Green Book: Η ταινιάρα που προκάλεσε πάταγο στο Τορόντο
Βρείτε μας στο
Σειρές - Ταινίες

Green Book: Η ταινιάρα που προκάλεσε πάταγο στο Τορόντο

Πήγε στο International Film Festival του Τορόντο, το κατέκτησε και πλέον είναι έτοιμη να αναμετρηθεί με τα λιοντάρια.

«Ποτέ δεν κερδίζεις με τη βία. Κερδίζεις με το να διατηρείς την αξιοπρέπεια σου». Ο Ντον Σίρλεϊ, ένας Τζαμαϊκανός-Αμερικάνος στις ΗΠΑ του 1962, περιπλανιέται έχοντας για οδηγό και σωματοφύλακα έναν Ιταλο-αμερικάνο, τον Τόνι Βαγιελόνγκα ή αλλιώς Λιπ. Εκείνη την εποχή οι νότιες πολιτείες έχουν ένα ιδιότυπο καθεστώς απαγόρευσης προς τους μαύρους.

Δε μπορούν να μπουν στα δημόσια μέσα μεταφοράς και δεν μπορούν να κυκλοφορούν σε συγκεκριμένες περιοχές. Ο Σίρλεϊ είναι ένας αριστοκράτης, ένας μουσικός που στον Βορρά τον αποθεώνει η αριστοκρατία στο Κάρνεγκι Χολ. Ένας στωικός που δε νιώθει την ανάγκη να καταβάλλει προσπάθεια για να σου επιβληθεί.

Το παρουσιαστικό του και η κουλτούρα του κάνουν αυτή τη δουλειά. Η καθημερινότητα του τον βρίσκει καθισμένο σε θρόνο, φορώντας κοσμήματα και μια λευκή ρόμπα. Η απόφαση του να μεταβεί στους άξεστους του νότου για να παίξει τη μουσική του ενέχει μεγάλο ρίσκο.

Γι΄αυτό παίρνει μαζί του τον Λιπ. Ο Λιπ είναι ένας κλασικός Ιταλός στις ΗΠΑ, βγάζει τα προς το ζην κερδίζοντας σε διαγωνισμούς φαγητού, έχει μαλλί-λιγδιασμένο, μια καλόβολη γυναίκα και δύο παιδιά και με συμπεριφορά don’t-mess-with-me. Η πρόταση του Ντον είναι μάννα εξ ουρανού, μιας και θα του εξασφαλίσει ένα μεγάλο μισθό.

Οι δυο τους θα περιπλανηθούν μέσα σε μια τιρκουάζ Κάντιλακ και θα ενώσουν τις κουλτούρες τους. Ο Λιπ θα μάθει να γράφει ερωτικά γράμματα στη γυναίκα του και ο Ντον θα μάθει να τρώει φτερούγες κοτόπουλου και να πετάει την πέτσα.

Το Green Book τοποθετεί στο προσκήνιο του το κοινωνικό καθεστώς της ζωής των μαύρων, όντας βασισμένο και στις ιστορίες του Βίκτορος Ουγκό πίσω στο 1930-60 με τίτλο The Negro Motorist Green Book. Αλλά είναι όσα συμβαίνουν στο υπόβαθρο που κάνουν αυτό το κωμικό δράμα τόσο ξεχωριστό.

Ο Λιπ θα χρησιμοποιήσει τις γροθιές του για να προστατεύσει τον Ντον και ο Ντον τη μουσική του για να αλλάξει τον κόσμο στη βάση του. Και οι δύο θα φύγουν από τα αντίθετά τους άκρα για να συναντηθούν στη μέση. Εκεί όπου η αξιοπρέπεια απαντάει στη βία, αλλά κι εκεί που η βία έχει ένα μικρό χώρο για τον φόβο των Ιουδαίων.

Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovision (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovisio

Είναι ένα αταίριαστο, παράξενο ζευγάρι που θα δει ότι εν τέλει οι διαφορές του είναι πολύ λιγότερες από τις ομοιότητές του. Ή ότι οι εμφανείς διαφορές δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Το Green Book που πήρε το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ του Τορόντο είναι μια αναπάντεχα όμορφη ιστορία. Με τους Βίγκο Μόρτενσεν και Μαχέρσαλα Αλί στους δύο ρόλους – Λιπ και Ντον αντίστοιχα – περιπλανιόμαστε σε εποχές που τα πράγματα ήθελαν πόνο και ιδρώτα για να αλλάξουν έστω και λίγο. Ήθελαν και αντοχή στους μώλωπες.

Είναι τόσο εντυπωσιακό αυτό που πετυχαίνει το Green Book. Ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Πίτερ Φαρέλι, εις εκ των αδερφών Φαρέλι. Κι αυτή είναι η πρώτη του ταινία χωρίς τον αδερφό του Μπόμπι, με τον οποίο έκαναν τελευταία το Dumb and Dumber To.

Ο Βίγκο Μόρτενσεν θα διεκδικήσει την ευκαιρία για ένα Όσκαρ μετά το Captain Fantastic του 2017, ο Μαχέρσαλα Αλί την ευκαιρία για ένα Όσκαρ Ά Ανδρικού μετά το Β΄Ανδρικό την ίδια χρονιά και το Green Book έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη ανταγωνιστική λίστα με ταινίες για τη φετινή σεζόν.