σουβλάκια καλαμάκια
Βρείτε μας στο

Όταν μιλάμε για φαγητό, έχω μια θεωρία, σχεδόν παγιωμένη. Δεν έχει σημασία τι θα φτιάξεις, τι υλικά διαθέτεις, αν ξέρεις πώς να τα χειριστείς, θα βγει κάτι ωραίο. Να, όπως αυτά τα καλαμάκια που βλέπεις στη φωτογραφία και τα λιγουρεύεσαι.

Αυτά λοιπόν τα καλαμάκια δεν είναι από κρέας. Είναι από φυτικά υλικά και έχουν φτιαχτεί από τον Παναγιώτη Μαγουλά.

Αν το όνομά αυτό σου ring a bell, είναι γιατί τον είχες γνωρίσει πριν έναν χρόνο στο Dragon’s Den, όταν είχε πάει να παρουσιάσει την ιδέα του για ένα vegan κρεοπωλείο και κέρδισε αμέσως την εμπιστοσύνη 3 εκ των 5 επενδυτών της επιτροπής και ξαφνικά το όνειρό του πήρε σάρκα και οστά και έγινε πιο μεγάλο από αυτό που φανταζόταν.

Έτσι, έχει γίνει σήμερα το vegan κρεοπωλείο με όνομα OVegan269 και μπορείς να αγοράσεις μορφές φυτικού κρέατος, όπως και στο κανονικό κρεοπωλείο.

Κι αν κάπου εδώ ετοιμάζεσαι να πεις «έλεος με σας τους vegan, πάτε και λέτε κρέας…αφού δε θέλετε να τρώτε κρέας, γιατί τα λέτε φυτικά κρέατα;». Αρχικά, την απάντηση θα την πάρεις πιο κάτω από τα όσα συζητήσαμε με τον Πάνο για αυτό το καινοτόμο μαγαζί. Εγώ να σου πω πως στο μαγαζί η πελατεία είναι σε μεγάλο βαθμό μη vegan, άρα η λέξη αυτή τους είναι πιο οικεία.

Το OVegan269 είναι μια διαφορετική εμπειρία που δεν είναι κάποιο κατηχητικό αλλαγής διατροφικών συνηθειών. Πρεσβεύει ο Πάνος ως vegan όσα πρεσβεύει και το ίδιο το κίνημα, αλλά δεν πρόκειται να πει σε κανέναν τι να τρώει και τι όχι. Αν μπορεί με την υπέροχη γεύση των πιάτων και των πρώτων υλών του να κάνει κάποιον που τρώει κρέας 7 φορές την εβδομάδα, να πάει στις 4, θα είναι χαρούμενος. Όπως κι εγώ.

Αυτά τα σούπερ γευστικά καλαμάκια έχουν κάτι το μοναδικό

Κι η αλήθεια είναι πως το καταφέρνει και το κάνει με τον τρόπο που είναι πάντα ο πιο αποτελεσματικός. Όχι με λόγια, αλλά μέσα από την ομορφιά της γεύσης. Στο τέλος αυτή κάμπτει τα πάντα.

Σιχαινόμουν να φάω κουνουπίδι ή μπριζόλα μελιτζάνας, αλλά έτυχε να τα φάω κάπου που ήξεραν πώς θα τα κάνουν πιο γευστικά και άλλαξα γνώμη. Κι ο Πάνος ξέρει από πρώτο χέρι να το πετυχαίνει αυτό. Έχω φάει από τα δικά του χέρια, στα μαγαζιά που έχει εργαστεί, φανταστικά μπέργκερ.

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Και στο OVegan269 θα το καταλάβεις με τα καλαμάκια, με τα μπιφτέκια, με τον κιμά, με τους κεφτέδες και με το φυτόπουλο, φυτική εκδοχή του κοτόπουλου. Και όσο προχωράει, τα προϊόντα θα αυξάνονται.

Πριν μπούμε στο ψητό της συνέντευξης, να σου πω ότι στο σάιτ του OVegan269 έχει αναλυτικά όλη την επεξεργασία για την τελική μορφή του φυτικού κρέατος, τα θρεπτικά συστατικά, τα πάντα. Μπορείς να πάρεις και την απάντηση στο προαιώνιο ερώτημα: «Από πού παίρνουν οι vegan πρωτεΐνη;».

Αυτά τα σούπερ γευστικά καλαμάκια έχουν κάτι το μοναδικό

«Vegan δε γινόμαστε γιατί δε μας αρέσει η γεύση του κρέατος, γινόμαστε γιατί δε θέλουμε πια να είμαστε μέρος μιας βιομηχανίας θανάτου»

– Πώς ένας άνθρωπος στα 25 του παίρνει την απόφαση να φτιάξει κάτι τέτοιο, σε μια ελληνική αγορά που τα βίγκαν μαγαζιά τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα και πιο συχνά κλείνουν παρά παραμένουν;

Εγώ πάντοτε είχα μια άγνοια κινδύνου. Ήθελα να δοκιμάσω κάτι κι αν αποτύχω, απέτυχα. Όταν ξεκίνησα αυτό το πρότζεκτ, δεν υπήρχε Dragon’s Den και το όραμα πήγαινε μέχρι ένα σημείο. Μικρότερο μαγαζί, μικρότερο πελατολόγιο.

