Oats Studios Vol 1: Ένα νέο πωρωτικό σύμπαν επιστημονικής φαντασίας και τρόμου είναι εδώ διάολε! (Vids & Pics)
Βρείτε μας στο

Ο Νιλ Μπλόμκαμπ είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις που «παίζουν» στον ιδιαίτερα γοητευτικό κόσμο του Sci-Fi. Ο σκηνοθέτης από τη Νότιο Αφρική που το 2009 μας είχε χαρίσει το υποτιμημένο αριστούργημα επιστημονικής φαντασίας «District 9» (όσοι δεν το έχετε δει να το κάνετε άμεσα, δεν ξέρετε τι χάνετε…) για να ακολουθήσουν άλλες δυο αξιοπρεπείς ταινίες επιστημονικής φαντασίας (το «Elysium» και το «Chapie») αυτή τη φορά κάνει κάτι αληθινά πρωτοποριακό.

Ο Μπλόμκαμπ είχε ένα μεγάλο όνειρο: να γυρίσει το «Alien 5». Πίστευε στ’ αλήθεια πως μπορεί να δώσει πνοή εκ νέου στην θρυλική σειρά ταινιών επιστημονικής φαντασίας αλλά τελικά, έφαγε «άκυρο» από τον Ρίντλεϊ Σκοτ, ο οποίος στα γεράματα θέλησε να ξανακάτσει στη θέση του σκηνοθέτη και αντί να γυρίσει τη συνέχεια των ιστοριών Alien ξεκίνησε τα prequel.

Ο Μπλόμκαμπ όχι απλά δεν απογοητεύτηκε από αυτή την εξέλιξη αλλά έκανε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει.

Ίδρυσε την δικιά του εταιρεία στούντιο, τα «Oats Studio», τα οποία είναι φτωχικά αλλά εξασφαλίζουν στον Μπλόμκαμπ όση ελευθερία γουστάρει, σε αντίθεση με την βιομηχανία του Χόλιγουντ όπου οι ενοχλητικοί παραγωγοί μπορούν να σε τρελάνουν με τις παρατηρήσεις του. Στη συνέχεια, ανακοίνωσε πως θα φτιάξει το δικό του Sci-Fi σύμπαν, το οποίο θα ξεδιπλώνεται μέσα από μικρού μήκους ταινίες, που θα «ανεβαίνουν» στο youtube και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμες για όλους!

Το όνομά της πρώτης ταινίας είναι «Volume 1 – Rakka» και το τρέιλερ που προανήγγειλε τον ερχομό της μας άφησε με ανοιχτό το στόμα:

Τελικά, ήρθε η ώρα για την δημοσίευση της ταινίας. Το είχαμε υποψιαστεί από το trailer αλλά το επεισόδιο μας επιβεβαίωσε τις υποψίες. Πρόκειται για μια απίστευτα πωρωτική κατάσταση…

Τα πράγματα έχουν ως εξής: ο πλανήτης Γη έχει κατακτηθεί από κάτι ανατριχιαστικά εξωγήινα πλάσματα, τα οποία μοιάζουν με σαύρες και έχουν υποδουλώσει την ανθρωπότητα. Αυτά τα πλάσματα έχουν προβεί σε ένα ολοκαύτωμα που έχει εξαφανίσει το μεγαλύτερο κομμάτι των ανθρώπων καθώς αφού τους φυλακίζουν και κάνουν πειράματα πάνω τους, τους σκοτώνουν με μια πρωτοφανή αγριότητα. Ή μάλλον όχι και τόσο πρωτοφανή αν αναλογιστεί κανείς ότι αυτά τα έχουν κάνει οι άνθρωποι έτσι κι αλλιώς σε άλλους ανθρώπους στο παρελθόν…

Oats Studios Vol 1: Ένα νέο πωρωτικό σύμπαν επιστημονικής φαντασίας και τρόμου είναι εδώ διάολε! (Vids & Pics)

Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Βγήκε μπροστά στα δύσκολα: Ο Iron Man που πήρε στις πλάτες του την ΑΕΚ, κάνει σεζόν καριέρας

Όσοι άνθρωποι δεν είναι νεκροί είναι υποχείριά τους -αφού αυτές οι διαβολικές οντότητες μπορούν να ελέγχουν τα μυαλά μας- ωστόσο υπάρχουν και κάτι μικρές αντάρτικες ομάδες που ένοπλα αγωνίζονται για την απελευθέρωση. Σε αυτό το πρώτο επεισόδιο πρωταγωνιστεί μια Σιγκούνεϊ Γουίβερ βγαλμένη από τις καλύτερες εποχές της σε ρόλο ηγέτιδας μιας εκ των επαναστατικών ομάδων. Διότι μπορεί το απωθημένο του Μπλόμκαμπ για τα «Alien» μπορεί να μην έγινε πραγματικότητα αλλά με την Γουίβερ συνεργάζεται ο θεούλης…

Η πολιτική αλληγορία του πρώτου επεισοδίου είναι προφανής και αυτό είναι που κάνει τον Μπλόμκαμπ έναν άξιο θαυμασμού Sci-Fi δημιουργό: γνωρίζει πολύ καλά πως το είδος που υπηρετεί είναι από την φύση του ένα εργαλείο κοινωνικοπολιτικού σχολιασμού και το αξιοποιεί με μεγάλη όρεξη και χαρά προς αυτή την κατεύθυνση.

Oats Studios Vol 1: Ένα νέο πωρωτικό σύμπαν επιστημονικής φαντασίας και τρόμου είναι εδώ διάολε! (Vids & Pics)

Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν: «Ένας σκηνοθέτης δεν μπορεί να κάνει μια ταινία χωρίς λόγο. Ο Κάμερον για παράδειγμα όταν γύρισε το «Aliens» έκανε μια αλληγορία για τον πόλεμο του Βιετνάμ: είμαστε πιο καλά οπλισμένοι, πιο εξελιγμένοι τεχνολογικά, οπότε γιατί άραγε χάνουμε; Δεν το εκφράζει ευθέως αλλά αυτό θέλει να δείξει με την μάχη των στρατιωτών απέναντι στα Aliens. Για όλα υπάρχει λόγος».

Δείτε εδώ το πρώτο μέρος της προσπάθειας του Μπλόμκαμπ, το οποίο είναι ένα έπος: