Πιθανότατα είναι η σειρά της χρονιάς: Το Netflix έβγαλε άσο από το μανίκι του

Πιθανότατα είναι η σειρά της χρονιάς: Το Netflix έβγαλε άσο από το μανίκι του

Μια αληθινή ιστορία βιασμού και παρακολούθησης από ψυχωτική stalker...

Αν τυχόν δεις τη νέα σειρά του Netflix, το Baby Reindeer, χωρίς να έχεις διαβάσει κάτι για αυτήν, θα νιώσεις σίγουρα μια ενόχληση και μπορεί και να την σταματήσεις στο 4ο-5ο επεισόδιο.

Αν όμως σου πούμε πως αυτή η σειρά του Netflix είναι βασισμένη σε αληθινή ιστορία και δη του πρωταγωνιστή, που έγραψε και το σενάριο κιόλας, τότε θα νιώσεις έναν ψυχικό τρόμο και δε θα μπορείς να σταματήσεις να την βλέπεις.

Όχι μόνο γιατί θα θελήσεις με κάθε τρόπο να μπει ένα τέλος στον ανελέητο ψυχικό του βασανισμό από την ψυχωτική stalker που μπαίνει στη ζωή του, αλλά και γιατί θες να βρεις μια επαρκή εξήγηση για τον λόγο που ο Ντόνι, ο κεντρικός ήρωας, έπαθε σύνδρομο Στοκχόλμης και δεν κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή την Μάρθα.

Στο Baby Reindeer βλέπουμε τον Ντόνι, όψιμο stand up comedian και εργαζόμενο σε παμπ, ο οποίος κάνει το λάθος να προσφέρει δωρεάν τσάι στη Μάρθα, μια γυναίκα που μπαίνει στο μαγαζί, κάθεται στην καρέκλα και είναι συνοφρυωμένη, σκυθρωπή και αμίλητη.

Ο Ντόνι πιστεύει πως έχει κάποιο ψυχικό βάσανο και θέλει να την βοηθήσει, αλλά πολύ γρήγορα η Μάρθα αλλάζει τσιπάκι και γίνεται χαμογελαστή. Χαμογελαστή και ιδιαίτερη με τρόπο που αρέσει στον Ντόνι, όχι ερωτικά, αλλά γιατί τονώνει την ανάγκη του να πάρει προσοχή. Του προσφέρει ένα πλαίσιο στο οποίο δε χρειάζεται να νιώθει άσχημα επειδή τον βίασαν λίγα χρόνια πριν.

Η κατάσταση όμως δεν μένει σε αυτό το «χαριτωμένο» του να πηγαίνει κάθε μέρα στην παμπ, να πίνει ένα τσάι, να μην πληρώνει και ταυτόχρονα να λέει μια ιστορία για τη ζωή της που δε συνάδει με την αφραγκία της.

Η Μάρθα του στέλνει κάθε μέρα 80 μηνύματα σε κάθε πιθανό μέσο, σχολιάζει αναρτήσεις του στο Facebook και το Twitter, καταλήγει να πάει στο σπίτι όπου φιλοξενείται από τη μάνα της πρώην του και να στήνεται στη στάση απέναντι για 15-16 ώρες, μόνο και μόνο για να του πει καλημέρα και καληνύχτα.

Κάποια στιγμή την βρίσκει να έχει ξεπαγιάσει στο κρύο, κι ενώ την έχει προειδοποιήσει για αστυνομία, τελικά υποκύπτει στην καλοσύνη. Άλλο ένα λάθος.

Ο Ντόνι, ένας τύπος που από τον βιασμό του αναζητά μήπως είναι γκέι, που έχει κάνει σχέση με μια τρανς γυναίκα, έχει να αντιμετωπίσει μια αδίστακτη stalker που θέλει να τον κάνει δικό της και να είναι το μωρό ταρανδάκι της.

Η σειρά του Netflix περιγράφει μια τρομερά αρρωστημένη κατάσταση στην οποία ο θεατής δεν ξέρει ποιον να θεωρήσει κακό και ποιον να προσπαθήσει να δικαιολογήσει. Σε βάζει στη διαδικασία να ψάχνεις το γιατί φέρεται έτσι η Μάρθα, κάτι που είναι ατελέσφορο, δεν οδηγεί κάπου.

Είναι μια λεπτή γραμμή ηθικής αυτή πάνω στην οποία καλείται ο θεατής να βαδίσει, παλεύοντας με νύχια και με δόντια να μην ενδώσει στον πρωτογονισμό του και να επιτεθεί ψυχικά στην Μάρθα λόγω της εξωτερικής της εμφάνισης, στην οποία φτάνει να αποδώσει όλη της τη συμπεριφορά.

Μετά όμως, πρέπει να κατανοήσει ο θεατής ότι δε γίνεται να δικαιολογούνται τα πάντα και πως δεν είναι υποχρεωμένος ο Χ άνθρωπος να φορτωθεί την ευθύνη των δυσκολιών που βρήκαν έναν άλλον.

Το Baby Reindeer έχει όλα αυτά τα πάρα πολύ ζόρικα στοιχεία, αλλά ακριβώς γι’ αυτό κερδίζει τον θεατή. Δεν είναι τυχαίο που έχει 100% στο Rotten Tomatoes. Είναι τόσο σοκαριστικό και η αλήθεια του του προσφέρει την δυνατότητα να γίνει πολύ καλό αφηγηματικά, να έχει μυθοπλαστική υπόσταση.