Με Κρις Χέμσγουορθ στην κορυφαία ερμηνεία της καριέρας του: Η ταινία που βγήκε στις αίθουσες, στέκεται αντάξια στο έπος του 2015
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Πλώρη για τα Όσκαρ: Η ταινία-έπος με τον Κρις Χέμσγουορθ στην κορυφαία ερμηνεία της καριέρας του

Αλλά καλό είναι να προσπαθήσεις να δεις την ταινία αφαιρώντας από το μυαλό σου αυτό που είδες το 2015
Menshouse Team

Πίσω στο 2015 το είδαμε και είπαμε «Ουάου». Πήρε και 10 υποψηφιότητες για Όσκαρ, αποτελώντας μάλλον το αποκορύφωμα του franchise. Το σύμπαν του Mad Max επέστρεψε με την ταινία Furiosa και συντηρεί την κληρονομιά.

Δεν διαλέξαμε τυχαία αυτό το ρήμα, γιατί σίγουρα δε μπορούμε να πούμε ότι την επαυξάνει. Δε θα ήταν και εύκολα εφικτό κάτι τέτοιο, για να είμαστε και σωστοί, αφού το Mad Max: Fury Road έθεσε τόσο ψηλά τον πήχη που ούτε ο Ντουπλάντις ή η Ισινμπάγιεβα δε θα μπορούσαν να τον περάσουν.

Το διακύβευμα με το prequel, με την ιστορία της Furiosa πριν φτάσουμε στα γεγονότα του Fury Road, ήταν να προσφέρει μια ολοκληρωμένη ιστορία και είχε ένα πλεονέκτημα. Ότι είναι prequel, δεν κυκλοφόρησε πρώτα αυτό, χωρίς να έχουμε δει την Furiosa σε μια ιστορία που δεν την αφορά αποκλειστικά, κι ας είναι κεντρικό πρόσωπο.

Αν δεν είχε υπάρξει το Fury Road, η ταινία αυτή θα είχε εντελώς διαφορετική διαμόρφωση σε αυτόν που την βλέπει. Κι είναι σημαντικό να αναδεικνύουμε και το πόσο αλλάζει τα δεδομένα το timing, η αλληλουχία των στοιχείων.

Με Κρις Χέμσγουορθ στην κορυφαία ερμηνεία της καριέρας του: Η ταινία που βγήκε στις αίθουσες, στέκεται αντάξια στο έπος του 2015

Το Furiosa έχει κάτι όμως που φτιάχνει τον χαρακτήρα όλης της ταινίας. Δύο πράγματα για την ακρίβεια. Το ένα είναι ο φανταστικός Κρις Χέμσγουορθ.

Είναι άδικο προφανώς σε ταινία που ο πρωταγωνιστικός ρόλος είναι γυναικείος, η Άνια Τέιλορ-Τζόι, να εστιάζουμε στον δεύτερο πρωταγωνιστικό, αλλά η Άνια Τέιλορ-Τζόι μας έχει δώσει μπόλικα διαπιστευτήρια και δεν μας ξαφνιάζει η ερμηνεία της και το πόσο καλά αντεπεξέρχεται στις σωματικές απαιτήσεις του ρόλου.

Όπως και να το κάνουμε, αυτό που το περιμένεις, που το θεωρείς βέβαιο, δεν μπορείς να το εκτιμήσεις όσο αυτό που σε εκπλήσσει.

Πλώρη για τα Όσκαρ: Η ταινία-έπος με τον Κρις Χέμσγουορθ στην κορυφαία ερμηνεία της καριέρας του
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Η κλασικότερη ποδοσφαιρική ζωγραφιά: Οι 99 στους 100 δεν ξέρουν γιατί ο χλοοτάπητας είναι ριγέ – Μήπως είσαι στο 1%;

Είναι μια πραγματικότητα πως ο Κρις Χέμσγουορθ εξελίχθηκε στην διαδρομή του ως Thor, αλλά το τελευταίο δείγμα, στο Love and Thunder, έμοιαζε με μεγάλο πισωγύρισμα. Για τον ρόλο του Dementus στο Furiosa, τον βλέπουμε για πρώτη φορά να κάνει method acting, να αναζητά, να ανακαλύπτει πρώτα ο ίδιος τα στοιχεία του ρόλου του.

