Δεν θα ξέρεις ποια να πρωτοδείς: 14 ταινιάρες που θα κάνουν πρεμιέρα το φθινόπωρο
Βρείτε μας στο

Πώς το λένε οι εκνευριστικοί; Άντε και καλό χειμώνα; Τα κεφάλια μέσα; Καλό φθινόπωρο; Ε, ναι, θα είναι καλό. Ιδίως γιατί περιμένουμε 14 ταινίες ως το τέλος του χρόνου που θα καθορίσουν και την οσκαρική διαδρομή.

Η απεργιακή κινητοποίηση του SAG-Aftra, δηλαδή του συνδικάτου των ηθοποιών και των εν γένει καλλιτεχνών τηλεόρασης και ραδιοφώνου, αλλά και των σεναριογράφων που ξεκίνησαν την απεργία στο Χόλιγουντ, έχει διαφοροποιήσει το καλεντάρι. Αρκετές ταινίες πάνε προς τα πίσω. Θα βλέπαμε για παράδειγμα το Dune Part Two προς τον Νοέμβριο. Θα καθυστερήσει και θα πάει προς το 2024, προς Ιούνιο.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι ακόλουθες είναι οι 14 καλύτερες (στη θεωρία πάντοτε) ταινίες που περιμένουμε ως το φινάλε του 2023.

The Equaliser 31/8

Είναι πολύ πιθανό το The Equaliser 3 να βγει μάπα όπως το τελευταίο John Wick που υποτάχθηκε στις απαιτήσεις της αγοράς κι έγινε μια σχεδόν 3ωρη ταινία δράσης. Αλλά επειδή δεν αγνοεί κανείς τον Ντενζέλ Γουάσινγκτον και αυτό το επιτυχημένο franchise, θα σπεύσουμε να το δούμε από αυτή την Πέμπτη κιόλας που κυκλοφορεί σε διανομή Feelgood.

Expend4bles 22/9

Πάνε κοντά 10 χρόνια από τους τελευταίους Αναλώσιμους και έχουν συμβεί πολλά στη ζωή όλων ιδίως του Σταλόνε. Ενός Σταλόνε που με αυτή την ταινία φαίνεται πως παραδίδει τη σκυτάλη και το πρότζεκτ στον Τζέισον Στέιθαμ. Το ότι κάποια από τα γυρίσματα έγιναν στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί ένα extra για να βάλουμε την ταινία στις πιο αναμενόμενες.

Killers of the Flower Moon 5/10

Δεν χρειάζεται να γραφτούν πολλά γι’ αυτή την ταινία. Το μόνο που αξίζει να γραφτεί είναι πως υπάρχει αρκετή συζήτηση για τον ΝτιΚάπριο πως η ερμηνεία του θα είναι αυτή που θα του φέρει ένα 2ο Όσκαρ. Στις Κάννες ειδικά, όπου προβλήθηκε, αυτό λεγόταν. Σε μια χρονιά με αντίπαλο τον Κίλιαν Μέρφι και τον Ράιαν Γκόσλινγκ, θα είναι τεράστια επιτυχία. Αλλά ας μην προτρέχουμε. Η ταινία θα βγει για 3 εβδομάδες σε συγκεκριμένες αίθουσες και στις 22/10 θα είναι διαθέσιμη στο Apple TV. Τσέκαρε εδώ πληροφορίες για την ταινία.

Foe 5/10

Αρκετοί υποστηρίζουν πως αυτή η ταινία θα είναι ο έτερος πόλος μιας μεγάλης μάχης στο box office μαζί με το Killers of the Flower Moon. Κάποιοι το αποκαλούν το Barbenheimer του φθινοπώρου. Όπως δηλαδή στις ΗΠΑ είχαν την ίδια μέρα την κυκλοφορία της Barbie και του Oppenheimer, έτσι και τώρα η ταινία του Σκορτσέζε και το Foe θα αποτελέσουν ένα αντίστοιχο ντουέτο.

