Όταν παίζεις κάποιον ήρωα της Marvel στην πιο επιτυχημένη περίοδο των κόμικ στο σινεμά, ταυτίζεται με τον ρόλο και μετά, δύσκολα πας παρακάτω. Ο Κρις Έβανς το κατάφερε αυτό πριν καν τελειώσει με τον Captain America. Τρανή απόδειξη το Νο2 του Netflix.
Η ταινία Gifted κυκλοφόρησε το 2017, σε μια εποχή που ο Κρις Έβανς είχε μόλις ολοκληρώσει το Civil War και άρχισαν τα γυρίσματα για το Avengers: Infinity War και το Endgame και κάπου εκεί είχε πάρει την απόφαση μέσα του να τελειώσει με τον Captain America. 6 χρόνια ήταν ταυτισμένος, ήθελε να δοκιμάσει τα όριά του.
Το παράδοξο είναι πως η ερμηνεία του στο Gifted, ήταν τέτοια που κατάφερε να ξεφύγει από τον Captain America σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτό που έχει κάνει μετά το 2019 μέχρι σήμερα, όπου πάλι έχουν αρχίσει συζητήσεις για την επιστροφή του.
Δηλαδή ενόσω ήταν ο Στιβ Ρότζερς, μπόρεσε να δημιουργήσει μια αυτόνομη περσόνα μέσα από την ταινία, ενώ στο διάστημα που δεν είναι, δεν έχει ξεφύγει. Από τα περίεργα της ζωής.
Ως προς το Gifted, που ανέβηκε πριν μερικές ημέρες στο Netflix, είναι μια αναπάντεχα όμορφη ταινία, συγκινητική, με πολύ έξυπνο στόρι.
Εκεί, ο Κρις Έβανς υποδύεται τον Φρανκ Άντλερ, έναν άντρα που έχει αναλάβει την επιμέλεια της ανιψιάς του Μέρι, μετά τον θάνατο της αδερφής του. Η Μέρι είναι μια μαθηματική διάνοια, όμως ο Φρανκ την έχει σε σχολείο με παιδιά με νορμάλ μυαλό, που την κρατάνε πίσω.
Η μαμά της Μέρι ήταν επίσης διάνοια στα μαθηματικά και πολύ κοντά σε μια σπουδαία ανακάλυψη, αν στέκει κάτι τέτοιο στα μαθηματικά. Για την ακρίβεια, είχε καταφέρει να ολοκληρώσει μια Απόδειξη που ήταν ένα άλυτο πρόβλημα για τα μαθηματικά για δεκαετίες.
Η Έβελιν, μητέρα του και γιαγιά της Μέρι, θέλει να του πάρει την επιμέλεια για να βάλει την μικρή σε ένα σχολείο αντάξιο των ικανοτήτων της, θεωρώντας πως η κόρη της θα ήθελε κάτι τέτοιο για την εγγονή. Όμως, η κόρη της που αυτοκτόνησε όταν ολοκλήρωσε την Απόδειξη, έχει εναποθέσει με την διαθήκη της, τις ελπίδες της στον Φρανκ.
Δεν θέλει για τη Μέρι να ανατραφεί ως διάνοια. Θέλει να μεγαλώσει ως ένα παιδί, να της δοθεί χώρος να χαρεί, να παίξει. Να ξεφύγει από τη μοίρα της μητέρας της.
Αυτή η σύγκρουση γιαγιάς-γιου είναι η ουσία του Gifted, αφού δεν προβάλει κάποιον κακό, κάποιον εχθρό του καλού. Τι το παράλογο θέλει να κάνει η γιαγιά της; Μια λογική επιλογή. Από την άλλη, το ίδιο ισχύει και για τον Φρανκ. Δύο λογικές συγκρούονται και αυτό κάνει δύσκολο για τον θεατή να απαντήσει ξεκάθαρα στα ερωτήματα που του θέτει η ταινία όσο προχωράει.
Παρόλα αυτά, το πιο λογικό απ’ όλα, είναι να διαφυλάξει κανείς τα παιδικά χρόνια ενός παιδιού. Αν είσαι ενήλικος, γνωρίζεις την σημασία τους, είτε τα έζησες γεμάτα είτε οι περιστάσεις στα στέρησαν. Είτε ήσουν παιδί φτωχής οικογένειας και είχες πολλές στερήσεις και αναγκάστηκες να ψάξεις δουλειά από μικρός, είτε ήσουν ένα παιδί που η ευφυΐα σου οδηγούσε τους γονείς σου να σε χώνουν σε υποχρεώσεις για να σε κάνουν αυτό που δεν κατάφεραν οι ίδιοι.
Έχει ένα δυνατό μήνυμα η ταινία, παρά την ελεγεία προς την επιστήμη και την ώθηση προς το τρύπημα του ταβανιού που προκαλεί το να μπορείς να γράψεις το όνομά σου στην ιστορία, είτε είσαι το κοριτσάκι που θα λύσει ένα μαθηματικό πρόβλημα είτε αυτός που την ανέθρεψε.
Το Gifted βρέθηκε για λίγο στο Νο1 του Netflix, για κάποιον λόγο πήγε 2ο και 1ο το Hitman που δεν βλέπεται, οπότε σύντομα θα αλλάξουν ξανά θέσεις, γιατί είναι ό,τι καλύτερο θα δεις στο Netflix από τις καινούργιες ταινίες του.