Στη φωνή του, στο πώς εκφέρει τα λόγια του, αποτυπώνεται απόλυτα αυτό που λέμε. Σε μια συνέντευξη στον Κολμπέρ είπε πως για αυτή τη φωνή ένωσε τη φωνή που είχε ένας θείος του μαζί με το κρώξιμο που έκαναν κάτι πελαργοί που είχε ακούσει μια μέρα που ήταν με τα παιδιά του σε μια παραλία.

Κι όσο τους άκουγε, τόσο του έμενε στο μυαλό ο ήχος και τον ζύμωσε μαζί με την ανάμνηση του πώς μιλούσε ο θείος του, έπλασε το τελικό αποτέλεσμα και αναβάθμισε την ερμηνευτική του ικανότητα.

Με Κρις Χέμσγουορθ στην κορυφαία ερμηνεία της καριέρας του: Η ταινία που βγήκε στις αίθουσες, στέκεται αντάξια στο έπος του 2015

Είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεται ένας villain ρόλος. Για τόσα χρόνια ήταν στην πλευρά του καλού. Πήγαινε από το «μυώδης-σέξι» στο «μυώδης-χιουμορίστας-συναισθηματικός-σέξι». Η κοιλιά που του έβαλαν στο Endgame του έδωσε μαθήματα, η πορεία του ως Thor.

Στο Furiosa είναι ο υπέρτατος villain, αλλά όχι ο τρομακτικός ή ο απίστευτα σκοτεινός και διαβολικός. Είναι ένας τρελός της ερήμου, που έχει το background πώς έχει χάσει τα παιδιά και τη γυναίκα του. Με την ερμηνεία του κατέστησε αναγκαίο ένα ακόμα prequel, για το πώς έφτασε ο Dementus να γίνει ο τρόμος των Ερημότοπων.

Το δεύτερο στοιχείο, είναι το πώς τελειώνει η ταινία. Ξεφεύγει από το προσδοκώμενο, είναι μια αναμέτρηση δύο όψεων του ίδιου νομίσματος, ο Dementus το λέει 2-3 φορές στη Furiosa πως είναι ίδιοι και στο τέλος όλα παίζονται σε ένα κυνηγητό που φέρνει τους δυο τους αντικρυστά και την ευκαιρία της εκδίκησης που έρχεται με εκτός πρόβλεψης συνθήκες.

Η ταινία έχει ένα πολύ καλογραμμένο σενάριο, το οποίο το καταλαβαίνεις πάντα στα διαλογικά του σημεία, στο τι φιλοσοφία ζωής έχει ο κάθε χαρακτήρας. Κι αυτό δεν θα το αντιληφθείς τόσο στους 4-5 κεντρικούς ρόλους.

Με Κρις Χέμσγουορθ στην κορυφαία ερμηνεία της καριέρας του: Η ταινία που βγήκε στις αίθουσες, στέκεται αντάξια στο έπος του 2015

Κάθε δεύτερος ρόλος έχει ένα ενδιαφέρον, από τους αρπαγείς στην πρώτη σεκάνς μέχρι αυτούς που κάνουν τα Παιδιά του Πολέμου, βλέπουμε δουλειά στην παραμικρή λεπτομέρεια στην ταινία. Τίποτα δεν γίνεται άρπα-κόλλα.

Η Άνια Τέιλορ-Τζόι είναι, αναμφίβολα, το πρόσωπο στο οποίο καταλήγει ο θεατής να εστιάσει, αυτή γύρω από την οποία περιστρέφονται όλα και ο ρόλος της απαιτεί 3 μεταβάσεις στη διάρκεια των 2.5 ωρών που διαρκεί η ταινία. Ανταποκρίνεται σε κάθε αλλαγή, σε κάθε απαίτηση.

Το Furiosa είναι ένα ακόμα πολύ ευχάριστο προϊόν του action cinema της τελευταίας 10ετίας, είναι ακόμα μια απολαυστική ταινία, μετά το Dune, και μας κάνει να ευγνωμονούμε που τύποι όπως ο Τζορτζ Μίλερ, έχουν ακόμα δίψα, το λέει η περδικούλα τους και έχουν τέτοια κινηματογραφικά οράματα.

Είθε να συνεχίσουν μέχρι τις εσχατιές του νου και της ύπαρξης!

* Η ταινία Furiosa: A Max Max Saga κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Tanweer την Πέμπτη 30/5.