«Τι θα καζαντίσουμε»: Τι σημαίνει η λέξη που όλοι έχουμε τραγουδήσει σε στιγμές μεγάλου κεφιού

Ε, όχι και όλοι…

Πολλά είναι σε θέση να κάνει ο άνθρωπος… Ιδιαίτερα όταν βρεθεί σε κατάσταση ευθυμίας. Και το αλκοόλ συνήθως βοηθάει σε κάτι τέτοια, καμιά φορά κιόλας σε οδηγεί και σε… υπερβολές. Όπως, για παράδειγμα, το να τραγουδάς ενώ δεν έχεις την παραμικρή ιδέα του τι λες ή του τι σημαίνουν αυτά που λες.

Ε, ειδικά αν βρίσκεσαι σε κανένα… ταβερνείο ή σε κάποιο κουτούκι, με τα… κατρούτσα να πηγαινοέρχονται, τουλάχιστον έχεις αυτή την αίσθηση ικανοποίησης ότι δεν είσαι ο μόνος που βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση. Άλλωστε, αν ξεφύγεις και λίγο, δεν χάθηκε ο κόσμος, βρε αδερφέ. Εδώ που τα λέμε μεταξύ μας, μια ζωή την έχουμε. Όπως κιόλας λέει και το γνωστό τραγούδι το οποίο προέρχεται από την ομώνυμη ταινία και έχει την… τιμητική του σε αντίστοιχες καταστάσεις.

Μια ζωή την έχουμε

Για το συγκεκριμένο φιλμ όπου ο Δημήτρης Χορν ως Κλέων αποφασίζει να υπεξαιρέσει 1.101.101,10 δραχμές για χάρη της καλλονής Μπιμπής, με τον Φίνο να δίνει ένα… καράβι λεφτά ώστε να πείσει την Υβόν Σανσόν να πρωταγωνιστήσει, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ.

Για την ώρα ας κρατήσουμε μόνο τον τίτλο της ταινίας, που είναι και ο ίδιος με το τραγούδι που ακούστηκε για πρώτη φορά σε αυτήν. Μάλιστα επαναλαμβάνεται συνεχώς κατά τη διάρκειά της από τον Δημήτρη Χορν, όταν αποφασίζει τελικά να μην δηλώσει το λογιστικό λάθος και να τα… φάει με την Μπιμπή!

Αν και γενικότερα την μουσική της ταινίας την υπογράφει ο υπέροχος Μάνος Χατζιδάκις, δεν έχει γράψει τη συγκεκριμένη μελωδία. Η σύνθεση ανήκει στον Μιχάλη Σουγιούλ, ενώ ο τίτλος του κομματιού δεν είναι «Μια ζωή την έχουμε», αλλά «Ο μήνας έχει 9». Ένα άλλο στοιχείο που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό είναι και το γεγονός ότι οι στίχοι γράφτηκαν από τον ίδιο τον Γιώργο Τζαβέλλα, δηλαδή τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο της παραγωγής!

Το κομμάτι κυκλοφόρησε το 1953 με τη φωνή του Νίκου Γούναρη και το Τρίο Κιτάρα.

Τι θα… τραγουδήσουμε;

Μια ζωή την έχουμε,

κι αν δεν τη γλεντήσουμε,

τι θα καταλάβουμε,

τι θα καζαντίσουμε;

Αυτό αναρωτιέται λοιπόν ο πρωταγωνιστής, αλλά και όλοι εμείς, όταν τραγουδάμε το κομμάτι. Και για να πούμε την αλήθεια μεταξύ μας, οι πιο πολλοί το λέμε λάθος. Αντί για «τι θα καζαντίσουμε» λέμε «τι θα καταντήσουμε»! Έτσι δεν είναι;

Και αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή το κεφάλι μας μάλλον νιώθει άβολα με την κανονική λέξη καθώς δεν γνωρίζουμε την έννοιά της. Το «καζαντίσουμε», λοιπόν, σχετίζεται με το ρήμα «καζαντίζω». Που όπως πιθανό να έχετε ήδη αντιληφθεί, έχει τις ρίζες του στην τουρκική λέξη kazandi, η οποία με τη σειρά της προέρχεται από την πολύ παλιότερη «kazanmak».

Σημαίνει «κερδίζω» ή «αποκτώ» κάτι ή σε πιο ελεύθερη μετάφραση «πλουτίζω». Επομένως δένει απόλυτα με την ιστορία και το σενάριο, αλλά και την απόφαση του Δημήτρη Χορν!