ΦantastiCon Classic Movies Festival: Ένα διήμερο φεστιβάλ γεμάτο ταινιάρες (Vids)
Βρείτε μας στο

Η Αθήνα είναι μια πολύ περίεργη πόλη. Στο κέντρο της συμβαίνουν διαρκώς διάφορα ενδιαφέροντα αλλά όχι και τόσο γνωστά στους πολλούς ανθρώπους πραγματάκια. Ειδικά το καλοκαίρι λαμβάνουν χώρα διαφόρων ειδών φεστιβάλ για πολύ ειδικά κοινά και που αν τα ανακαλύψεις είναι σαν να ανακάλυψες έναν ολόκληρο κόσμο.

Ένα τέτοιο γίνεται το διήμερο 9 και 10 Ιουνίου, λέγεται «ΦantastiCon Classic Movies Festival» και διοργανώνεται από τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων του Φανταστικού – Φantasticon»! Τι είναι αυτός ο σύλλογος; Μια παρέα από κόσμο που γουστάρει τα βιβλία, τις ταινίες και τα κόμιξ φαντασίας και διοργανώνει διάφορες τέτοιες εκδηλώσεις.

Το εν λόγω διήμερο θα γίνει στον κινηματογράφο Τριανόν, το εισιτήριο θα κοστίζει 5 ευρώ ανά ημέρα και το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει τρεις ταινίες την ημέρα. Δέκα ευρώ για έξι ταινίες είναι κάτι παραπάνω από τέλειο!

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή 9 Ιουνίου

18.30 Fire and Ice

20.10 Legend

22.00 The city of lost children

Σάββατο 10 Ιουνίου

18.00 Wonderful days (Sky blue)

Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20' στο κενό (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Σφήνωσαν τα πόδια στο χειριστήριο: Το θαύμα της πτήσης BA5390 που ο πιλότος κρεμόταν 20′ στο κενό (Pics)

19.45 Scanners

22.00 The Innocents

Δυο λόγια για τις ταινίες…

Η πρώτη ταινία, το «Fire and Ice» είναι μια ταινία κινουμένων σχεδίων παραγωγής 1983. Πρόκειται για μια επική περιπέτεια με σκοτεινές βασίλισσες, πολεμιστές και άλλα τέτοια ωραία πράγματα στην παράδοση του «Κόναν του Βάρβαρου» και τέτοιων ομορφιών. Φυσικά, το στυλ κινηματογράφησης για μια ταινία κινουμένων σχεδίων του 1983 είναι ο ορισμός του cult για το 2017:

Η δεύτερη ταινία, το «Legend» είναι μια επική ταινιάρα από τον Ρίντλεϊ Σκοτ, γυρισμένη το 1985, τότε δηλαδή που ο Ρίντλεϊ Σκοτ γύριζε ταινιάρες. Ένα σκοτεινό παραμύθι με νεράιδες, ξωτικά και άλλα τέτοια, με ορισμένες σκηνές που δεν γίνεται να μην θαυμάσεις για την αρτιότητά τους, τον Τομ Κρουζ να πρωταγωνιστεί μόλις στα 23 του και μια επική αποτύπωση του διαβόλου, προορισμένη να στοιχειώνει τα όνειρά μας – ειδικών όσων είδαμε την ταινία σε τρυφερή ηλικία.

Η τρίτη και τελευταία ταινία της πρώτης μέρας, η «Πόλη των Χαμένων Παιδιών» είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες ταινίες της δεκαετίας του ’90. Γυρισμένη από τον Ζαν-Πιερ Ζενέ και με την αισθητική των ταινιών του Τέρι Γκίλιαμ, η εν λόγω ταινία επιχείρησε το 1995 να συνεχίσει την παράδοση που είχε ανοίξει ο Τιμ Μπάρτον με τα «σκοτεινά παραμύθια». Η διαφορά είναι πως το συγκεκριμένο παραμύθι, που μιλάει για έναν γίγαντα που απαγάγει παιδιά, είναι πολύ, μα πάρα πολύ σκοτεινό και ως εκ τούτου όχι ακριβώς παιδικό…

Η πρώτη ταινία της δεύτερης μέρας είναι το «Sky Blue» γνωστό και ως «Wonderful days», ένα τυπικό anime επιστημονικής φαντασίας, σκοτεινό και δυστοπικό (όπως πρέπει δηλαδή…) που μιλάει για μια πραγματικότητα διαμορφωμένη στο μακρινό 2142, όπου το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας έχει εξαφανιστεί και οι εναπομείναντες άνθρωποι ζουν στην τελευταία πόλη του πλανήτη. Τυπικό sci-fi δηλαδή, φτιαγμένο ΜΟΝΟ για να πωρώνει.

Η επόμενη ταινία δεν είναι άλλη από το θρυλικό «Scanners» του Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ, γυρισμένη τότε που ο τελευταίος ήταν ακόμα άσημος και υπηρετούσε με πρωτόγνωρο πάθος και μεράκι την cult πλευρά του horror σινεμά. Το «Scanners» έχει να κάνει με κάτι πολύ επικίνδυνους τύπους που η σκέψη τους μπορεί να ελέγξει τα πάντα και οι οποίοι χρησιμοποιούνται από κακούς ανθρώπους για κακά πράγματα και άλλα τέτοια αξιολάτρευτα πράγματα. Από τις must see ταινίες της δεκαετίας του ’80.

Τέλος, το φεστιβάλ θα κλείσει με το «The Innocents», ένα υποτιμημένο αλλά ιστορικό θρίλερ του 1961 σε σενάριο Τρούμαν Καπότε (!). Μια τυπική ιστορία με ένα στοιχειωμένο σπίτι, μια νταντά και τα δυο πιτσιρίκια που φυλάει, ανατριχιαστική ακόμα και σήμερα και με κάτι σκηνές που σε κάνουν να πετάγεσαι από την καρέκλα σου.