Comal Μεξικάνικο

Το μεξικάνικο μενού του Comal δεν θα το βρεις αλλού στην Αθήνα

Ο σεφ Γιάννης Λουκάκος έχει φτιάξει έναν ορίζοντα γευστικών προκλήσεων για τον λάτρη του μεξικάνικου

Το μεξικάνικο εστιατόριο είναι ένα είδος που στην Αθήνα έχει ανθίσει τα τελευταία χρόνια. Είχαμε αναφερθεί και παλιότερα στο mexican boom του κέντρου. Αυτή η υπερπληθώρα καθιστά δύσκολη την διαφοροποίηση. Κι όμως, το Comal το πέτυχε.

Δεν είναι και για να ξαφνιάζεται κανείς βέβαια, από τη στιγμή που πρόκειται για το νέο (άνοιξε το καλοκαίρι, έκανε πρόσφατα εγκαίνια) μαγαζί του Γιάννη Λουκάκου που βρίσκεται δίπλα στο Ψωμί Κι Αλάτι στο Χαλάνδρι.

Το Comal είναι μια νέα μεξικάνικη μυσταγωγία, μια νέα συμφωνία ανάμεσα στον σεφ και τους λάτρεις των μεξικάνικων γεύσεων.

Δεν έχω γυρίσει όλα τα μεξικάνικα της Αθήνας, αλλά έχω βρεθεί στα περισσότερα και μπορώ να πω ότι το μενού διαφοροποιείται σε τέτοιο βαθμό, ώστε φτάνεις να σκεφτείς ότι λανθασμένα νόμιζες πως γνωρίζεις πολλά γύρω από τη μεξικάνικη κουζίνα.

Αφελώς σκεπτόμενος εγώ, βρέθηκα στο Comal και είδα τον Γιάννη Λουκάκο να μου λέει νοερά «αγγούρια καλυβιώτικα ήξερες Στέργιε, έλα να σου ανοίξω την πόρτα για ένα νέο βασίλειο».

Και μου την άνοιξε.

Μου την άνοιξε πρωτίστως στη μπάρα, μαζί με τον αδερφό του Παναγιώτη και τα παιδιά από το Bar In Front Of A Bar που έχουν επιμεληθεί το μενού με τα ποτά και cocktails.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη COMAL (@comal.athens)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη COMAL (@comal.athens)

Μεγάλη ποικιλία σε margaritas (προτείνω την beetroot και την peach tommy) και palomas, ένα υπέροχο cocktail Fresh Burro που έγινε το go to drink μου στο άψε σβήσε και οι βάσεις έχουν τεθεί για το γευστικό ταξίδι προκλήσεων στην μεξικάνικη κουζίνα, όπως την οραματίστηκε ο σεφ.

  • Τορτίγιες από σπανάκι και μπλε καλαμπόκι, totopos (το πρώτο μεξικάνικο στην Αθήνα που μας συστήσει αυτό το μεξικάνικο entree, αν δε λαθεύω) από τα ίδια υλικά, που συνδυάζονται με τις κλασικές μεξικάνικες σάλτσες (κι εδώ η ποικιλία εντυπωσιακή, με τις macha και morita να ξεχωρίζουν).
  • Antojitos, δηλαδή τα σνακ που τρώνε στο Μεξικό πριν ή μετά από το μεσημεριανό τους που αποτελεί το βασιλικό γεύμα μες στην ημέρα τους. Ξεχωρίζει το queso fundito που είναι φουρνιστά τυριά, μεξικάνικο τσορίζο, πατάτες, salsa roja spicy, τραγανές τορτίγιες καλαμποκιού (εγώ που δεν τρώω κρέας, ζήτησα να αφαιρεθεί το τσορίζο).
  • Επιτέλους vegan taco – έχω συναντήσει άλλο ένα μόνο στο Loco του Κωστάκου – το taco berenjena, δηλαδή τορτίγια καλαμποκιού, μελιτζάνα μαγειρεμένη με 2 τρόπους, mole αμύγδαλο, τραγανό κρεμμύδι. Για σένα που τρως κρέας, θα εντυπωσιαστείς από τα diy tacos και ειδικά το mole poblano.
  • Ακολουθούν τα robatas, μια ιαπωνική επίδραση, που αφορά πιάτα που γίνονται στο γκριλ. Το μάτι πέφτει στο T-Bone Porter House με τις baby πατάτες και στο pollo adobado (μπούτι κοτόπουλο, μαριναρισμένο με guajillo adobo, jalapeno dressing, πατάτες baby, μπρόκολο, καλαμπόκι).
  • Για το κλείσιμο, τα δύο signature γλυκά του, το maracuya y chocolate (cremeux σοκολάτας, cremeux passion fruit, καραμελωμένος ανανάς, sable σοκολάτας) και η crema elote (τραγανές τορτίγιες, κανέλα, κρέμα καλαμποκιού, παγωτό φυστίκι, τζίντζερ)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη COMAL (@comal.athens)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη COMAL (@comal.athens)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη COMAL (@comal.athens)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη COMAL (@comal.athens)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη COMAL (@comal.athens)

Μετά τα cocktails, μετά τα φαγητά, υπάρχει πάντοτε χώρος για μεξικάνικες μπύρες ή για τα κρασιά του Comal, που έχει τις δικές του ετικέτες σε λευκό, κόκκινο και ροζέ και συνολικά 15 ετικέτες. Vino el Mexico, σα να λέμε.

Το Comal είναι προορισμός που αν βρεθείς εκεί μια φορά, θα εμφανίζεται αυτόματα στις αναζητήσεις σου στο GPS και, εντελώς τυχαία, το δάχτυλο θα πατάει υπολογισμό πορείας και με κάποιον ανεξήγητο τρόπο θα καταλήγεις στην Πλατεία Ελευθερωτών για να δοκιμάσεις κάτι ή και όλα τα παραπάνω.

Το Comal δεν είναι άλλο ένα μεξικάνικο. Είναι ένα άλλο μεξικάνικο!

ΥΓ. Επειδή έχω και καμένο εγκέφαλο, στα δικά μου συν κι ότι μπορώ να κάνω πολλά λογοπαίγνια με το Comal, που τα κρατάω για τον εαυτό μου, γιατί δεν θέλω με το αστείρευτο χιούμορ μου να του κλέψω τη δόξα.

* Για περισσότερα τσέκαρε εδώ.