Aπό τους παραγωγούς του Chernobyl: Εσύ έμαθες τι σειράρα θα φέρει το Netflix στο τέλος του μήνα;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Aπό τους παραγωγούς του Chernobyl: Το πιο βαρύ χαρτί του Netflix απογειώνει τις θεάσεις…

Το βρίσκουμε απίθανο, αλλά το Foe είναι όντως μια ταινία που έχει ειδικό βάρος. Μόνο και μόνο που πρωταγωνιστούν ο Πολ Μεσκάλ (Aftersun) και η Σίρσα Ρόναν (Brooklyn, Ladybug κ.α.) και συνδυάζει το πεσιμιστικά ρομαντικό με το sci-fi και το θρίλερ, αρκεί για να έχει την στήριξή μας.

The Burial 12/10

Πρόκειται για ταινία που έχει Oscar Buzz, αλλά κυρίως έχει πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και ένα δυνατό πρωταγωνιστικό δίδυμο. Ο Τζέιμι Φοξ, σε μια ταινία που γύρισε πριν πάθει το σοβαρό πρόβλημα υγείας που τον έστειλε στο νοσοκομείο – ευτυχώς φαίνεται καλά τώρα – και ο Τόμι Λι Τζόουνς, υποδύονται έναν δικηγόρο και έναν ιδιοκτήτη γραφείου τελετών που πριν από 20 χρόνια, τα έβαλαν μια με μεγάλη εταιρεία και βγήκαν νικητές σε μια δικαστική διαμάχη 500 εκατομμυρίων που απασχόλησε εντόνως τα media. Η ταινία θα βγει στο Amazon Prime.

Anatomy of A Fall 12/10

Δεν μπορείς να αγνοήσεις την ταινία που πήρε Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες. Η ταινία της Ζιστίν Τριέ μπορεί να μην είναι κάποιο blockbuster, αλλά έχει πολύ σπουδαίες ερμηνείες. Ερμηνείες που προκύπτουν από το στόρι μιας επιτυχημένης συγγραφέα που κατηγορείται ότι ευθύνεται για τον θάνατο του άντρα της που έπεσε και σκοτώθηκε και προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά της.

Pain Hustlers 27/10

Δεν θα ξέρεις ποια να πρωτοδείς: 14 ταινιάρες που θα κάνουν πρεμιέρα το φθινόπωρο

Ένα combo δράσης και κωμωδίας, με πρωταγωνίστρια την Έμιλι Μπλαντ και στο πλάι της τον Κρις Έβανς και τον Άντι Γκαρσία. Θέλουμε κάτι άλλο; Όχι. Ταινία που θα δούμε μόνο στο Netflix.

The Marvels 09/11

Από τις ταινίες που βάλαμε στη λίστα, αυτή έχει όλα τα φόντα για να αποδειχτεί μέγιστη πατάτα. Κάτι ότι η Marvel έχει πάρει γενικά την κατηφόρα κινηματογραφικά και κάθε της ταινία είναι απλά ένα πάτημα για μια νέα σειρά, κάτι ότι το πρωταγωνιστικό τρίο, τόσο σε επίπεδο ηθοποιών όσο και σε επίπεδο των χαρακτήρων που υποδύονται, δεν γεμίζει ιδιαιτέρως το μάτι, σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί είναι πολυαναμενόμενο το The Marvels. Ε, γιατί ή που θα είναι η ταφόπλακα της Marvel ή που θα μας ξαφνιάσει όλους πολύ ευχάριστα.