Το σόου και η στήριξη των 3 επιχειρηματιών ανέβασε πολύ τον πήχη. Το κοινό μου είναι σαφώς περισσότερο κρεατοφάγοι που έχουν υιοθετήσει το flexitarianism που είναι η κυρίαρχη διατροφική τάση.

– Τα vegan μαγαζιά είναι αρκετά πιο ανταγωνιστικά, έχω καταλάβει…

Κι εγώ το έχω αντιληφθεί πως δεν υπάρχει στήριξη από βίγκαν μαγαζί σε βίγκαν μαγαζί, είναι έντονος ο ανταγωνισμός κάτι που δεν επιτρέπει εν τέλει στο να ενισχύσουμε τη βίγκαν κουζίνα στην ελληνική εστίαση. Γι’ αυτό και για μένα είναι μια ευθύνη αυτό το μαγαζί, γιατί

– Υπάρχουν πράγματα που σε σόκαραν όταν έκανες την μετάβαση από την κρεατοφαγία στον βιγκανισμό;

Σε πολλά προϊόντα υπάρχουν επιβλαβείς ουσίες που ο νόμος δεν υποχρεώνει καν να τα αναγράφουν και δεν θα μπορέσουμε ποτέ να τα μάθουμε.

– Ποια είναι η άποψή σου για αυτή την αντιπαράθεση ανάμεσα σε vegan άτομα που έχουν επιθετική ρητορική και σε εξίσου (και χειρότερα) επιθετικούς κρεατοφάγους;

Ναι, δυστυχώς δημιουργείται μια πόλωση από ακραίους ακτιβιστές του βίγκαν κινήματος που ορθά έχουν αυτές τις απόψεις, αλλά στο τέλος της ημέρας δε μπορείς να επιβάλλεις στον άλλον τι θα καταναλώσει. Τα αντίθετα αποτελέσματα θα φέρεις αν τον αντιμετωπίσεις επιθετικά.

Εγώ προσπαθώ απλώς να μοιραστώ όποια πληροφορία μπορώ κι αν ο άλλος θέλει να αλλάξει, θα αλλάξει μόνος του. Στο τέλος της ημέρας, τα ζώα είναι τροφή, σε αυτόν τον πλανήτη ζούμε, δεν μπορούμε να το αλλάξουμε. Κι εμείς άλλωστε, κρέας τρώγαμε πριν, δεν είχαμε τη γνώση από την πρώτη στιγμή.

Αυτά τα σούπερ γευστικά καλαμάκια έχουν κάτι το μοναδικό

– Γιατί «κρέατα» αφού είναι vegan;

Βίγκαν δεν γινόμαστε γιατί δε μας αρέσει η γεύση του κρέατος. Γινόμαστε γιατί δεν επιθυμούμε πια να συνεισφέρουμε στη θανάτωση δισεκατομμυρίων ζώων. Επομένως, από τη στιγμή που μπορούμε να προσεγγίσουμε τη γεύση του κρέατος χωρίς να έχει πεθάνει ζώο, γιατί να μην το κάνουμε;

– Είναι όμως ακριβό σπορ να είσαι vegan ε…Το έζησα κι εγώ το ζόρι στο ξεκίνημα που ήταν και πιο ακριβά.

Ναι, κι εγώ όταν ξεκίνησα τον βιγκανισμό, έβλεπα ακραίες τιμές στα βίγκαν κρέατα. Κι ακόμα βλέπω κάτι ακραία όπως 30-40 ευρώ το κιλό. Υπάρχει μια πορεία στο να μειωθούν, εγώ το μαγαζί το έφτιαξα με αυτόν τον στόχο, να προσφέρω φυτικά κρέατα σε προσιτές τιμές. Ακόμα δεν είμαστε στο επιθυμητό επίπεδο, αλλά η παραγωγή αυξάνεται, η βιομηχανία των βίγκαν προϊόντων επεκτείνεται, οπότε θα μειωθούν κι άλλο στα επόμενα 2-3 χρόνια.

– Πώς βλέπεις το μέλλον διατροφικά;

Θεωρώ ότι το μέλλον οδεύει μαθηματικά προς τον βιγκανισμό. Θα είναι αναγκαστικό γιατί κάποια στιγμή θα φτάσουμε να είμαστε 10-11-12 δισ. και δεν θα υπάρχει πια χώρος. Οι άνθρωποι ήδη στρέφονται σε τοπικές φάρμες και grassfed κρέατα και αποφεύγουν τις μεγάλες βιομηχανίες.

Σε έναν κόσμο με τόσα δισ. για να καλυφθούν οι ανάγκες, που είναι ήδη τεράστιες, θα πρέπει ο καθένας να έχει μια δική του φάρμα. Δεν θα υπάρχει χώρος για κάτι τέτοιο. Οπότε πιστεύω πως ο βιγκανισμός θα κυριαρχήσει εκ των συνθηκών.

* Ακολούθησε τον Πάνο εδώ για να μαθαίνεις ό,τι νέο βγάζει.