Το Προξενιό της Ιουλίας
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Η μεγάλη απογοήτευση της σεζόν: Η ελληνική σειρά που δεν έκανε τίποτα από όσα περιμέναμε

Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο φαινόταν πως θα ακολουθήσει φθίνουρα πορεία
Menshouse Team

Ήταν σχεδόν νομοτελειακό ότι θα συμβεί. Με τόσες επιλογές, ο μέσος τηλεθεατής κάπου θα έχανε τη μπάλα και κάποια σειρά θα πλήρωνε το μάρμαρο. Αυτή έλαχε να είναι Το Προξενιό Της Ιουλίας, μόνο που δεν έλαχε, αλλά ήρθε ως φυσιολογικό αποτέλεσμα.

Γενικά, τη φετινή σεζόν, με εξαίρεση το Milky Way και σε ένα μικρό ποσοστό την Ηλέκτρα, οι ελληνικές σειρές, η ελληνική μυθοπλασία δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας.

«Είσαι βλάκας με περικεφαλαία»: Ο Γιάννης Μπέζος συναντάει συμμαθητή του σε reunion και γίνεται viral (Vid)

Αν κοιτάξουμε μία προς μία τις παραγωγές, πάντοτε με τα δικά μας υποκειμενικά κριτήρια, δε σημαίνει πως ό,τι γράφουμε, είναι θέσφατο ή δεν επιδέχεται ακύρωσης και αμφισβήτησης, θα δούμε πως οι προσδοκίες για μια πολύ καλή τηλεοπτική σεζόν δεν επικυρώθηκαν.

Σίγουρα, υπάρχει υψηλός ανταγωνισμός, είναι πολλές οι σειρές που προβάλλονται καθημερινά, ειδικά από Δευτέρα ως Τετάρτη, αλλά είναι τέτοια η κυκλοφοριακή συμφόρηση που χάνεται και το καθαρό κριτήριο για την ποιότητα ή μη μιας σειράς.

Το Προξενιό της Ιουλίας είναι μια σειρά που τα νούμερα της δεν είναι αυτά που ήθελαν στον ALPHA δεδομένου πως ο Σασμός θα ολοκληρώσει τον Ιούνιο και ήδη έχει αρχίσει να πέφτει και να παραδίδει σκυτάλη.

Το να βρίσκεται κάτω από τη Γη της Ελιάς, τη Μάγισσα και το Ράδιο Αρβύλα στην τηλεθέαση της prime time (κι ας μην προβάλλονται όλα ταυτόχρονα), είναι κάτι που δεν θα το πίστευαν ούτε οι πιο φανατικοί «πολέμιοι» της σειράς.

Στον ALPHA το κατανοούσαν πως η τρίτη σεζόν θα έχει πτώση και γι’ αυτό ετοίμαζαν την επόμενη μέρα. Το Προξενιό Της Ιουλίας δεν έχει πείσει ως τώρα πως είναι η επόμενη μέρα. Και τα νούμερα τηλεθέασης δεν είναι αυτά που κρίνουν. Άλλωστε, σπανίως λένε κάτι χρήσιμο.

Το Milky Way για παράδειγμα είναι σε πολύ χαμηλά ποσοστά, χαμηλότερα της Ιουλίας. Την καθιστά κακή σειρά; Ίσα ίσα που είναι υπέροχη σειρά. Αλλά το τηλεοπτικό κοινό είναι ακόμα ταγμένο στο πατροπαράδοτο, στο παλιακό.

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Δε θα πέσει φωτιά να μας κάψει, αν πούμε το προφανές...

Δεν είναι επομένως μόνο τα νούμερα που καθιστούν το Προξενιό της Ιουλίας μια σειρά που έπεσε κάτω από τον πήχη που η ίδια, αλλά και το κανάλι της έθεσαν, τόσο με βάση το μέγεθος του κόστους όσο και με βάση τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά στη θεωρία. Άλλωστε, το περίπου 12-13% που κάνει στο δυναμικό και το 15-17% στο γενικό είναι μια χαρά ποσοστά, δεδομένου του ανταγωνισμού.

Σε αυτούς τους δύο μήνες έχουμε δει περισσότερα «παραμελημένα» επεισόδια παρά καλοδουλεμένα, οι καλοί ηθοποιοί της σειράς υπολείπονται του κανονικού τους εαυτού στο πλαίσιο που έχουν τοποθετηθεί και είναι μικρές στιγμές που κρατάνε τη σειρά όρθια. Σε αυτές συνήθως είναι κομμάτι τους η Μουτάφη και ο Μελέτης Ηλίας.

Κι από όλες τις κλισέ ιδέες που αφθονούν φέτος στην ελληνική τηλεόραση, το Προξενιό της Ιουλίας έχει τις πιο κακοφτιαγμένες κλισέ ταινίες. Κι οι εντυπώσεις για αυτή τη σειρά ήταν πιο ψηλά απ’ όλες τις καινούργιες, με εξαίρεση τη Μάγισσα.

Η Μάγισσα είναι, στα δικά μας μάτια, οριακά δεύτερη για απογοήτευση της σεζόν κι ας έχει την πρωτοκαθεδρία κατά βάση στην τηλεθέαση, πάνω από τον Σασμό και τις υπόλοιπες σειρές.

Τι το καλύτερο έχει από το Προξενιό; Μόνο ότι διαδραματίζεται 140 χρόνια πριν το timeline του Προξενιού και το μακρινό παρελθόν έχει πάντα περισσότερο ενδιαφέρον.