Rustin 16/11

Δεν θα ξέρεις ποια να πρωτοδείς: 14 ταινιάρες που θα κάνουν πρεμιέρα το φθινόπωρο

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον γύρω από αυτή την ταινία με το όχι ιδιαίτερα γνωστό καστ, είναι ότι πρόκειται για μια παραγωγή των Ομπάμα. Κι είναι η πραγματική ιστορία του δικηγόρου Μπέιγιαρντ Ράστιν, συμβούλου του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ο Ράστιν ήταν από τους πρωτεργάτες του αγώνα για ισότητα και δικαιώματα, αλλά το ίδιο το κίνημα τον έσβησε από τους αγώνες και από την ιστορική αναφορά, επειδή ήταν γκέι και δεν το έκρυψε ποτέ.

Maestro 23/11

Στις αρχές της εβδομάδας κυκλοφόρησε το trailer της δεύτερης σκηνοθετικής προσπάθειας του Μπράντλεϊ Κούπερ μετά το A Star Is Born το 2018. Ο Κούπερ άκουσε πολά για την προσθετική μύτη που έβαλε για να υποδυθεί τον φημισμένο μαέστρο Λέοναρντ Μπερνστάιν, του απέδωσαν ως και αντισημιτισμό οι κομπλεξικοί και κουτοί του Χόλιγουντ, ευτυχώς όμως η οικογένεια του Μπενστάιν τον στήριξε. Στις 23/11 θα βγει στις αίθουσες, στις 22 Δεκεμβρίου στο Netflix.

Napoleon 23/11

Αναμένουμε πολλά πράγματα στο εγγύς μέλλον από τον Χοακίν Φοίνιξ, που κάπως μας απογοήτευσε με το Beau Is Afraid. Το Napoleon έχει ξεσηκώσει πολλή συζήτηση για τις μεθόδους του Φοίνιξ γύρω από τον ρόλο του και καθότι πρόκειται και για ιστορική φιγούρα, δεν γίνεται να μην μπει στα must watch.

Poor Things 7/12

Η ταινία του Λάνθιμου με Έμμα Στόουν-Γουίλεμ Νταφόε-Μαρκ Ράφαλο ήταν να κυκλοφορήσει σε μερικές εβδομάδες. Αλλά η απεργία στο Χόλιγουντ ανέτρεψε τον προγραμματισμό και μεταφέρθηκε για Δεκέμβριο. Ας ελπίσουμε πως θα διατηρηθεί το πλάνο, γιατί το trailer και το στόρι που έχει μπόλικο από Frankenstein, μας προδιαθέτουν για ένα ακόμα αριστούργημα με οσκαρικό κύρος για τον Λάνθιμο. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα σε διανομή της Feelgood.

Wonka 15/12

Θεωρητικά το Wonka δεν είναι ταινιάρα. Απλώς επειδή υπάρχει αυτό το παρελθοντικό, το νοσταλγικό του Charlie and the Chocolate Factory κι επειδή ο Τιμοτέ Σαλαμέ είναι το χολιγουντιανό Golden Boy, αποκτά ένα παραπάνω ενδιαφέρον. Κι έχει και χριστουγεννιάτικη αύρα.

All of Us Strangers 22/12

Και τούτη η ταινία, για φινάλε ειδικά του 2023 και για χριστουγεννιάτικη περίοδο, δεν είναι από τις πιο βαρβάτες της λίστας. Έχει σκληρό στόρι. Έχει όμως πρωταγωνιστή Πολ Μεσκάλ που έχει κατακτήσει τις καρδιές όλων, ιδίως του γυναικείου και του γκέι πληθυσμού. Μετά από αυτόν τον ρόλο, ίσως λίγο περισσότερο.

Ταινία βασισμένη σε μυθιστόρημα του 1987, περιγράφει τη γνωριμία ενός σεναριογράφου με τον γείτονά του και τον έρωτα που αναπτύσσεται ανάμεσα τους, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο. Ο σεναριογράφος επιστρέφει σαν σε σταμάτημα του χρόνου στο σπίτι των παιδικών του χρόνων για να συναντήσει τους γονείς του που νόμιζε για νεκρούς. Και δεν έχει περάσει μέρα από πάνω τους.