Θα πάθεις την πλάκα σου με το 1883
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Θα πάθεις την πλάκα σου με το 1883

Εμείς δηλαδή την πάθαμε και το είδαμε σε μια μέρα
Menshouse Team

Μέσα σε έναν ορυμαγδό από σειρές, πριν από 4-5 χρόνια, είχαμε σταμπάρει το Yellowstone με τον Κέβιν Κόστνερ και είχαμε εντυπωσιαστεί. Πέρασαν τα χρόνια, εμείς κάπου ξεκόψαμε από τη σειρά, αλλά τα prequels 1883 και 1923 μας «είπαν» πως κάναμε λάθος.

Εστιάζοντας σε αυτό το κείμενο στο 1883, την μία από τις δύο σειρές που εκπορεύονται από τη μυθολογία του Yellowstone, ίσως να έχουμε να κάνουμε με την καλύτερη σειρά της προπερασμένης χρονιάς. Κι αν όχι, τότε σίγουρα είναι στο top-3.

Κατά βάση, είναι σίγουρα το καλύτερο western που έχουμε δει τα τελευταία αρκετά χρόνια, αφήνοντας πίσω ακόμα και την πρώτη σεζόν του Westworld, που δεν ήταν και ατόφιο western, αφού είχε και στοιχεία δυστοπίας και sci-fi.

Τον κερδίζει αυτόν τον τίτλο έχοντας βέβαια κι ένα cheat, τον Σαμ Έλιοτ, ο οποίος είναι γεννημένος για τέτοιους ρόλους, είναι ηθοποιάρα σε αυτό το στυλ και αναβαθμίζει μόνο με την εξωτερική του εμφάνιση τα πρότζεκτ στα οποία συμμετέχει.

Το έχουμε δει στο The Ranch, στις ταινίες The Hero και A Star is Born, αλλά και σε κάμποσες ακόμα περιπτώσεις στο παρελθόν, το βλέπουμε στην αποθέωσή του στο 1883.

Το 1883 μας πηγαίνει στο μακρινό παρελθόν της οικογένειας Ντάτον, στους προγόνους δηλαδή του ρόλου του Κέβιν Κόστνερ, με τον Τζέιμς Ντίλαρντ και τη Μάργκαρετ Ντάτον με τα παιδιά τους να βρίσκονται στο Τέξας και να ταξιδεύουν από κει για τη Μοντάνα, όπου δηλαδή έστησε το ράντσο της για να φτάσουμε στα γεγονότα του Yellowstone.

Η δική τους διαδρομή μπλέκεται με του Σι Μπρέναν, του σερίφη της περιοχής του Τέξας, ο οποίος είναι φόβος και τρόμος των παραβατικών, αλλά και όσων τολμούν να μην ακούσουν τις οδηγίες του.

Ο Μπρέναν αναλαμβάνει να μεταφέρει ένα καραβάνι βουνίσιων που δε μιλάνε αμερικάνικα, είναι μάλλον Σκανδιναβοί ή Γερμανοί, οι οποίοι δεν έχουν ιδέα από όπλα και άλογα. Άρα, δε μπορούν να τα βγάλουν πέρα στην Άγρια Δύση και θα τα βρουν σκούρα στην διαδρομή τους προς τα βόρεια.

«Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Δολοφονείται» καθημερινά: Η μοναδική λέξη στην οποία οι μισοί Έλληνες κάνουν 2 ορθογραφικά λάθη

Εξίσου τρομερός και φοβερός είναι ο Τζέιμς Ντίλαρντ Ντάτον, ο οποίος θα δει πως τελικά είναι αναγκαίο να αποδεχτεί την πρόταση του Μπρέναν να βοηθήσει στη μετακίνηση του καραβανιού, έχοντας παρέα τη γυναίκα και τα παιδιά του, ύστερα από μια απόπειρα βιασμού της κόρης του από έναν θεόρατο αγροίκο.

Ο Τζέιμς λιγομίλητος και χωρίς να σηκώνει μύγα στο σπαθί του, ο Μπρέναν απόλυτος και αυταρχικός, η συνύπαρξή τους θα φέρει αρκετές συγκρούσεις, αλλά θα φέρει και στην επιφάνεια την ιστορία του Μπρέναν που περιέχει την απώλεια.

Το 1883 είναι western που τιμά το είδος του, που αποτυπώνει πλήρως την εποχή, με σενάριο που έχει πάει με απλότητα στην πλοκή, αλλά έχει κεντήσει στους χαρακτήρες, στην διαμόρφωση της ψυχοσύνθεσης και στο βάθος που έχουν και τα 10 επεισόδια στην Cosmote TV σε περιμένουν για να τα δεις το ΣΚ.