Δυο εβδομάδες στο no1: Η ταινία με τη μεγάλη ανατροπή στο φινάλε που σαρώνει στο Netflix (Vid)

Ξέρουμε τι θα δεις απόψε

Η Τζέσικα Άλμπα είναι μια από τις πολύ ωραίες γυναίκες που ανέδειξε το Χόλιγουντ. Μόνο που εδώ και χρόνια δεν βρίσκεται σε αυτή την κάστα, δεν είναι ηθοποιός. Αυτό δεν απορρίπτει όμως την πιθανότητα ταινίες της να βλέπονται τόσα χρόνια μετά και να σαρώνουν στο Netflix.

Γίνεται εμφανές πως η Τζέσικα Άλμπα χρησιμοποίησε την υποκριτική για να μαζέψει χρήματα για το μεγαλύτερο της όνειρο. Και τα κατάφερε, ιδρύοντας μια πολύ επιτυχημένη επιχείρηση, ούσα η ίδια επιτυχημένη επιχειρηματίας.

Υποκριτικά, πιθανότατα, δεν θα λείψει σε κανέναν και ίσως και η ίδια να το είχε καταλάβει πως αφού δεν πεθαίνει για αυτό το επάγγελμα, δεν θα είναι ποτέ έστω καλή. Παρόλα αυτά, μια ταινία της φιγουράρει στις κορυφαίες στα trends στο Netflix, ούσα εδώ και δυο βδομάδες μεταξύ 2ης και 1ης θέσης. Και κάτι μας λέει πως μετά από αυτό το κείμενο θα εξασφαλίσει άλλες τόσες στην κορυφή.

Ο λόγος για το Awake, μια ταινία που, ομολογούμε, δεν είχαμε δει ποτέ μέχρι να εμφανιστεί στο Netflix. Και πιστεύαμε ότι θα είναι μια από εκείνες τις ταινίες που τις βλέπουν πολλοί γιατί δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο να δουν που να αξίζει.

Πόσες και πόσες «πατάτες» έχουν πιάσει κορυφή στο Netflix; Ε, άλλη μία ήταν, στο μυαλό μας, και το Awake.

Είχαμε δει και τις βαθμολογίες του σε IMDB και Rotten Tomatoes που είναι 6.5 και 23% και κατεβάσαμε πολύ χαμηλά τις προσδοκίες μας. Ίσως αυτό να έπαιξε τον ρόλο του ώστε να δούμε με ηρεμία το Awake και να καταλάβουμε ότι είναι μια αρκετά καλή ταινία, αντιστρόφως ανάλογα με τους αριθμούς.

Οκ, δεν είναι ότι έχει ερμηνείες που τις σκέφτεσαι για μέρες. Αλλά δεν είναι και για πέταμα. Η Άλμπα καλύπτεται από την διακριτικότητα που έχει ο ρόλος της αν και πρωταγωνιστικός, με το σενάριο να την έχει επεξεργαστεί σωστά, ενώ ο Χέιντεν Κρίστενσεν δίνει μια πολύ καλή ερμηνεία.

Στο Awake νομίζεις ότι βλέπεις μια ρομαντική ταινία, ένα στόρι για έναν έρωτα που ίσως καταλήξει σε δράμα ίσως σε happy end και τελικά έρχεται η ανατροπή και βλέπεις ένα ψυχολογικό θρίλερ.

Ο λόγος είναι πως ο κεντρικός χαρακτήρας, ο Κλέι Μπέρεσφορντ, γόνος πλούσιας οικογένειας και κληρονόμος περιουσίας, που πρέπει να κάνει μεταμόσχευση καρδιάς. Το μόσχευμα έχει βρεθεί και ο Κλέι μπαίνει για χειρουργείο. Πριν όμως, έχει παντρευτεί την Σαμάνθα, προσωπική βοηθό της μητέρας του, γιατί θέλει να είναι παντρεμένος μαζί της πριν πεθάνει, εφόσον το μόσχευμα απορριφθεί από τον οργανισμό του.

Την επέμβασή του θα πραγματοποιήσει ο γιατρός Τζακ Χάρπερ, προσωπικός φίλος του Μπέρεσφορντ. Ένας γιατρός που κάποια στιγμή στην ταινία του ομολογεί πως έχει φάει αρκετές μηνύσεις από συγγενείς ασθενών του που κατέληξαν, δήθεν τυχαία, θύματα του.

Κι αυτό έχει την σημασία του. Μια σημασία που επαυξάνεται εξαιτίας της σκιώδους συμπεριφοράς της Σαμάνθα Λόκγουντ όσο ο Κλέι είναι στο χειρουργείο. Εκεί όπου η αναισθησία δεν πετυχαίνει και ο Κλέι είναι ξύπνιος όταν του ανοίγουν το στήθος για να γίνει η μεταμόσχευση.

Κι εκεί θα έχει μια πολύ διαφωτιστική εμπειρία, καθώς η αντίληψή του οξύνεται και βιώνει κάτι σαν αστρική προβολή, με την ψυχή να βγαίνει για λίγο από το σώμα.

Το Awake έχει σίγουρα κάποια μικρά κενά στην αφήγηση, αλλά δεν είναι επ’ ουδενί μια ταινία να την δεις και μετά να ξενερώσεις. Έχει την πολύ μεγάλη ανατροπή, έχει το στοιχείο της μη απονομής δικαιοσύνης, έχει την δολοπλοκία, καταργεί τον ίδιο της τον αρχικό εαυτό όσο εξελίσσεται.

Και δίκαια έχει κάνει αυτό το επίτευγμα, έχοντας 16 χρόνια μετά βρει ανταπόκριση σε ένα διαφορετικό κοινό. Κι είναι από τα μέγιστα δείγματα πως πολλές φορές ένα έργο τέχνης, όσο καλό ή κακό κι αν το θεωρούμε, θα βρεθεί σε μια εποχή που θα πάρει αυτό που του αξίζει.