Το μεγαλύτερο λάθος στην ιστορία του ANT1...
Βρείτε μας στο

20 Νοεμβρίου 1989 – 31 Δεκεμβρίου 1989. Δύο ημερομηνίες, κοντινές μεταξύ τους, οι οποίες αφορούν τα δύο πιο δημοφιλή ιδιωτικά κανάλια. Το MEGA και τον ANT1. Ή, αλλιώς, το «4» και το «5» του παραδοσιακού τηλεκοντρόλ. Όταν ακόμη οι τηλεοράσεις των Ελλήνων ήταν χαζοκούτια κυριολεκτικά και μεταφορικά. Συχνά διακοσμημένες με σεμεδάκια, βεβαίως-βεβαίως.

Τότε ήταν που εξέπεμψαν για πρώτη φορά, αλλάζοντας μια για πάντα την καθημερινότητα και γεννώντας τον ανταγωνισμό στην τηλεοπτική αγορά, αφού μέχρι πρότινος υπήρχε μόνο η ΕΡΤ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το MEGA δεν αποτελεί το πρώτο μη κρατικό κανάλι. Είχε προηγηθεί το TV Plus από τον Οκτώβριο του 1988. Ήταν ιδιοκτησία του Δήμου Πειραιά, λειτουργούσε μόνο στην Αττική και… έριξε μαύρο τον Φεβρουάριο του 1993.

Σταδιακά ξεφύτρωσαν νέοι σταθμοί, με σημαντικότερους το Star και τον ΣΚΑΪ, όμως, κατά τη δεκαετία του 1990, οι Έλληνες τηλεθεατές πατούσαν κατά βάση το «4» και το «5» του τηλεκοντρόλ τους.

Το MEGA μπήκε στον… χορό με σειρές όπως «Πατήρ, υιός και πνεύμα», «Οι αυθαίρετοι» και «Οι τρεις χάριτες», ενώ ο ΑΝΤ1 βασίστηκε εν πολλοίς στις εμπειρίες του Νίκου Μαστοράκη από την παραμονή του στις ΗΠΑ.

Μεταξύ άλλων, το 1990 έκανε πρεμιέρα η μακροβιότερη πρωινή ψυχαγωγική εκπομπή («Πρωινός καφές»), το 1991 η μακροβιότερη σειρά («Η λάμψη») και το 1992 η τηλεοπτική εκπομπή («Καλημέρα Ελλάδα»), η οποία συμπλήρωσε αισίως τρεις δεκαετίες ύπαρξης.

Ιστορία έγραψαν επίσης το πρώτο σόου της ελληνικής TV, δηλαδή το «Ciao ANT1» που άρχισε να προβάλλεται το 1992, καθώς και η σειρά «Καλημέρα ζωή».

Το Τρίγωνο της Θλίψης: Η ταινία που βλέπουν όλοι αυτή τη στιγμή στο Ertflix δεν ξεκολλάει απ' το νο1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Το Τρίγωνο της Θλίψης: Η ταινία που βλέπουν όλοι αυτή τη στιγμή στο Ertflix δεν ξεκολλάει απ’ το νο1

Αν και δεύτερος χρονικά στους δέκτες, ο ANT1 κέρδισε γρήγορα σεβαστό μερίδιο της τηλεοπτικής πίτας, ενώ ανέβηκε περισσότερο όταν έφερε στις οθόνες σίριαλ όπως το «Οι μεν και οι δεν» και το «Της Ελλάδος τα παιδιά».

Το μεγαλύτερο λάθος στην ιστορία του ANT1...

Οι πρώτες κινήσεις του καναλιού που ίδρυσε ο αείμνηστος Μίνως Κυριακού ήταν σωστές και εντυπωσιακές. Κι, όμως, υπήρξε μία απόφαση που αποδείχθηκε πέρα για πέρα λανθασμένη. Ένα «όχι» που αυτομάτως ανέβασε την τηλεθέαση των… απέναντι, δηλαδή του MEGA.

