Χρυσαφένιο, αφράτο και τραγανό: Στην ταβέρνα με το τηγανόψωμο-ποίημα θα φας τέλεια κάνοντας μαζί και οικονομία

Ένας θρίαμβος μέσα στα «χαλάσματα»

Κρεοπωλείο, μπακάλικο, χασαποταβέρνα, κάβα, μέχρι και πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ… Αυτές ήταν οι ιδιότητες ενός κτηρίου στην καρδιά της Κερατέας, ως την στιγμή που εγκαταλείφθηκε κι ερήμωσε. Μέχρι την ώρα που ένας άνθρωπος αποφάσισε να ρισκάρει και τελικά να πετύχει, δημιουργώντας με πολύ μεράκι έναν χώρο στον οποίο σήμερα τρέχει η Αθήνα για να απολαύσει μοναδικές γεύσεις και μάλιστα σε προσιτές τιμές!

Είναι το Λάζο. Ένα προσωπικό στοίχημα του Χρήστου Τόλια, ενός Κερατιώτη αλλά με σαρακατσάνικη καταγωγή που γνώριζε από μικρός την ύπαρξη αυτού του χώρου. Άλλωστε ο κτηνοτρόφος παππούς του ήταν εκείνος που προμήθευε τα κρεατικά όταν στεγαζόταν ακόμη εκεί μια χασαποταβέρνα. Μετά από κάτι παραπάνω από έναν αιώνα ιστορίας, το παλιό χωριάτικο κτίσμα φαινόταν να έχει αφήσει οριστικά πίσω του τις μέρες της δόξας του, πριν αναγεννηθεί στα δικά του χέρια.

Με πολύ προσωπική εργασία, ο χώρος άλλαξε πρόσωπο. Φανέρωσε την παλιά χαμένη αρχοντιά του που είχε μετατραπεί σε χαλάσματα και παράλληλα πήρε νέα ζωή για να μετατραπεί σε μια ταβέρνα ή ένα μεζεδοπωλείο –αν προτιμάτε- όπου το κάθε τι, ξεκινώντας από την διακόσμηση και καταλήγοντας στα πιάτα που μπορεί να δοκιμάσει κανείς, μαρτυρά ένα υπέροχο πάντρεμα της παράδοσης του τόπου με την μοντέρνα και φρέσκια διάθεση, όχι μόνο του σημερινού ιδιοκτήτη, αλλά και όλων όσοι εργάζονται σήμερα σε αυτό.

Μεγάλο αυτού ο όμορφος και προσεγμένος κήπος του, που αποτελεί λόγο για να το επισκεφθείς την άνοιξη ή το καλοκαίρι, αλλά το Λάζο είναι παντός καιρού και πάσας εποχής, αφού και ο εσωτερικός χώρος με πέτρα και ξύλο είναι ιδανικός για να δοκιμάσεις μία από τις περίπου 20 εκλεκτές ετικέτες κρασιού συνοδεία των πιάτων που αγόγγυστα δημιουργεί το προσωπικό, κατά βάση νεαρά αγόρια και κορίτσια τα οποία με μεράκι δουλεύουν τις ψησταριές και τα μαχαίρια!

Ανάμεσα στις πολλές νοστιμιές που μπορεί κανείς να παραγγείλει (και στις οποίες θα αναφερθούμε παρακάτω) δίχως αμφιβολία ξεχωρίζει το… ταπεινό τηγανόψωμο. Αρβανίτικο και σαρακατσάνικο το περιγράφει ο ίδιος ο Χρήστος Τόλιας που επιβλέπει την παρασκευή του που γίνεται σε καθημερινή βάση προκειμένου να είναι πάντοτε φρέσκο. Με ελαφριά ζύμη και λεπτή, τραγανή κόρα, γίνεται ανάρπαστο και συντροφεύει απαραίτητα κάθε παραγγελία.

Συνοδεύει ιδανικά κάθε πιάτο, με τα ψητά να έχουν σίγουρα την τιμητική τους. Παϊδάκια προβατίνας ή αρνίσια, ψητό κοτόπουλο με «καμένο» λάχανο στα κάρβουνα και γραβιέρα Κρήτης, ταλιάτα συκώτι με τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι, χοιρινή τηγανιά με φέτα, πατάτες με αυγά, μοσχαρίσιο ταρτάρ με τσαλαφούτι, μουσακάς με πρόβειο κιμά, χοιρινό κότσι σιγομαγειρεμένο για 12 ολόκληρες ώρες, μπεκρής μεζές με φέτα και μπούκοβο,  και φυσικά τα μοναδικά ατομικά κοντοσούβλια τα οποία σερβίρονται στην λαδόκολλα, κρεμαστά σε τσιγκελάκι, όπως παλιά!

Αν και τα κρεατικά, όλα από ντόπιους παραγωγούς, διαλεγμένα με σχολαστικότητα και επιμονή, έχουν την τιμητική τους, χρειάζονται και οι… πρασινάδες, ειδικά όταν ξέρεις ότι μεγάλο μέρος από τα κάθε λογής ζαρζαβατικά αποτελούν δική τους παραγωγή κατευθείαν από το μποστάνι! Δοκιμάστε τις ψητές στα κάρβουνα μελιτζάνες με κρεμμύδι, ψητά ντοματίνια, κουκουνάρι, βασιλικό και λαδερή σάλτσα ή την φάβα με κρεμμύδι, λιαστή ντομάτα και κάππαρη για ορεκτικό και συνεχίστε με κάποια σαλάτα, η οποία συνοδεύεται ακόμη και με φρούτα ή τυριά, σε δημιουργίες που δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν γκουρμέ εστιατόρια, με πολύ υψηλότερες τιμές…

Για το τέλος, όπως πάντα προβλέπεται… γλυκάκι, όπου ξεχωρίζει το χειροποίητο προφιτερόλ, γεμιστό με σπιτικό παγωτό βανίλια και ζεστή σος σοκολάτας!

Αν, τέλος, αναρωτιέστε από πού προέρχεται η ονομασία του μαγαζιού το οποίο θα βρείτε στην Αθηνών-Σουνίου 53, στην Κερατέα, λάζο είναι ένα είδος μικρού μαχαιριού, με το οποίο συνήθως μαδούν το κρέας. Τουλάχιστον έτσι το χρησιμοποιούσε ο Χρήστος Τόλιας, ο άνθρωπος πίσω από ένα πραγματικό success story που σας περιμένει να κάνετε μια στάση στο γαστρονομικό σας ταξίδι…