Τελευταίο επεισόδιο Σασμού: Τι ήταν αυτό που είδαμε ρε παιδιά;
Βρείτε μας στο

Θα θέλαμε πολύ να μπούμε σε μακροσκελείς και βαθυστόχαστες αναλύσεις για το πώς ο Σασμός είχε πολλά πράγματα που θα θέλαμε να αλλάξουμε για να καταστήσουν τη σειρά, μια σειρά με υψηλούς καλλιτεχνικούς όρους.

Όμως, το φινάλε κατέδειξε πως ο Σασμός δεν ήταν απλά μια σειρά για να την βλέπει ο κόσμος. Την αλήθεια για αυτής της μορφής τη μυθοπλασία, μπορείς να την δεις στην ωραία συγκίνηση στα μάτια των ανθρώπων που 3 χρόνια τώρα ήταν παρόντες τα βράδια και έβαζαν ALPHA για να παρακολουθήσουν μια ιστορία που δεν είναι απλά μια μυθοπλασία.

Δεν είμαστε φανατικοί, ούτε καν περιστασιακοί τηλεθεατές του Σασμού. Βλέποντας όμως το τελευταίο επεισόδιο καταλάβαμε πως ενίοτε δεν χρειάζεται να δούμε τα πράγματα με αυστηρό καλλιτεχνικό τρόπο, αλλά με άλλη προσέγγιση.

3 χρόνια ο Σασμός έγραψε μια τηλεοπτική ιστορία που συνέχισε το έργο των Άγριων Μελισσών και κατέδειξε την δύναμη που εξακολουθεί να έχει ακόμα η τηλεόραση και πως δημιουργεί ισχυρότατα brands που ανυψώνουν τις καριέρες των ηθοποιών που πρωταγωνιστούν, μα και όλων των συντελεστών.

Σε αυτή την τελευταία στροφή, βλέπουμε τους πρωταγωνιστές στο διάστημα μετά τον θάνατο του Μαθιού και στη συνέχεια 3 χρόνια μετά, όταν πια όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους κι η βεντέτα έχει αποστραγγιχτεί, δεν έχει άλλο αίμα να δώσει.

Αργυρώ και Αστέρης παντρεύονται, η Αργυρώ μαθαίνει κι ότι είναι έγκυος ξανά στον γάμο, η Θοδώρα κι ο Γιώργος υιοθετούν δύο παιδιά και γίνονται επιτέλους γονείς, το νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι για να επέλθει επιτέλους ηρεμία στο χωριό και στις ζωές όσων ζουν εκεί.

Στο γλέντι, που, η αλήθεια είναι, έχει γυριστεί κάπως ατσούμπαλα, σαν να βλέπουμε το Στην Υγειά Μας κάπως, καταλαβαίνει κάποιος που δεν έχει δει καθόλου τη σειρά, τι είναι ο Σασμός. Στα λόγια της Τζομπανάκη, του Ήμελλου, της Φαμέλη και του Αυγουστίδη, μια φράση μένει για να γραφτεί στην τελευταία σελίδα του βιβλίου.

Νομίζαμε πως η τιμή μιας οικογένειας είναι πιο σημαντική από τη ζωή. Οι άνθρωποι μιλάνε για μια τιμή και δεν ξέρουν πραγματικά να την προσδιορίσουν και λένε πως θα πέθαιναν ή θα σκότωναν γι’ αυτή. Είναι έτοιμοι όμως να χάσουν αυτούς που αγαπούν; Είναι έτοιμοι να δουν στη φυλακή αυτούς που αγαπούν;

«Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ «Ο τελευταίος άντρας»: Το τραγικό τέλος του αγοριού που υποδυόταν τον μικρό Χρύσανθο στην ταινία με τον Κώστα Βουτσά

Ο αυθορμητισμός της ανθρώπινης φύσης και το πρωτόγονο ένστικτο γεννά Σασμούς και, πράγματι, μόνο η νίκη της αγάπης μέσα από μια διαδρομή οδύνης κι αίματος μπορεί να ανατρέψει τον ανθρώπινο χείμαρρο.

Η αίσθηση του τέλους σε κάνει να δεις το τελευταίο επεισόδιο του Σασμού με μια θετική προδιάθεση ως προς τη συγκίνηση σου, άμα έχεις δει και τις αναρτήσεις των πρωταγωνιστών, σε πιάνει μια θλίψη γιατί όλα έχουν το τέλος τους.

Ό,τι και να πιστεύουμε για τις κακοτεχνίες της ελληνικής μυθοπλασίας που στον Σασμό φάνηκαν πιο έντονα γιατί έκανε και νούμερα, υπήρξε κάτι πολύ δυνατό σε αυτό το μείγμα ανθρώπων-ηθοποιών που πέρασε στο κοινό και το τελευταίο επεισόδιο προσέφερε το ιδανικότερο φινάλε σε όσους επένδυσαν μέρος της ζωής τους 3 χρόνια σε αυτή τη σειρά.

Και, να πούμε την αλήθεια, ο Σασμός ίσως παίρνει και τα κλειδιά μαζί του, αφού δεν πιστεύουμε πως θα δούμε στα επόμενα μερικά χρόνια σειρά να πετυχαίνει κάτι αντίστοιχο με αυτό που έκανε ο Σασμός. Ίσως αυτό το φινάλε, να ήταν ένα πολλαπλό φινάλε.

Η Αγάπη Δέντρο και Καρπός της ο Σασμός!