Ο σπόρος δεν είχε πέσει από την TV, αλλά από το ραδιόφωνο. Συγκεκριμένα από την εκπομπή «Κυριακή μήτηρ πάσης κακίας» του νεοσύστατου Αθήνα 9,84. Η Δήμητρα Παπαδοπούλου έγραφε κείμενα για ένα ζευγάρι και εν συνεχεία τα διάβαζε στον «αέρα» μαζί με τον Σπύρο Παπαδόπουλο.

Η επιτυχία έφερε την πρόταση της δημιουργίας πρόσθετων χαρακτήρων και ιστοριών, με σκοπό όλο αυτό το concept να μεταφερθεί στην τηλεόραση. Καλά μαντέψατε. Έτσι «γεννήθηκε» η θρυλική σειρά «Οι απαράδεκτοι».

Το 1990 ο ΑΝΤ1 είχε την ευκαιρία να «φιλοξενήσει» το μετέπειτα κορυφαίο εμπορικό προϊόν, ωστόσο το απέρριψε λόγω «ακαταλληλότητας των σεναρίων». Έπειτα, η Δήμητρα Παπαδοπούλου απευθύνθηκε στο MEGA. Σε περίπτωση νέας αρνητικής απάντησης, πιθανότατα το ελληνικό κοινό δεν θα μάθαινε ποτέ αυτό το «διαμάντι». Ευτυχώς, έπειτα από αρκετές επιφυλάξεις, το κανάλι είπε το «ναι».

Ο τίτλος της σειράς δόθηκε από την ίδια τη Δήμητρα Παπαδοπούλου, η οποία τον γνωστοποίησε αρχικά στον φίλο της Βλάσση Μπονάτσο, αποσπώντας πολύ εγκωμιαστικά σχόλια.

Λίγο αργότερα, οι δυο τους, ο Σπύρος Παπαδόπουλος και ο Γιάννης Μπέζος σχημάτισαν την ιστορική τετράδα, ενώ ο Βασίλης Χαλακατεβάκης και η Ρένια Λουιζίδου άφησαν το δικό τους στίγμα.

Οντισιόν δεν έγινε για την επιλογή των ηθοποιών, παρά μόνο μία συγκέντρωση της παρέας και ομαδική προετοιμασία για το μέλλον.

Το μεγαλύτερο λάθος στην ιστορία του ANT1...

Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 1991 και αρχικά δεν είχε απήχηση. Όταν ο Δημήτρης Παπακωνσταντής αντικατέστησε τον Ανδρέα Ρήγα στο πόστο του σκηνοθέτη, η τηλεθέαση αυξήθηκε πολύ. Η εκκίνηση για την αντιστροφή του κλίματος έγινε με το επεισόδιο που είχε τίτλο «Ο Doctor».

Έκτοτε, το δημιούργημα της Δήμητρας Παπαδοπούλου με τους φοβερούς χαρακτήρες γνώρισε τρομερή επιτυχία, ιδίως κατά την πρώτη σεζόν. Στη δεύτερη υπήρξε μία πτώση, αλλά χωρίς να εγκαταλείψει τις υψηλές του πτήσεις. Επί της ουσίας, το τηλεοπτικό κοινό δεν απαρνήθηκε ποτέ τους «Απαράδεκτους», όπως μαρτυρούν τα νούμερα που έκαναν ακόμα κι όταν προβάλλονταν σε επανάληψη.

Με την εξάπλωση του διαδικτύου, ο κόσμος έσπευσε και σπεύδει μαζικά στο YouTube κ.λπ., προκειμένου να παρακολουθήσει ξανά και ξανά την παρέα που σκόρπισε τόσο γέλιο πριν από τρεις δεκαετίες.

Όσο για τον ΑΝΤ1 και το «κάζο» του; Έπρεπε να περάσουν επτά ολόκληρα χρόνια για να πάρει ρεβάνς, αποφασίζοντας να εντάξει στο πρόγραμμά του μία σατιρική εκπομπή που είχε καταγράψει ήδη 9 επεισόδια στο MEGA. Το όνομά της; ΑΜΑΝ.

Το μεγαλύτερο λάθος στην ιστορία του ANT1...