Μυστήριο, ανατροπές κι ένας τρομερός Τζέικ Τζίλενχαλ: Ξεκίνα απόψε τη σειρά της χρονιάς που θα θες να δεις σε 1 μέρα
Βρείτε μας στο

Πίσω στο 1990, ο Χάρισον Φορντ πρωταγωνιστούσε σε μια ταινία με τίτλο Presumed Innocent, όπου υποδυόταν έναν εκπρόσωπο της δικαιοσύνης που κατηγορείτο για τη δολοφονία μιας συναδέλφου του. Η ίδια ιστορία έγινε σειρά και είναι πολύ καλή.

Δεν θα υποστηρίξουμε σθεναρά πως είναι η σειρά της χρονιάς όπως στον τίτλο, αυτό θα ήταν ψέμα, αφού η χρονιά έχει ακόμα ένα εξάμηνο, είναι όμως σίγουρα στο top-3 μέχρι τώρα, κι αυτό κυρίως λόγω του Τζέικ Γκίλενχαλ, που έχει έναν πολύ ψυχωτικό τρόπο να αποδίδει τους ρόλους του σε τέτοια ψυχολογικά θρίλερ.

Στη σειρά Presumed Innocent του Apple TV, έχουμε κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την ταινία, που την καθιστούν πιο ενδιαφέρουσα και είναι πιο ταιριαστές σε μια τηλεοπτική αφήγηση μίνι σειράς 8 επεισοδίων.

Ο Γκίλενχαλ υποδύεται τον Ράστι, έναν δικηγόρο που εργάζεται στην εισαγγελία και αναλαμβάνει με ανάθεση από το κράτος την εκπροσώπηση ανθρώπων σε δίκες.

Μια μέρα, όπως παίζει με τα παιδιά και τη γυναίκα του, του τηλεφωνεί ένας συνάδελφος για να τον ενημερώσει πως μια συνάδελφός τους, η Κάρολιν, δολοφονήθηκε. Κι ο Ράστι θέλει να είναι αυτός που θα αναλάβει την έρευνα για να εξιχνιάσει την υπόθεση.

Στην πορεία όμως, βγαίνει στη φόρα η ερωτική σχέση που είχε μαζί της, όπως και το ότι όταν τη σκότωσαν, ήταν έγκυος στο παιδί του, ώστε μπαίνει στο κάδρο του βασικού υπόπτου, έχοντας δείξει και σημάδια βίαιου χαρακτήρα.

Στη σειρά, την υπεράσπισή του αναλαμβάνει ο Ρέιμοντ, ο μόνος άνθρωπος που τον στήριζε στην εισαγγελία. Στην ταινία αυτό δεν είχε συμβεί και είχε λειτουργήσει ως επιβέβαιωση πως ο Ράστι είναι αθώος. Στην ταινία αυτό μας έκανε απλώς να αναρωτιόμαστε πώς θα αποδείξει την αθωότητά του.

Στη σειρά, δεν είμαστε σίγουροι πως είναι αθώος. Τόσο ο τίτλος, όσο και το πώς αποτυπώνεται ο Ράστι, με περισσότερα εκφραστικά στοιχεία που φανερώνουν ροπή προς την απώλεια του ελέγχου, της ψυχραιμίας, κάνουν τον Ράστι έναν πολύ γκρίζο χαρακτήρα, που δεν είναι ούτε αθώος, ούτε ένοχος. Είναι και τα δύο μέχρι να φτάσει κάποιος στο 8ο επεισόδιο, όπου ξεκαθαρίζεται τι είναι.

Η πιο υποσχόμενη σειρά που θα δούμε στην τηλεόραση την επόμενη σεζόν
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Ούτε Maestro, ούτε Παραλία: Η νέα ελληνική σειρά που θέλει να μαγέψει τους τηλεθεατές απ’ το πρώτο επεισόδιο

Αν έχεις δει την ταινία, μην περιμένεις πως θα είναι ίδιο το τέλος. Ούτε ότι θα είναι και εκ διαμέτρου αντίθετο. Το πώς θα υποδεχτείς την τελική ετυμηγορία, όποια είναι αυτή, θα καθοριστεί από την διαδρομή των προηγούμενων επεισοδίων.

Σε αυτά, οι στιγμές που ο Ράστι μοιάζει αθώος, δεν είναι περισσότερες από αυτές που λες «οκ, μάλλον αυτός τη δολοφόνησε». Ακόμα και οι αναμνήσεις του από τις στιγμές που έκανε σεξ με την Κάρολιν, φανερώνουν μια σχέση που αποζητούσε το βίαιο στο σεξ. Κι όταν συμβαίνει αυτό, δεν είναι μακριά και η βία εκτός σεξ.

Πολύ σημαντικό και το ότι ο Ράστι έχει μια οικογένεια, η οποία εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία και καλείται να πάρει μια θέση, η γυναίκα του και τα δύο παιδιά τους, είτε στηρίζοντας τον είτε κόβοντας κάθε σχέση μαζί του.

Στα 8 της επεισόδια η σειρά φτιάχνει μια ατμόσφαιρα ενός έντονου ψυχολογικού θρίλερ, με τον Τζέικ Γκίλενχαλ να υποστηρίζει άψογα την πλοκή.

Ως εγγύηση λειτουργεί το ότι τη σειρά υπογράφει ο Ντέιβιντ Κέλι, δημιουργός, μεταξύ άλλων, σειρών όπως A Man In Full, The Undoing, Big Little Lies.