6 επεισόδια επιπέδου Netflix: Η νέα ελληνική σειρά που δεν θα αντέξεις να μη τη δεις όλη σε μια μέρα
Βρείτε μας στο

Στις αρχές του 2023, όταν είχαν αρχίσει για τα καλά τα γυρίσματα στη σειρά «17 Κλωστές», είχε έρθει στο φως μια ιστορία δολοφονίας 15 ανθρώπων στα Κύθηρα, η πιο πολύνεκρη δολοφονία στην καταγραφή της Ιστορίας της Ελλάδας.

Το βιβλίο του Πάνου Δημάκη είχε ήδη κάνει τον κύκλο του και είχε αποτελέσει ένα χρονικογράφημα που είχε συναρπάσσει όσους του διάβαζαν και η Cosmote TV μαζί με την Tanweer και τον Σωτήρη Τσαφούλια είχαν ενώσει ξανά τις δυνάμεις τους για να βγάλουν μια σειρά με την ίδια καλλιτεχνική αισθητική που είχε το Έτερος Εγώ.

Έτσι γεννήθηκαν οι «17 Κλωστές», μια σειρά που το αληθινό της στόρι στο είχαμε γράψει και εδώ.

Η σειρά ήταν να κάνει πρεμιέρα πριν μερικές μέρες στην Cosmote TV, αλλά τελικά προτιμήθηκε να κάνει πρεμιέρα στις αρχές του νέου έτους. Για όσους όμως βρέθηκαν στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, τα 3 από τα 6 επεισόδια της σεζόν προβλήθηκαν και το πολύ θερμό χειροκρότημα του κοινού, μα και οι εντυπώσεις που μεταφέρονται, προμηνύουν μια δουλειά που θα συζητηθεί πολύ και θετικά. Ελπίζουμε χωρίς να πάρει την κατιούσα που είχε το Έτερος Εγώ.

Ενδεχομένως μάλιστα να έχει πολύ μεγαλύτερο impact, μιας και ο σκηνοθέτης με τις σεναριογράφους, την υπέροχη Μιρέλλα Παπαοικονόμου και την Κάτια Κισσονέργη, ακολούθησαν διαφορετικό μονοπάτι από τον συγγραφέα του βιβλίου.

Όπως εξήγησε στο Φεστιβάλ ο Τσαφούλιας, ενώ ο Πάνος Δημάκης είχε αφαιρέσει από την αληθινή ιστορία ένα κομμάτι φρικαλεότητας, στη σειρά επέλεξαν να την συμπεριλάβουν, ακριβώς για να μη φανεί ότι καθαγιάζουν έναν δολοφόνο, χωρίς όμως, ταυτόχρονα, να θέλουν να υπερβάλλουν στην ενοχή του και να αφαιρέσουν ευθύνη από αυτούς που ήταν ηθικοί αυτουργοί.

«Εγώ πάλι επέλεξα να βάλω αυτά που αποφάσισε να μη βάλει ο Πάνος, ακριβώς για τον ίδιο λόγο.

Για να δούμε το πόσο απεχθείς ήταν αυτές οι πράξεις και για να μην πάρει η σειρά το μέρος κανενός. Δεν θέλαμε ούτε να κάνουμε την αγιογραφία ενός ανθρώπου που σκότωσε τόσους άλλους, ούτε να τον καταδικάσουμε.

Θέλαμε να δείξουμε τα γεγονότα όσο πιο αμερόληπτα μπορούσαμε, για αυτό και επειδή ακριβώς όταν έχεις έναν συμπαθή ηθοποιό και όταν σου προσφέρει και μια εξαιρετική ερμηνεία είναι απαραίτητο νομίζω να δείξεις όσο πιο άγρια μπορείς την πράξη του, ακριβώς για να μη θεωρηθεί ότι χρησιμοποιούμε την κινηματογράφηση ή έναν προσφιλή ηθοποιό για να ελαφρύνουμε τα αληθινά γεγονότα».

«Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)

Το ότι πρωταγωνιστής της σειράς είναι ο Πάνος Βλάχος στην πιο ώριμη καλλιτεχνική του περίοδο, σε μια περίοδο που έχει στους ώμους του την διετία του Τυχαίου Θάνατου Ενός Αναρχικού και δείχνει να ξέρει πολύ καλά πώς να διαχειρίζεται τους χαρακτήρες που του ανατίθενται, είναι ένα εχέγγυο για την ποιότητα που έχουν οι 17 Κλωστές.

Έχει γίνει εξάλλου και εις βάθος έρευνα, έχουν μιλήσει με απόγονους των θυμάτων, η ιστορία αυτή είναι ένα φυλαχτό για το νησί, για τους κατοίκους του, ένα παρελθόν που το κρατούν σαν κληρονομιά και σίγουρα έχει την αξία του ότι στη σκηνή της δολοφονίας συμμετέχουν και 10 απόγονοι των πραγματικών θυμάτων, όπως είπε ο Τσαφούλιας.

Μένει λοιπόν να φτάσουν και στα δικά μας μάτια στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς για να έχουμε ακόμα μια σειρά, μετά το Milky Way, να αποθεώνουμε και να το εννοούμε, κι όχι να το κάνουμε γιατί το ζητάει το Twitter.