Σασμός τηλεθέαση το τέλος
Βρείτε μας στο

Το παρόν κείμενο, θα μπορούσε να είναι ένα κείμενο-φασόν. Να γραφτεί μια φορά και να επαναλαμβάνεται κάθε φορά που ολοκληρώνει τον κύκλο της μια σειρά από αυτές που έχουν βγει με τη σέσουλα εδώ και 4 χρόνια στην τηλεόραση. Τώρα είναι ο Σασμός.

Πριν τον Σασμό ήταν οι Άγριες Μέλισσες, μετά θα είναι η Μάγισσα, η Παραλία, το Ναυάγιο, η Γη της Ελιάς σίγουρα, αφού είναι στην 3η της σεζόν, πάντα θα βρίσκεται κάποια σειρά να συμπληρώνει το ένα και μοναδικό κενό σε αυτό το κείμενο.

Ο Σασμός όμως, ως δεύτερο κραυγαλέο παράδειγμα, δίνει την κατάλληλη ευκαιρία για να αποτελέσει και το πρώτο παράδειγμα προς αποφυγή. Αν υποθέσουμε ότι στην τηλεόραση και στις παραγωγές υπάρχουν άτομα που λαμβάνουν το μήνυμα και εξελίσσονται. Επειδή όμως δεν υπάρχουν, ας γράψω αυτό που με τρώει κι ας το πάρει ο άνεμος.

Παρακολουθώντας την πορεία της σειράς του ALPHA στην τηλεθέαση φέτος, δεν μπορείς να πεις ότι πάει άσχημα ή απλώς καλά. Πάει αρκετά καλά. Από κει όμως που έμοιαζε ακλόνητο φαβορί για να παίρνει διαρκώς την πρωτιά, έχει βρει πρώτα εσωτερικό (Ο Γιατρός παίρνει πρωτιές στο σύνολο της prime time) και μετά εξωτερικό ανταγωνισμό (Μάγισσα, Ναυάγιο, ακόμα και Έρωτας Φυγάς στο OPEN).

Κι αυτός ο ανταγωνισμός στέλνει τον Σασμό στην 3η θέση στο δυναμικό κοινό, που είναι το σημαντικό στην prime time ζώνη, σε αντίθεση με την πρωινή, όπου πιο σημαντικό είναι το γενικό σύνολο και δη το κοινό 40+, αφού αυτοί είναι με ανοικτούς δέκτες τέτοιες ώρες.

Στη βραδινή ζώνη οι δέκτες είναι για τους 40- κι εκεί ο Σασμός παρουσιάζει τις τελευταίες δύο εβδομάδες μια πτωτική πορεία που τον φέρνει στην τρίτη θέση της τηλεθέασης συνολικά στην prime time με ποσοστό μεταξύ 17 και 18%.

Ο Σασμός έχει ήδη προγραμματιστεί να τελειώσει τον Ιούνιο κι αυτό είναι μια πολύ σοφή επιλογή. Σοφή θα ήταν να είχε τελειώσει βέβαια από φέτος, γιατί αν στις πρώτες δύο σεζόν έβλεπες κραυγαλέα λάθη στην ερμηνεία και στο σενάριο συχνά πυκνά, στην 3η σεζόν μιλάμε για διαγωνισμό των επεισοδίων για το ποιο θα βγει πιο μέτριο.

Η σειρά ακολουθεί την πορεία των Άγριων Μελισσών που στην 3η σεζόν ακόμα και οι φανατικότεροι των φανατικών ένιωθαν πως έχει έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να λήξει το στόρι.

«Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)

Βγήκε και τα είπε πολύ ωραία ο Μιχάλης Ρέππας προχθές στην εκπομπή Πρωΐαν Σε Είδον.

«Νομίζω ότι θα έπρεπε με νόμο να απαγορευτεί η καθημερινή μετάδοση ενός σίριαλ. Γιατί όποιος και να είσαι και ο Σαίξπηρ να είσαι, όταν έχεις να γράψεις 170 επεισόδια κάποια στιγμή θα πλατειάσεις. Ας μείνω στο ρήμα “πλατειάσει”. Και ο ηθοποιός φυσικά κάποιες σκηνές θα τις γυρίζει κοιμώμενος. Στα 12 επεισόδια κάνεις τηλεόραση, στα 170 κάνεις κάτι άλλο. Θα έπρεπε με νόμο τα σίριαλ να είναι μία φορά την εβδομάδα, άντε το πολύ δύο, όχι παραπάνω».

Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω με κάτι τόσο πολύ. Ούτε τελεία δεν θα άλλαζα. Όταν το λέει ένας άνθρωπος της τηλεόρασης, που πέρσι είχε την επιτυχία με τους Συμπέθερους Από Τα Τίρανα και δεν είναι να πεις κάποιος αποκλεισμένος ή κάποιος που η γνώμη του είναι άνευ ουσίας, τότε δεν χρειάζεται να προσθέσω εγώ κάτι παραπάνω.

Δεν ξέρω πόσο καλοί είναι οι σεναριογράφοι του Σασμού. Σίγουρα πάντως αυτή η σειρά δεν θα τους βοηθήσει να πουν στον κόσμο και στις επόμενες δουλειές τους πόσο καλοί είναι. Θα τους βοηθήσει να πουν πόσο καλοί στην διεκπεραίωση και στις επιθυμίες των μοτίβων των καναλιών είναι. Κι αυτό δεν είναι τέχνη, ούτε για τα όχι τόσο υψηλά επίπεδα της τηλεόρασης.

Εδώ βλέπεις σειρές κωμικές, όπως το Modern Family ή τα Φιλαράκια, που είναι μιας πολύ παλιάς εποχής, και με 23 επεισόδια τη σεζόν, κατέληγαν είτε να έχουν σκόπιμη κοιλιά σε δύο σεζόν για να αντέξουν για χρόνια είτε να φτάνουν στην 7η-8η σεζόν και να μην παλεύεται το σενάριο και οι ερμηνείες.

Από ένα σημείο και μετά περισσότερο ο ρόλος αλλοιώνεται από τον ηθοποιό, παρά ο ηθοποιός μπαίνει στον ρόλο. Και στον Σασμό το έχουμε δει αυτό σε πολλές περιπτώσεις, γι’ αυτό και κάποιοι ηθοποιοί αφήνουν αυτή τη σειρά για κάτι άλλο. Θέλουν να γλυτώσουν, να ξεμπουκώσουν.

Έχει επικεντρωθεί εν τω μεταξύ η φετινή σεζόν στο promo κομμάτι της, αλλά και στην πλοκή, γύρω από τον Μπισμπίκη, με την παραγωγή να ποντάρει πως η παρουσία του θα διασφαλίσει ένα παραπάνω ενδιαφέρον, που καταλήγει να μοιάζει με απελπισμένο τύπο σε μπαρ που ικετεύει για ανταπόκριση από τις γυναίκες.

Η 3η σεζόν είναι ήδη υπερβολή για μια σειρά που και στη μία σεζόν να το έληγε, μια χαρά γεμάτο θα ήταν το κοινό από αυτήν. Αυτό που βλέπουμε στην τηλεόραση δεν είναι σειρές, δεν είναι μυθοπλασία, είναι κονσέρβες. Κι ο Σασμός είναι μια αιτία για να μας κατσικωθούν κονσέρβες και του χρόνου μπόλικες.

Μάνι μάνι, οι 6 νέες δραματικές σειρές που ξεκίνησαν φέτος, θα υπάρχουν ΚΑΙ οι 6 στην τηλεόραση. Το Κάνε Ότι Κοιμάσαι που πλάτειασε στα μισά της 1ης σεζόν, είναι στην 2η και το βραβείο στη Σεούλ μπορεί να τους παραμυθιάσει ότι βγαίνει άνετα και 3η σεζόν.

Όχι παιδιά, λυπηθείτε μας. Να τελειώνει κι ο Σασμός να τελειώνουν και όλες οι ακριβές απομιμήσεις και να δοθεί απρόσκοπτος χρόνος δημιουργίας σε σεναριογράφους μπας και δούμε και κωμωδία και κάτι πρωτότυπο, κάτι όχι τόσο κουραστικό.