10 φορές καλύτερη από το Lost: Η σειρά που ανέβηκε στο Netflix δε θα σου επιτρέψει να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της
Βρείτε μας στο

Για το Yellowjackets γράψαμε πρώτη φορά πριν από περίπου δύο χρόνια, όταν κυκλοφόρησε η πρώτη σεζόν, και τότε, παρόλο που η σειρά συζητιόταν από το πρώτο επεισόδιο της, ελάχιστοι μιλούσαν γι’ αυτή.

Πριν μερικούς μήνες, όταν και προστέθηκε στην πλατφόρμα της Cosmote TV, πάλι κανείς δεν αναφέρθηκε σε αυτή τη σειρά, δεν υπήρξε κάποιο, έστω μικρό, hype. Έπρεπε να φτάσει η σειρά στο Netflix και, δη, κουτσουρεμένη, αφού μόνο η μία από τις δύο σεζόν της είναι διαθέσιμη στην πλατφόρμα.

Το Yellowjackets βρέθηκε στην πρώτη κιόλας μέρα του στην κορυφή των tv show trends, τώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση, αλλά για το επόμενο διάστημα θα βρίσκεται διαρκώς μεταξύ πρωτιάς και δεύτερης θέσης, μιας και πρόκειται για μια από τις 3-4 καλύτερες σειρές που έχουν κυκλοφορήσει σε αυτά τα δύο χρόνια.

Η δεύτερη σεζόν της σειράς μπορεί να μην ήταν το ίδιο εντυπωσιακή όσο η πρώτη, αλλά αυτό συνέβη γιατί κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε πολλά από τα μυστήρια που ανέπτυξε η πρώτη σεζόν.

Στο Yellowjackets έχουμε την ιστορία μιας ομάδας ποδοσφαίρου κοριτσιών που ταξιδεύουν με αεροπλάνο προς το Σιάτλ για τις ανάγκες ενός σχολικού αγώνα, όμως το αεροπλάνο πέφτει και, παρόλο που δεν σκοτώνει παρά ελάχιστους, εγκλωβίζει στη χιονισμένη και κρύα ερημιά τους επιζώντες για 19 μήνες.

Σε αυτό το διάστημα θα κληθούν να ξεφύγουν από τα κοινωνικά πρότυπα για να επιβιώσουν, θα φάνε νεκρούς ανθρώπους, αλλά, κυρίως, θα περάσουν σε ένα άλλο επίπεδο αντίληψης και πνευματικής κατάστασης, με έντονα μυσταγωγικά στοιχεία. Με πιο απλά λόγια, θα κάνουν πράγματα που θα καταστήσουν αδύνατη την επαναφορά τους στην κοινωνική πραγματικότητα στην οποία ζούσαν.

Η αφήγηση λοιπόν κινείται σε δύο χρονικά επίπεδα και μας δείχνει την τωρινή, την ενήλικη ζωή των γυναικών που επέζησαν από αυτούς τους 19 μήνες, και το έτερο timeline είναι σε αυτό το διάστημα των 19 μηνών, περίπου 30 χρόνια πίσω, στην αποτύπωση των όσων έγιναν στην ερημιά.

Yellowjackets Netflix

«Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Είναι αποκρουστικό, πώς το τρώτε;»: Το πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο που οι ξένοι δε θα καταλάβουν ποτέ (Pic)

Ως προς την πρώτη σεζόν, αυτή που έφερε πλήθος αποθεωτικών σχολίων στη σειρά και κάμποσες υποψηφιότητες για Emmy, ο θεατής στέκεται μπροστά σε μια αφήγηση που έχει πολλά στοιχεία μυστηρίου, αλλά δεν εστιάζει σε αυτά.

Στο επίκεντρο βρίσκεται η ψυχολογική κατάσταση των 6-7 βασικών προσώπων στο τότε και στο τώρα, με προσέγγιση που θυμίζει τελετουργία αίρεσης ή κάποιες horror ταινίες για serial killer που φοράνε κέρατα ελαφιού ή μούρη αρκούδας, κάτι που διατηρεί την ψυχολογία του θεατή σε μια κατάσταση ανησυχίας και προσήλωσης στην εξέλιξη της ιστορίας.

Η αποκάλυψη όλων των μυστηρίων μπορεί να καταλήγει σε «γήινες» εξηγήσεις, αλλά η πορεία προς την αποκάλυψη έχει στοιχεία μεταφυσικού. Ένα μεταφυσικό που στην ουσία είναι το απόλυτα πρωτόγονο που το αποκαλούμε μεταφυσικό γιατί απλώς έχουμε ξεχάσει από που προήλθαμε ως είδος.

Κι αυτό το στοιχείο ενισχύει τη μυθολογία του Yellowjackets, μια περίπτωση σειράς που η δημοφιλία της μετά την εισαγωγή της στο Netflix, έδειξε ξανά πόσο μεγάλος trendsetter είναι η πλατφόρμα.

Η σειρά βρίσκεται στην Cosmote TV τόσους μήνες και είναι ολοκληρωμένη και για να υπάρχει στην πλατφόρμα, σημαίνει πως οι συνδρομητές της Cosmote την επέλεγαν αρκετά, αλλά είναι η παρουσία στο Netflix που την κάνει πολύ πιο γνωστή.

Το Yellowjackets είναι μια αρκετά απαιτητική σειρά ως προς τον θεατή, μιας και έχει τέτοια πολυπλοκότητα σεναρίου που θυμίζει Lost και κάτι από Dark. Θέλει δηλαδή να μην πάρεις στιγμή τα μάτια σου για να μην έχεις κενά στην πλοκή.

Αυτό είναι και το δίκοπο μαχαίρι της που μπορεί να απωθήσει τελικά κάποιον. Σε κάθε περίπτωση, πάντα μια δοκιμή πείθει.