Ένας στίχος στο τραγούδι του Χρηστάκη «Θα Ζήσω Ελεύθερο Πουλί», λέει ότι και το πουλί για να τραφεί, πρέπει να αλλάζεις την τροφή. Στην ουσία, η τροφή δεν αλλάζει, αλλά έρχεται σε άλλο περιτύλιγμα και σου δημιουργεί την ψευδαίσθηση. Έτσι συμβαίνει και στο Netflix εδώ και πολύ καιρό.
Το καινοτόμο, το όντως διαφορετικό, έχει πάει στην άκρη, και έρχονται τα ίδια και τα ίδια, τα κλασικά μοτίβα, με κάπως διαφορετικό περιτύλιγμα. Είναι απαραίτητα κακό; Ίσως όχι, ίσως να είναι και καλό, ίσως να παίρνει το Netflix τη θέση που του αρμόζει ώστε να μην απορροφά τόσο πολύ χώρο από το πραγματικό σινεμά.
Γι’ αυτό ακριβώς αύξησε και τους συνδρομητές του τόσο πολύ, παρά τις αυξήσεις στις συνδρομές. Διότι θρέφει το κάθε πουλάκι με αυτό που ζητάει. Ένα γκρουπ των συνδρομητών είναι οι εθισμένοι στα νουάρ, ειδικά τα σκανδιναβικού τύπου, αυτοί που έχουν 10 βιβλία του Τζο Νέσμπο στη βιβλιοθήκη τους σε περίοπτη θέση.
Ένα τέτοιο είναι το The Åre Murders, Φόνοι στο Όρε, για να το πούμε και στα ελληνικά. Πρόκειται για ένα μέρος στη Σουηδία, κάπου βόρεια και δυτικά, στα σύνορα με Νορβηγία, κοντά στο Έστερσουντ, με το χιόνι να βρίσκεται παντού.
Για κάποιο λόγο που δεν θα τον καταλάβουμε ποτέ, οι ντόπιοι δεν είναι και τόσο βαριά ντυμένοι, ενώ τυχαίνει να βγαίνουν έξω μόνο με ένα πουλόβερ και δεν κρυώνουν, ούτε τους τρέχει η μυτούλα, μάλλον εμείς είμαστε πολύ φλώροι κι αυτοί πολύ κομάντο. Δε μας γεμίζουν το μάτι για τέτοιοι.
Τέλος πάντω, το θέμα δεν είναι αν έχουν μυξούλες, αλλά αν είναι ικανοί ως ντετέκτιβ και η Χάνα με τον Ντάνιελ, οι δύο κεντρικοί πρωταγωνιστές και ντετέκτιβ, τα βρίσκουν λίγο σκούρα όταν μια νεαρή κοπέλα, η Αμάντα, αγνοείται και λίγο μετά τη βρίσκουν νεκρή σε μια κούνια σε ένα πάρκο, κόκαλο από το κρύο.
Κάποιος την έχει δολοφονήσει, όπως εξηγεί η νεκροψία, οπότε αρχίζει η έρευνα, η οποία θα τους οδηγήσει εκεί που δεν φαντάζονται. Στο μεσοδιάστημα, βρίσκεται νεκρός και ο σκύλος της οικογένειάς της. Μια λεπτομέρεια εδώ, η Αμάντα βρέθηκε νεκρή ένα βράδυ αφού είχε πάει σε ένα πάρτι με συμμαθητές της, όταν και πήρε τηλέφωνο τον πατέρα της να την πάρει και να την πάει σπίτι.
Όμως, αυτός έκανε σεξ με μια γυναίκα, παντρεμένη, και δεν το σήκωσε σε καμία από τις κλήσεις της κόρης του. Κι αυτό είναι ένα στοιχείο που εξηγεί πολλά αν το γνωρίζεις από πριν κι όχι στο τέλος του 2ου επεισοδίου, όταν αποκαλύπτεται.
Ο φόνος της Αμάντα δεν είναι ο μόνος. Λίγους μήνες μετά, αφού έχει βρεθεί ο ένοχος για την Αμάντα, ένας νεαρός αγνοείται και τελικά βρίσκεται κι αυτός νεκρός, σε πολύ χειρότερη κατάσταση, διαμελισμένος σε πολλά κομμάτια, με το κομμένο του χέρι να είναι το μόνο που διασώθηκε σε ολόκληρη κατάσταση.
Ποιος τον σκότωσε αυτόν; Συνέλαβαν τελικά για την Αμάντα τον σωστό ένοχο ή μήπως παρασύρθηκαν; Συνδέονται οι δύο φόνοι στο Όρε; Η απάντηση μέσα από τα 5 επεισόδια της μίνι σειράς, με τα 3 να είναι αφιερωμένα στην Αμάντα και τα 2 στον Γιόχαν, όπου η ατμόσφαιρα του σκανδιναβικού νουάρ δεν επικεντρώνεται μόνο στην ανακάλυψη των δολοφόνων, αλλά και σε μυστικά των ντετέκτιβ και στη δυναμική της σχέσης που αναπτύσσουν.
Το The Åre Murders είναι τόσο όσο, ούτε τρομερά καλό, ούτε κάτι που θα σπαταλήσεις χρόνο να το δεις. Είναι λιτό και έχει αυτή την ιδιαιτερότητα πως ξεφεύγει από τους φόνους και στήνει ένα πλέγμα με ελαφρώς διαφοροποιημένη στόχευση.
Γι’ αυτό και βρίσκεται στο Νο1 του Netflix από την πρώτη στιγμή. Για την αίσθηση του οικείου, για τη γκριζάδα του σκανδιναβικού νουάρ.