Αφράτο και μυρωδάτο: Το σιροπιαστό γαλακτομπούρεκο με την ανάλαφρη κρέμα που υποκλίνεται όλη η Ελλάδα (Pics)

Δικαιολογημένη η περηφάνια των ντόπιων

Μέχρι να πάρω την απόφαση να κόψω το γάλα και τ΄αυγά από τη διατροφή μου, είχα φάει πολύ γαλακτομπούρεκο. Για μένα ήταν το πρώτο γλυκό που ζητούσα να δοκιμάσω σε κάθε ζαχαροπλαστείο που πατούσα το πόδι μου.

Έχω φάει όλα τα φημισμένα και πολλά από τα μη φημισμένα. Από ένα σημείο και μετά είναι δύσκολο να πεις ποιο είναι όντως καλό και ποιο υστερεί κάπου. Στο κάτω κάτω, ένα γαλακτομπούρεκο πόσο κακό μπορεί να γίνει; Όσο υπάρχουν φύλλα, σιρόπι και κρέμα, πάντοτε θα τρώγεται άνετα και ευχάριστα.

Το σωστό ερώτημα όμως είναι άλλο: ένα γαλακτομπούρεκο πόσο καλό μπορεί να γίνει; Η απάντηση βρίσκεται στην Καλαμάτα. Τουλάχιστον με βάση τις γευστικές εμπειρίες που έχει ο υπογράφων.

Ο καθένας μπορεί να υποδείξει ένα μέρος που κάνει πολύ καλό γαλακτομπούρεκο, αλλά θα βρεθεί ένας να του πει «δεν έχεις φάει από τον τάδε, γι΄αυτό μιλάς». Ε, αυτός ο τάδε είναι ο Σκιαδάς. Αυτόν θα υποδείκνυαν όλοι στην Καλαμάτα και στην Πελοπόννησο για το γαλακτομπούρεκο στο οποίο υποκλίνονται.

Το γαλακτομπούρεκο που έχουν τιμήσει όλοι όσοι πάτησαν πόδι στην Καλαμάτα

Κι αν ρωτήσεις ποτέ τους ανθρώπους που το λειτουργούν, θα σου πουν ότι πάνε άνθρωποι αυθημερόν από την Αθήνα για να πάρουν ένα ταψί και να επιστρέψουν. Για κάθε τουρίστα, ιδίως Έλληνα, το τέλος του ταξιδιού του στην Καλαμάτα συνεπάγεται και μια βόλτα από το μαγαζί του Σκιαδά για να πάρει το γλυκό και να το πάει όσο πιο φρέσκο γίνεται στην Αθήνα.

Ευρισκόμενο σε κεντρικό σημείο της Καλαμάτας, το ζαχαροπλαστείο Σκιαδάς έχει ως βιτρίνα του το γαλακτομπούρεκο και δεν είναι μια κενή βιτρίνα. Έχει και αξία το εσωτερικό.

Απέναντι από τον Θίασο, το γαλακτομπούρεκο του Σκιαδά είναι μια ιεροτελεστία της περιοχής, ιδανικό για σβήσιμο. Αφού κι οι άνθρωποι στην ταβέρνα το έχουν πάρει απόφαση και κάποιες φορές δεν μπαίνουν καν στον κόπο να προτείνουν να φέρουν γλυκό. Δείχνουν απέναντι, κλείνουν το μάτι και γίνεται η συμφωνία.

Το σημαντικό στο γαλακτομπούρεκο είναι να υπάρχει ένα λεπτό φύλλο πάνω και κάτω από την κρέμα που να έχει κολλήσει πάνω της και μετά πάνω απ΄αυτό, 4-5 φύλλα κολλημένα επίσης από το σιρόπι. Το σιρόπι πρέπει να έχει ποτίσει την κρέμα και φυσικά το κάτω κάτω φύλλο. Η κρέμα πρέπει να λιώνει με το άγγιγμα της γλώσσας μόνο κι όχι με δάγκωμα. Έτσι είναι το σωστό κι έτσι το έχουν στον Σκιαδά.

Δεν είναι τίποτα η Καλαμάτα. 2.5 ώρες απόσταση. Το τραβάει το αυθημερόν του για ένα γαλακτομπούρεκο. Κι άπαξ και γίνει η αρχή, μετά δεν προβλέπεται τέλος.