Αυτές τις ημέρες συζητάνε παντού στις εκπομπές για τα γυρίσματα της Οδύσσειας του Κρίστοφερ Νόλαν. Είναι μια από τις πολλές παραγωγές που έχουν γυριστεί την τελευταία 4ετία στην Ελλάδα, ίσως η πιο περήφανη και πιο blockbuster, ίσως να είναι και από τις τελευταίες, αφού σιγά σιγά κόβεται η χρηματοδότηση στον ΕΚΟΜΕ και τα λεφτά στρέφονται στην τηλεόραση.
Ας μην ανοίξουμε όμως αυτή τη συζήτηση κι ας εστιάσουμε σε αυτές που έχουν ήδη γυριστεί στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους είναι και μια ταινία γερμανικής παραγωγής, το Μπαξίσι, που προβάλλεται στη δημόσια τηλεόραση, το ARD.
Το Μπαξίσι (ο γερμανικός τίτλος είναι Tod in der Bucht – Ein Kreta-Krimi), λοιπόν, προβλήθηκε στο γερμανικό κοινό και είχε μια τηλεθέαση τρομακτική, τουλάχιστον για τα δικά μας δεδομένα, αλλά και για τα δεδομένα του καναλιού, με 4.9 εκατομμύρια τηλεθεατές να επιλέγουν την ταινία, ενώ, για να κατανοήσετε τo μέγεθος, στα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης συντονίζονται καθημερινά περίπου 25 εκατομμύρια Γερμανοί.
Αυτό σημαίνει πως το 1/5 είδε την ταινία Μπαξίσι και την έκανε το 2ο πιο δημοφιλές πρόγραμμα, μετά την τηλεοπτική σειρά «Ο γιατρός των βουνών» (Bergdoktor) που προβαλλόταν την ίδια ώρα στο ZDF, με 4.95 εκατομμύρια θεατές.
Στην ταινία πρωταγωνιστεί η Ελβετο-Ισραηλινή Ναόμι Κράους ως αστυνομική επιθεωρητής Ελένη Θεοδωράκη, η οποία έχει φύγει από το Ρέθυμνο πριν χρόνια, επιστρέφει όμως και πριν προλάβει να το καταλάβει, καλείται να εξιχνιάσει, ως ντετέκτιβ που είναι, τη δολοφονία ενός υπεύθυνου στην πολεοδομική υπηρεσία που εξέδιδε άδειες δόμησης.
Μέσα από την αναζήτηση του ενόχου, η Ελένη θα δει πως είναι πια καιρός να μιλήσει ανοιχτά για το μυστικό που κρύβει, το οποίο ήταν κι ο λόγος που είχε φύγει από το Ρέθυμνο.
Το θύμα βρίσκεται νεκρό σε μια ερημική παραλία και οι πρώτες υποψίες στρέφονται σε ξενοδόχους και καταστηματάρχες που ίσως τον δωροδοκούσαν, καθώς ο εκλιπών είχε τη φήμη ότι ήταν εξαιρετικά φειδωλός στη χορήγηση οικοδομικών αδειών.
Το στόρι είναι σίγουρα επηρεασμένο από όσα είχαν συμβεί το καλοκαίρι του 2022 και του 2023 με τους αρχαιολόγους στη Μύκονο, που δέχονταν απειλές για να μην εμποδίσουν την έκδοση αδειών για ανέγερση ξενοδοχείων κ.α.
Έχουμε, επομένως, ελληνικό τόπο γυρισμάτων, Ελληνίδα κεντρική ηρωίδα της ταινίας, τι άλλο θέλουμε; Α, κάμποσους Έλληνες τεχνικούς που εμφανίζονται στους τίτλους τέλους, οι οποίοι δόθηκαν με «δάνειο» στην γερμανική παραγωγή μέσω του cash rebate program του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), και πρωταγωνιστή τον ελληνικής καταγωγής Ντανίλο Καμπερίδη. Ο Ντανίλο είναι συνεργάτης της Ναόμι και εργάζεται στη γερμανική μυθοπλασία αρκετά χρόνια.
Στη Γερμανία είχε πάει στα 16 του χρόνια και δεν είχε βρεθεί ξανά στην Ελλάδα μέχρι να γίνουν τα γυρίσματα. Η Κρήτη τον ξύπνησε, για να δηλώσει κάποια στιγμή στο ARD ότι «γύρισα στο Αμβούργο και ήμουν διαφορετικός από πριν. Δεν λέω ότι ήμουν καλύτερος ή χειρότερος, αλλά σίγουρα ήμουν πιο Έλληνας…»
Στα 88 λεπτά που διαρκεί το Μπαξίσι, αποτυπώνει στο 50/50 την πραγματική Κρήτη και μια εξιδανικευμένη μορφή της, αφού δίπλα στις «ντουλάπες» και τους γενειοφόρους, εμφανίζεται κι ένα σύγχρονο αστυνομικό τμήμα, σύγχρονα κτήρια και γυναίκες που ξεφεύγουν από τα στερεότυπα που ακολουθούν την Κρήτη.
«Ενθουσιάστηκα με την Κρήτη, με την εγκάρδια συμπεριφορά του κόσμου και με το υπέροχο φαγητό» έλεγε μετά τα γυρίσματα στην ARD η πρωταγωνίστρια Ναόμι Κράους, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το αστυνομικό θρίλερ «made in Greece» θα έχει συνέχεια.
Το Μπαξίσι θα έχει και 2ο μέρος, όπως φαίνεται, και αυτό σημαίνει πως θα επανέλθει η παραγωγή και τα μέλη της.
Αξιζει να αναφερθεί ότι τέτοιες παραγωγές αφήνουν μεγάλα χρηματικά ποσά, είτε άμεσα, για τη χρήση δημόσιων χώρων, είτε έμμεσα, μέσω της καθημερινότητας των συντελεστών (φαγητό κλπ.), αλλά και μέσω της προώθησης της χώρας που προσελκύει τουρίστες. Όχι ότι περίμεναν το Μπαξίσι να το κάνει αυτό, αλλά γράφουμε και καμιά κοτσάνα πού και πού.