Οι ρομαντικές, κάποιος θα τις έλεγε και «γλυκανάλατες», ταινίες είναι ειδικότητα του Netflix. Δεν είναι προφανώς κακό, το κοινό (της πλατφόρμας) το ζητάει, το στηρίζει, το τιμάει. Δεν είναι επίσης πως επειδή κουβαλάνε μια ταμπέλα, δικαιούμαστε οι όποιοι άλλοι να τις απορρίπτουμε ή να τις υποτιμάμε με ένα αλαζονικό και αφ’ υψηλού (ένα κάποιο) βλέμμα. Βγαίνουν και καλές δουλειές στην εν λόγω κατηγορία, οι οποίες και έχουν να σου πουν κάτι, και αξίζουν το χρόνο σου. Φώτα, κάμερα, πάμε, μπαίνει στο πλάνο το The Life List (Αύριο είναι μια Καινούρια Μέρα).
Το φρέσκο Νο1 της πλατφόρμας. ΟΚ, ξαναλέμε είναι αρκετά σύνηθες να βλέπουμε ένα rom-com τόσο ψηλά στο Netflix. Η διαφορά είναι πως σε αυτήν την περίπτωση μιλάμε για κάτι που για ορισμένους αποδεικνύεται ως και life changing εμπειρία. Προφανώς δεν συμβαίνει συλλήβδην ούτε συνιστά κάποιο παγκόσμιο φαινόμενο. Είναι, ωστόσο, μια βαθιά συνειδητοποίηση αυτή που προκύπτει σαν δει κανείς την ταινία. Στη λογική του μια ζωή την έχουμε. Και αν δεν την γλεντήσουμε, τι θα καταλάβουμε, τι θα καζαντίσουμε (πάτα ΕΔΩ για να μάθεις τι σημαίνει αυτός ο στίχος που όλοι μας έχουμε τραγουδήσει λάθος).
Με άλλα λόγια – λιγότερο τραγουδιστικά – μην αφήνεις το χρόνο να περνάει χωρίς να τον αξιοποιείς, χωρίς να προσπαθείς να κάνεις την καλύτερη δυνατή χρήση του. Αυτό εμείς το βλέπουμε μέσα από τα μάτια της Άλεξ (Σοφία Κάρσον), μιας νεαρής κοπέλας που χάνει τη μητέρα της. Μόνο που η διαθήκη δεν είναι αυτό που έχουμε συνηθίσει σε τέτοιες περιπτώσεις. Αντίθετα, πρόκειται για μια σειρά από DVD. Σε αυτά η μητέρα της Άλεξ έχει βιντεοσκοπήσει μηνύματα που ζητάει από την κόρη της να κάνει πράξη όσα έχει γράψει σε ένα χαρτί με όνειρα κι επιθυμίες όταν ήταν 13 ετών. Ένα προς ένα, βήμα το βήμα. Αν το κάνει, τότε και μόνο τότε, θα φτάσει στην κατοχή της ένας φάκελος, η κληρονομιά της. Το ρολόι μετράει αντίστροφα καθώς η διορία λήγει στο τέλος του χρόνου.
Θα γίνουν διάφορα σε αυτό το ταξίδι αυτογνωσίας και αυτοβελτίωσης της Άλεξ. Κυρίως αυτό: Θα βιώσει. Κάθε στιγμή, κάθε συναίσθημα. Έντονα, αληθινά. Είναι αυτό ακριβώς το ηθικό και πρακτικό δίδαγμα που έχει κάνει το The Life List να αντιμετωπίζεται από ορισμένους ως κάτι περισσότερο από μια ταινία. Σαν πηγή έμπνευσης, σαν «ναι ρε φίλε, αυτό θα κάνω και ‘γω». Ο σκηνοθέτης Άνταμ Μπρουκς έχει ισχυριστεί πως αρκετοί θεατές της ταινίας του, προχώρησαν σε δραστικές αλλαγές στη ζωή τους μετά την παρακολούθηση αυτής, ερωτικές, εργασιακές και πάει λέγοντας.
Μπορεί να ‘ναι έτσι, μπορεί αλλιώς. Αυτό που μετράει είναι να εισπράξεις το μήνυμα, να βρεις την αφορμή να ορίσεις τις δικές σου προτεραιότητες και τα δικά σου «θέλω». «Η ζωή είναι όμορφη, άστατη και περίπλοκη. Και μερικές φορές δεν μοιάζει με τον τρόπο που εσύ θα ήθελες. Και αυτό είναι εντάξει… Μην σταματάς», για να δανειστούμε μια ατάκα που ακούγεται στο φιλμ.
ΟΚ, όπως θα κατάλαβες ίσως, η ταινία του Netflix σίγουρα δεν αποφεύγει τα κλισέ, τις ευκολίες. Είναι επίσης ρηχή ανά σημεία. Αλλά δεν περιμέναμε… Ταρκόφσκι. Είναι ένα rom-com όπως τα ξέρουμε, που επιπλέον διαθέτει και τη δύναμη να σε κάνει να σκεφτείς, να προβληματιστείς. Κι αυτό είναι κάτι, δεν είναι; Ειδικά αν σου άρεσαν το Eat Pray Love ή το P.S. I Love You πατά το play στο Netflix… χθες. Το The Life List φτιάχτηκε για σένα. Αλλά ενδεχομένως να μην είναι καλή ιδέα να το δεις με το ταίρι σου αν δεν είστε στα μέλια. Καλύτερα σόλο. Για να μπορέσεις να σκεφτείς με την ησυχία σου και να μην πάρεις βιαστικές αλλά τις σωστές αποφάσεις!