Η συνταγή της επιτυχίας: Η ταινία που βρίσκεται στο νο1 του Netflix σε έχει στην τσίτα από το πρώτο λεπτό (Vid)
Βρείτε μας στο

Blood and Gold. Έτσι λέγεται η ταινία που βρίσκεται στην πρώτη θέση των ταινιών στο Netflix. Και ξεκινάμε έτσι το κείμενο, γιατί φαίνεται πως οι Γερμανοί βρήκαν το δικό τους gold για να δείξουν την κινηματογραφική τους παραγωγή στον υπόλοιπο πλανήτη.

Αυτό το gold εντοπίζεται στην θεματική που έχουν ξεκινήσει από πριν έναν χρόνο περίπου. Οι Παγκόσμιοι Πόλεμοι, ο ναζισιστικός επεκτατισμός και η καταδίκη του, είναι θέματα που φαίνεται να γοητεύουν το κοινό σε οποιαδήποτε μορφή έχει η κάθε ταινία.

Έτσι, μετά το All Quiet On The Western Front και το War Sailor, ήρθε το Blood and Gold, άλλη μια ιστορία Παγκοσμίου Πολέμου, του Β’ εν προκειμένω, η οποία όμως δεν σχετίζεται με συμβάντα του πολέμου.

Βρισκόμαστε σε ένα χωριό στη Γερμανία όπου ένα γκρουπ Ναζί στρατιωτών με τον συνταγματάρχη και τον λοχαγό τους, έχουν ξεμείνει στις εσχατιές του πολέμου, με το Γ’ Ράιχ να πεθαίνει σιγά σιγά. Είναι η τελευταία τους ευκαιρία να δείξουν το σάπιο τους πρόσωπο.

Στο χωριό αυτό υπάρχει ένας θησαυρός με ράβδους χρυσού που άφησαν εκεί κάποιοι Εβραίοι, λίγο πριν τους πάνε σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Οι Ναζί ψάχνουν διαρκώς και στην αναζήτησή τους, κάποιοι θα βρεθούν σε ένα απομακρυσμένο σπίτι όπου ζουν η Έλζα και ο Πάουλε, δύο ορφανά παιδιά που έχουν το δικό τους αγρόκτημα. Οι δυο τους έχουν μαζέψει τον Χάινριχ, έναν στρατιώτη που παράτησε το στράτευμά του αηδιασμένος από την κτηνωδία των Ναζί, και τον περιθάλπτουν.

Όταν φτάνουν εκεί ο λοχαγός Ντέφλερ και 4 ακόμα από το στράτευμα, βλέπουν την Έλζα και αποφασίζουν να την βιάσουν. Ένας από αυτούς ζητάει να μην το κάνουν, αλλά μένει να κοιτάζει αποσβολωμένος. Ο Πάουλε έχει αφοπλιστεί. Ο Χάινριχ κρυμμένος στο πάνω διάζωμα, εμφανίζεται και σκοτώνει όλους εκτός του λοχαγού, λίγο πριν διεισδύσει στην Έλζα.

Η Έλζα του πετάει καυτό νερό στα γεννητικά του όργανα και τον τρέπουν σε φυχή με τον Χάινριχ. Όμως, ο Ντέφλερ φαίνεται πως θα επιστρέψει για εκδίκηση, οπότε οι δύο πάνε να τον κυνηγήσουν. Καθώς τον ψάχνουν, αυτός έχει γυρίσει με άλλους στρατιώτες, καίνε το αγρόκτημα και συλλαμβάνουν τον Πάουλε.

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Τον πάνε στο χωριό για να τον κρεμάσουν ως δημόσιο θέαμα, όταν ο Πάουλε αντεπιτίθεται (έχει αντιληπτική δυσκολία και σύνδρομο down) και σκοτώνει κάμποσους στρατιώτες. Η κατάσταση κλιμακώνεται και για την επόμενη μία ώρα από τα 90 λεπτά της ταινίας, το Blood and Gold είναι μια γερμανική έκδοση Ταραντίνο με στοιχεία spaghetti western.

Ο Χάινριχ αντιμέτωπος με τον Ντέφλερ και τους Ναζί. Η Έλζα αιχμάλωτη του συνταγματάρχη. Και στη μέση το κυνήγι ενός θησαυρού που τον εποφθαλμιούν και 3 κάτοικοι του χωριού.

Από τα πρώτα 20 λεπτά της, με τη σκηνή του παρ’ ολίγον βιασμού στο σπίτι, η ταινία σε έχει στην τσίτα, στην αγωνία και σου δημιουργεί την ανάγκη να θες να δεις τον Ντέφλερ να πεθαίνει στο τέλος, αλλά όχι με ευκολία. Να πεθαίνει με τρόπο αντάξιο των πράξεων του. Και Ναζί και βιαστής και όλα τα κακά του κόσμου.

Η λύτρωση για τον θεατή θα έρθει, αλλά με τρόπο που δεν τον περιμένεις. Το Blood and Gold είναι μια από εκείνες τις όχι τόσο συχνές περιπτώσεις που κατακτούν την πρώτη θέση στα trends δίκαια.

Οκ, μην περιμένεις σπουδαίες ερμηνείες. Ειδικά ο Χάινριχ είναι αδιάφορος. Αλλά οι σκηνές μάχης και το αιματοκύλισμα, είναι στην αληθοφάνεια τους, καλογυρισμένο δηλαδή στην ολότητά του.