Ανώτερη από το «Παρά 5»: Η καλύτερη σειρά του Καπουτζίδη «έσβησε» στα 15 επεισόδια μ’ έναν πυροβολισμό (Vid)

Ανανεώθηκε για άλλη μια χρονιά αλλά δεν συνεχίστηκε ποτέ

Για 15 εβδομάδες κάθε Τρίτη στις 22:30 η Ελλάδα έβλεπε… κέρλινγκ! Για την ακρίβεια, με «όχημα» αυτό το άγνωστο σπορ στη χώρα μας, ο Γιώργος Καπουτζίδης στηλίτευε τα κακώς κείμενα της ελληνικής κοινωνίας με το δικό του μοναδικό στυλ, στην ίσως καλύτερη στιγμή του ως σεναριογράφος, μέχρι εκείνη την ώρα.

Και η αλήθεια είναι ότι ο γνωστός ηθοποιός (μεταξύ άλλων) είχε βάλει πολύ ψηλά τον πήχη καθώς πριν αρχίσει η προβολή του σίριαλ «Εθνική Ελλάδος» στην οποία αναφερόμαστε είχε προηγηθεί το «Παρά Πέντε» το οποίο αγαπήθηκε όσο ελάχιστες τηλεοπτικές σειρές, αλλά και «Οι Σαββατογεννημένες», λίγα χρόνια νωρίτερα.

Όπως είχε συμβεί και με τα προηγούμενα, το MEGA ήταν εκείνο το κανάλι που φιλοξένησε την ιδέα του Γιώργου Καπουτζίδη, αλλά με μία σημαντική διαφορά. Το κανάλι πλέον το 2015 δεν ήταν τόσο μεγάλο, όσο έλεγε και η γνωστή ατάκα. Η οικονομική κρίση, τα μνημόνια και τα capital controls είχαν αλλάξει εντελώς το σκηνικό και ο τηλεοπτικός σταθμός βάδιζε οριστικά προς το λουκέτο που ήρθε λίγους μήνες αργότερα.

Κι έτσι παρά το γεγονός ότι η «Εθνική Ελλάδος» είχε πάρει έγκριση για μια δεύτερη σεζόν που πιθανότατα θα ολοκλήρωνε την ιστορία, κάτι τέτοιο δεν συνέβη τελικά ποτέ… Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 13 Ιανουαρίου 2015 κάνοντας τηλεθέαση 29,5% στο γενικό σύνολο και 34,5% στο δυναμικό κοινό 15-44 και ολοκλήρωσε τον πρώτο κύκλο επεισοδίων στις 9 Ιουνίου 2015, με μέσο όρο τηλεθέασης 21,8% στο σύνολο και 28, 5% στις ηλικίες 15-44.

Χωρίς υπερβολές και ακρότητες, η πένα του Γιώργου Καπουτζίδη θέλησε να φέρει το τηλεοπτικό κοινό με μια πραγματικότητα την οποία απέφευγε να παραδεχτεί και να κοιτάξει κατάματα. Η ελληνική κοινωνία περίπου μία δεκαετία πριν παρέμενε σε μία κατάσταση βολικής (μάλλον) εθελοτυφλίας σχετικά με τις συμπεριφορές απέναντι σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

Ο Γιώργος Καπουτζίδης ως προπονητής κέρλινγκ και η ομάδα του η οποία περιελάμβανε τις Σμαράγδα Καρύδη, Κωνσταντίνα Μιχαήλ, Κατερίνα Παπουτσάκη και Μαριέλλα Σαββίδη, μας έφερε την εικόνα μιας Ελλάδας που προσποιούμασταν πως δεν υπήρχε. Μιας Ελλάδας στην οποία έννοιες όπως συμπερίληψη ή σεβασμός στη διαφορετικότητα ακούγονταν σχεδόν… εξωτικές. Μιας Ελλάδας που θεωρούσε αν όχι φυσιολογική τουλάχιστον αναπόφευκτη (στο στυλ «και τι να κάνεις τώρα;») την ενδοοικογενειακή βία, τον φυλετικό και κοινωνικό ρατσισμό, την ανισότητα, την ξενοφοβία και τις διακρίσεις.

Παρακολουθώντας κάθε εβδομάδα τις προσπάθειες ενός ομοφυλόφιλου προπονητή κέρλινγκ και τεσσάρων γυναικών που η κάθε μία για τους δικούς της λόγους το επέλεξε, να συγκροτήσουν την Εθνική ομάδα του αθλήματος, τα υπόλοιπα μηνύματα έρχονταν σχεδόν υποσυνείδητα να αφυπνίσουν και να ενοχλήσουν την πραγματικότητά μας και να μας φέρουν αντιμέτωπους με τα όσα συνέβαιναν γύρω μας.

Κι επειδή ακόμη και κάτι λιγότερο από 10 χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από τότε είναι αρκετά για να ξεχάσουν ορισμένοι, μιλάμε για μια περίοδο που η Χρυσή Αυγή δεν αντιμετωπιζόταν ακόμη ως εγκληματική οργάνωση, αλλά αντίθετα αναδεικνυόταν τρίτο κόμμα στις εκλογές. Και εντελώς συμπτωματικά εκείνη η προσφυγή στις κάλπες, εν μέσω πρωτοφανούς έντασης και απαξίωσης του «παλιού» πολιτικού συστήματος, έγινε στις 25 Ιανουαρίου, δηλαδή μόλις 10 ημέρες μετά την πρεμιέρα του σίριαλ…

Για 15 επεισόδια ακολουθήσαμε τα βήματα αυτής της παρέας, τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν οι ήρωές μας και τις προσπάθειές τους να πάρουν ανάσα από την «μπόχα» ενός σημαντικού κομματιού της ίδιας της κοινωνίας που είτε έκανε τα στραβά μάτια είτε έθετε ανθρώπους στο περιθώριο, μέχρι την στιγμή για το μεγάλο φινάλε στις 9 Ιουνίου, όπου ο κύκλος θα έκλεινε με τον Ρίτσαρντ (σύντροφος του Καπουτζίδη στη σειρά) δεχόταν έναν πυροβολισμό, με την αγωνία για την τύχη του να χτυπάει κόκκινο, σε μια μοναδική τηλεοπτική κορύφωση.

Όλοι τότε πίστευαν ότι από το ίδιο σημείο θα ξεκινούσε και ο δεύτερος κύκλος, ενώ θα δίνονταν μια σειρά από απαντήσεις και για τις περιπέτειες των υπόλοιπων πρωταγωνιστών. Και –φυσικά- ποια θα ήταν η τύχη της Εθνικής Ελλάδος κέρλινγκ στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Τότε ήταν που από την παραγωγή προαναγγέλθηκε η προβολή του τελευταίου επεισοδίου της σεζόν αλλά και την συνέχισή του την επόμενη, με το μήνυμα: «Το ταξίδι μας θα κάνει μια στάση την Τρίτη και θα συνεχιστεί το Φθινόπωρο», κάτι που τελικά δεν συνέβη ποτέ…

Πλέον σχεδόν μία δεκαετία μετά, το MEGA είναι ξανά ένα κραταιό κανάλι. Ο Γιώργος Καπουτζίδης είναι ακόμη εδώ γύρω. Το σενάριο υπάρχει και μην ξεχνάμε ότι είχαν εγκριθεί άλλα 8 επεισόδια με τα οποία θα ολοκληρωνόταν. Λαϊκή απαίτηση είναι να μπουν οι τίτλοι τέλους όπως αξίζει σε αυτή τη σειρά. Στους δέκτες μας!