Ανοιχτό μόνο 5 ώρες, χωρίς ντελίβερι κι όποιος προλάβει: Το μυστικό των «Ρωσίδων» στο σουβλάκι κανείς δεν μπορεί να το αντιγράψει
Βρείτε μας στο

Το μενού με 5 είδη όλα κι όλα. Σκηνικό βγαλμένο απ’ τη δεκαετία του ’80 (ου μην και ’70), ντεκόρ χωρίς τον παραμικρό διάκοσμο και μια old school ταμπέλα που προδιαθέτει κατευθείαν το μάτι για ένα… ταξίδι πίσω στο χρόνο. Κοινώς αν δεν γνωρίζεις, μοιάζει σχεδόν απίθανο να κοντοσταθείς ακόμα, και αν το στομάχι σου έχει φτάσει στην πλάτη. Το τελευταίο που σου προκαλεί αυτό το μικρό γωνιακό μαγαζί είναι οπτικός… πειρασμός. Κι όμως, αυτό το ταχυφαγείο που μοιάζει με εργαστήριο και χωράει μόνο ένα τραπέζι στο εσωτερικό του, δεν έχει καν τηλέφωνο (και φυσικά delivery) είναι το πιο γνωστό σουβλατζίδικο της Καλλιθέας, με φήμη που έχει εξαπλωθεί πολύ πέρα από τα στενά όρια της περιοχής. Είναι οι περίφημες «Ρωσίδες», που εδώ και περίπου μισό αιώνα «ταξιδεύουν» ως τέτοιες από στόμα σε στόμα για την ασύγκριτη νοστιμιά του τυλιχτού που παράγεται εκεί.

Ανοιχτό μόνο 5 ώρες, χωρίς ντελίβερι κι όποιος προλάβει: Το μυστικό των «Ρωσίδων» στο σουβλάκι κανείς δεν μπορεί να το αντιγράψει

Όνομα αυθαίρετο, που απαντά στην καταγωγή των δύο πρώτων ιδιοκτητριών του – χωρίς πάντως και αυτό να είναι ακριβές – καθότι προερχόμενες από το Ουζμπεκιστάν. Ουσιαστικά το όνομα είναι αυτό που αναφέρει η ταμπέλα «Σουβλάκια Πιροσκί» – μία συνόψιση δηλαδή των 5 ειδών που λέγαμε: τυλιχτά με χοιρινό καλαμάκι ή μπιφτέκι και πιροσκί με πατάτα, κιμά ή τυρί.

Από το 1990 το μαγαζί ανήκει στην κ. Άννα Στεφανίδου, που 12 χρόνια νωρίτερα είχε επιστρέψει στη μαμά-πατρίδα από το Καζακστάν, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Το μαγαζί είναι ανοιχτό μόνο για 5 ώρες, από τις 19:00 έως τις 24:00 καθημερινά και όσοι… τυχεροί προλάβουν. Τυχεροί γιατί θα φάνε πάντα φρέσκο και ψημένο στη στιγμή προϊόν (η κ. Άννα που είναι και η ψήστρια πρώτα δέχεται παραγγελίες και μετά βάζει όσα χρειάζεται πάνω στα κάρβουνα), αλλά και γιατί η γαρνιτούρα στα τυλιχτά είναι μια πεντανόστιμη σάλτσα, που για τους… μυημένους δεν χρειάζεται συστάσεις.

Στις Ρωσίδες δεν θα βρείτε το πατροπαράδοτο τζατζίκι ή κάποια άλλου είδους σως – αλοιφή, παρά μόνο μια χειροποίητη, ελαφρώς καυτερή κόκκινη σάλτσα που δένει μαεστρικά με το κρέας, τη ντομάτα και το κρεμμύδι, κάνοντας όλη τη διαφορά. Το μυστικό της συνταγής της είναι ανομολόγητο, θρυλείται ότι η ιδιοκτήτρια δεν το έχει αποκαλύψει ποτέ και αυτό έχει εξελιχθεί στην ιδανική… γαρνιτούρα για το μύθο του μαγαζιού.

Ανοιχτό μόνο 5 ώρες, χωρίς ντελίβερι κι όποιος προλάβει: Το μυστικό των «Ρωσίδων» στο σουβλάκι κανείς δεν μπορεί να το αντιγράψει

Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovision (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Τώρα όλοι βλέπουν πρωτιά: Οι πρώτες εικόνες από το εύρημα του Φωκά Ευαγγελινού που θα απογειώσει το «Ζάρι» στη Eurovisio

Οι«Ρωσίδες» βρίσκονται στη συμβολή Αναγνωσταρά 16 & Γρυπάρη, λίγα μόλις τετράγωνα από την κεντρική αγορά της Καλλιθέας. Το μικρό τραπέζι εντός του μαγαζιού είναι συνήθως πιασμένο από κάποιον της γειτονιάς, ενώ έξω από αυτό υπάρχει συνήθως μια μεγάλη όρθια παρέα ή καθιστή σε κάποια από τα γύρω σκαλάκια, με τους πελάτες που απολαμβάνουν – στο πόδι – το γεύμα τους ή περιμένουν να ετοιμαστεί η παραγγελία για να το πάρουν πακέτο.

Η φημισμένη σάλτσα δεν είναι ο μοναδικός λόγος για να πλαισιώσει κάποιος αυτή την παρέα. Τα πιροσκί έχουν τη δική τους χάρη (και πρωτοτυπία), ενώ πολλοί έχουν εξυμνήσει το «σπιτικό» μπιφτέκι, που επίσης αποθεώνει τη νοστιμιά της… απλότητας, περιέχοντας μόνο κιμά και αλάτι.

Στην επόμενη βόλτα προς Καλλιθέα μεριά ξέρεις πια πού θα είναι η μία από τις στάσεις σου. Όπως και το ότι επιβάλλεται να κρατήσεις λίγο χώρο στο στομάχι σου για την πιο… «against modern food» γαστρονομική περιήγησή σου.