Η κορυφαία αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα: Η καλύτερη ταινία που μπορείς να δεις απόψε στο Netflix δεν είναι στα trends
Βρείτε μας στο

Το πάμε φιρί φιρί να φάμε ένα γιαούρτι από σένα αγαπητέ αναγνώστη που μας διαβάζεις και βλέπεις να τολμάμε να μιλάμε για κορυφαία ταινία στο Netflix, όταν πρόκειται για μια πλατφόρμα που έχει τόσες πολλές επιλογές.

Τι να κάνεις όμως, κάπως πρέπει να βγει και το ψωμάκι μας, οπότε δεν σου δίνουμε στον τίτλο ολόκληρη την αλήθεια. Διότι στο Netflix έχει ας πούμε αυτή τη στιγμή το Fight Club, έχει το Pulp Fiction, έχει τον Νονό, έχει πολλές πολυβραβευμένες και αναγνωρισμένες ταινίες.

Άρα, από δω και κάτω δεν θα διαβάσεις για την όντως καλύτερη ταινία της πλατφόρμας. Αλλά για την καλύτερη από αυτές που δεν μπήκαν ποτέ στα ραντάρ σου, ούτε κι όταν κυκλοφόρησε στις αίθουσες, πριν από 6-7 χρόνια.

Ούτε οι ίδιοι οι συντελεστές δεν παίζει να θυμούνται πως συμμετείχαν σε αυτή την ταινία. Κι εμείς ούτε που την ξέραμε. Τυχαία βρέθηκε μπροστά μας στο Netflix, πατήσαμε το play και περίπου 2 ώρες μετά, είχαμε αισθανθεί σαν να βρήκαμε χαμένο θησαυρό. Πειρατικά.

Ο λόγος, λοιπόν, για το Maudie, μια ταινία όπου πρωταγωνιστούν ο Ίθαν Χοκ και η Σάλι Χόκινς, ήτοι δύο ηθοποιοί που δεν τους λες και την επιτομή της πρωταγωνιστίλας, σχωράτε μας τη λεξιπλασία.

Ο Χοκ έχει κάνει τους πρωταγωνιστικούς του ρόλους, αλλά ποτέ δεν έγινε ένας Μπραντ Πιτ, ένας Ντεπ, ένας ΝτιΚάπριο. Ήταν πιο ταπεινός. Και η Χόκινς, με εξαίρεση το Shape of Water του ντελ Τόρο το 2018, αφανής ηρωίδα ήταν πάντα.

Στο Maudie αυτή είναι στο επίκεντρο και υποδύεται την Μόντι Λιούις, μια γνωστή ζωγράφο από τον Καναδά, η οποία έφτασε από οικιακή βοηθός να γίνει φημισμένη καλλιτέχνις. Πρόκειται για πραγματική ιστορία που αποτυπώνει ένα πολύ συγκινητικό ταξίδι.

Η Μόντι πάσχει από αρθρίτιδα, οπότε όσο μεγαλώνει, τόσο ταλαιπωρείται το σώμα της και τόσο πιο γρήγορα φθείρονται τα κύτταρά της, άρα πλησιάζει προς τον θάνατο. Πριν φτάσει ως εκεί, έχει πρώτα δουλέψει για ένα διάστημα για τον Έβερετ Λιούις, έναν ψαρά σε ένα χωριό στον Καναδά, ο οποίος κάνει διάφορες κομπίνες με τις ψαριές άλλων.

Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Παίκτης προπονητή: Το αθόρυβο πολυεργαλείο του ΠΑΟΚ, στα δύσκολα είναι πάντα εκεί

Κάποια στιγμή ζωγραφίζει κάτι χαρτοπετσέτες, γυναίκες της κοινότητας την επαινούν και τις αγοράζουν και ο Λιούις, αντιλαμβανόμενος πως έχει δίπλα του ένα χρυσωρυχείο, την βλέπει με ερωτική ματιά. Σύντομα, παντρεύονται και στήνουν τη ζωή τους γύρω από την ικανότητα της Μόντι να ζωγραφίζει με την αρθρίτιδα, δίνοντας μια ταυτότητα, μια υπογραφή στα έργα της.

Οι πίνακες της γίνονται ανάρπαστοι και ο Λιούις φροντίζει στο υπόλοιπο της ζωής της να της προσφέρει την ευκολία για να εστιάζει στην δημιουργία, στην έκφρασή της.

Η Ιρλανδή τρανς σκηνοθέτις Έιλινγκ Γουόλς που σκηνοθετεί το Maudie, καταφέρνει να συνδυάσει αυτό το στοιχείο της ανθρώπινης υπέρβασης και του συναισθήματος που ακυρώνεται εν μέρει από την κουτοπονηριά και την υποταγή στο χρήμα.

Ο Έβερετ Λιούις αγαπάει την Μόντι, αλλά ταυτόχρονα δεν χάνει και ευκαιρία να προσεταιριστεί το ταλέντο της. Κι είναι αυτή η διαδρομή που μεγεθύνει το τελικό του συναίσθημα, όταν στέκεται απέναντι της στο κρεβάτι όπου αφήνει την τελευταία της πνοή, μετά από χρόνια σύμπλευσης.

Είναι μια πολύ συγκινητική ιστορία το Maudie και αν έχεις τερματίσει το Netflix, αυτή την ταινία σίγουρα δεν την έχεις πάρει χαμπάρι μέχρι που διάβασες αυτές τις γραμμές.