος ανθρώπων, ακόμα και παιδιά και γυναίκες. Στο πρώτο πλοίο, ο Άλφρεντ είδε ανθρώπους να κολυμπάνε στα νερά και να ζητάνε βοήθεια, αλλά το πλοίο να αδυνατεί να σταματήσει για να τους περισυλλέξει.

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...

Είδε ανθρώπους πάνω στα πλοία να κοιτάζουν με πόνο τους φίλους και συντρόφους τους να παρατούνται στη μέση της θάλασσας και η μοίρα τους να αφεθεί στην τύχη.

Μια τέτοια τύχη θα έχουν και οι δύο φίλοι που θα καταλήξουν πάνω σε ένα κομμάτι από το σκαρί του πλοίου μαζί με άλλους δύο. Κι όταν περιπλανιέσαι χωρίς τροφή για μέρες στη θάλασσα, κάποια στιγμή θα περάσει από το μυαλό κάποιου να σκοτώσει έναν για να τραφούν οι υπόλοιποι.

Ο Άλφρεντ και ο Σίγκμπγιορν μένουν ζωντανοί, αλλά το πρόβλημα είναι πάντοτε αυτό που ακολουθεί τον πόλεμο.

Μόλις βρίσκουν στεριά, τους κλείνουν σε ένα κελί και ο Άλφρεντ μαθαίνει πως η γυναίκα και τα παιδιά του σκοτώθηκαν μετά από βομβαρδισμό μιας περιοχής στην οποία είχαν μεταβεί για ασφάλεια.

Η ζωή τους πηγαίνει στη Σιγκαπούρη και εκεί θα υποστεί ένα ακόμα σοκ που ανατρέπει όλα τα προηγούμενα.

Το War Sailor εκτείνεται μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν πια είναι γέρος ο Άλφρεντ και μαζί με τον συνοδοιπόρο του για 40 χρόνια, στέκονται στο ίδιο δωμάτιο και δυσκολεύονται να πουν το οτιδήποτε. Ο κόσμος της ειρήνης δεν τους χωράει. Ο πόλεμος τους σημάδεψε τόσο που θα προτιμούσαν να επιστρέψουν εκεί.

Αυτό κάνει ο πόλεμος. Δε σου αφήνει ζωή για μετά. Είτε σκοτωθείς από σφαίρα είτε επιζήσεις, πάλι νεκρός θα είσαι με αυτά που έκανες για να επιβιώσεις.

Είναι συγκλονιστικός ο τρόπος που τελειώνει η ταινία, η οποία για τις ανάγκες της θέασης, έχει γίνει μίνι σειρά και έχει χωριστεί σε 3 επεισόδια. Το τέλος του 3ου επεισοδίου λοιπόν, είναι χιλιάδες λέξεις που δεν λέγονται με το στόμα.

Τέτοιες ιστορίες, τέτοιες αλήθειες λέγονται χωρίς λόγια μόνο με την σκανδιναβική τεχνοτροπία, με την αφήγηση τους. Η μουσική, η αποχή από τις λέξεις, το πώς παίζουν οι ηθοποιοί, αναδεικνύουν τους πόνους του πολέμου.

Το War Sailor είναι μια ταινία/μίνι σειρά που δεν έχει να ζηλέψει κάτι από το All Quiet On The Western Front.