Στο εξωτερικό αναρωτιούνται «Μα πώς το τρώνε οι Έλληνες;»: Το μπελαλίδικο φαγητό που μόνο εμείς ξέρουμε να εκτιμάμε (Pics)
Βρείτε μας στο

Άσχετο, αλλά ο Νίκος Καρβέλας έχει γράψει τρολ τραγούδι για τις ανάγκες της εκπομπής “Je t’aime” που παρουσίαζε η Αννίτα Πάνια από το 2006 μέχρι το 2008. Ο τίτλος του; «Σεξ, γαρδούμπα και ντονέρ».

Σε αυτό το αμφιλεγόμενο τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο Γιάννης Σταθόπουλος τραγουδούσε «σις κεμπάπ-κεμπάπ, γαρδούμπα» κ.λπ. Πραγματικά δεν χρειάζεται περαιτέρω εμβάθυνση. Θα… καείτε περισσότερο κι από το αντικείμενο του αφιερώματος. Απλώς, με αυτόν τον trash τρόπο, είχε μνημονευθεί το έδεσμα που συναντά κανείς κατά κύριο λόγο το Πάσχα.

Οι ξένοι το θεωρούν πολύ σπάνιο πιάτο. Ενδεχομένως να το βλέπουν όπως ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται την ασιατική κουζίνα στην ακραία version της. Μιλάμε για έντερα, όχι αστείαΡουμελιώτικη προέλευση.

Τα γαρδουμπάκια δεν ψήνονται στη σούβλα ή στον φούρνο, αλλά μπαίνουν στην κατσαρόλα. Γι’ αυτό και δεν έχουν γεύση από κάρβουνο. Δεν απευθύνονται δηλαδή σε ανθρώπους με λεπτεπίλεπτο γούστο στο φαγητό.

Εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να παραδεχθούν άπαντες ότι το συγκεκριμένο έδεσμα απευθύνεται σε original μερακλήδες. Ασχέτως, αν κατά το γύρισμα του εσωτερικού των εντέρων, το πλύσιμο με νερό πρέπει να είναι σχολαστικό και, εν συνεχεία, η τοποθέτηση σε μπολ συνδυάζεται με άφθονο χυμό λεμονιού, προκειμένου να γίνει πιο… mainstream η μυρωδιά. Όσο, τέλος πάντων, αυτό μπορεί να είναι εφικτό.

Μιας που μπήκατε στο ψητό (αν και παράγωγο της κατσαρόλας), διαβάστε και τη συνέχεια, προκειμένου να ενημερωθείτε για τη σωστή διαδικασία. Ακόμη και αν ο συντάκτης δεν είναι φαν, οφείλει να δώσει τη σωστή κατεύθυνση στους αναγνώστες. Είναι δύσκολη και η δουλειά του συντάκτη, μην νομίζετε…

Στο εξωτερικό αναρωτιούνται «Μα πώς το τρώνε οι Έλληνες;»: Το μπελαλίδικο φαγητό που μόνο εμείς ξέρουμε να εκτιμάμε (Pics)

Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Είχε δίκιο ο Πετράκος: Τα ντοκουμέντα που αποκαλύπτουν τι πραγματικά ήταν η αφρικανική σκόνη (Pics)

Αφού, λοιπόν, κάνετε τα παραπάνω, θα πάρετε ένα κοφτερό μαχαίρι και θα κόψετε κατά μήκος τη συκωταριά. Υπολογίστε πάχος ενός δακτύλου. Κατόπιν, βάζετε τα κομμάτια σε μία λεκάνη. Έχει έρθει η ώρα για την περαιτέρω απομάκρυνση της μυρωδιάς, η οποία ενδεχομένως να σας ενοχλεί. Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και σκόρδο. Μην τα λυπάστε. Σκοπός είναι να «σπάσει» η γεύση. Δουλεύετε δηλαδη για το… μέλλον.

Ύστερα κρατάτε τα κομμάτια μαζί και τα τυλίγετε με τα έντερα γύρω-γύρω σφιχτά μέχρι να καλυφθούν καλά. Συγχαρητήρια! Έχετε φτάσει στου δρόμου τα μισά.

Τώρα είναι η στιγμή που βάζετε στην εξίσωση και το αλεύρι. Λίγο χρειάζεστε ίσα-ίσα για να μην γλιστράνε τα χέρια σας. Όταν τελειώσετε το τύλιγμα, κόβετε το έντερο και το βυθίζετε μέσα στο γαρδουμπάκι.

Η διαδικασία συνεχίζεται με τα υπόλοιπα έντερα και εντόσθια, ώσπου όλα μαζί μπαίνουν σε ένα ταψί. Τα συνοδεύετε με ελαιόλαδο, προσθέτετε αλατοπίπερο, κρασί και νερό. Είστε πραγματικά πολύ κοντά.

Το προτελευταίο βήμα είναι να καλύψετε το σκεύος με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο. Το τελευταίο να ψήσετε τα γαρδουμπάκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για μία ώρα. Τώρα λίγη υπομονή…

Όταν κυλήσει το απαιτούμενο διάστημα, θα αφαιρέσετε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα. Αμέσως τα ψήνετε για λίγο ακόμα μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα καταφέρατε! Η ώρα της αλήθειας έχει φτάσει!

Προς ενημέρωσή σας, τα γαρδουμπάκια στην κατσαρόλα ταιριάζουν με τις αγκινάρες, τις οποίες μπορείτε να προσθέσετε 30 λεπτά πριν από το τέλος, μαζί με καρότα κομμένα σε ροδέλες και πατάτες.

Καλή σας όρεξη και καλό Πάσχα, αν διαβάζετε αυτές τις γραμμές την ημέρα που η ατμόσφαιρα πάνω από την Ελλάδα μυρίζει τσίκνα μέχρι τη… στρατόσφαιρα.

Στο εξωτερικό αναρωτιούνται «Μα πώς το τρώνε οι Έλληνες;»: Το μπελαλίδικο φαγητό που μόνο εμείς ξέρουμε να εκτιμάμε (Pics)

Ιδού τι χρειάζεστε για τα γαρδουμπάκια:

2 αντεριές

χυμό από 2 λεμόνια

1 συκωταριά αρνίσια

1 κουτ. σούπας ρίγανη του βουνού

2-3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένο

200 γρ. γλυκάδια*

½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι κρασί λευκό

½ φλιτζάνι νερό

λίγο αλεύρι

ανθό αλατιού, μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

*Τα γλυκάδια προέρχονται από τον θύμο αδένα ή το πάγκρεας του μοσχαριού, του αρνιού και του χοιρινού. Μπορείτε να τα ψήσετε στη σχάρα, να τα τηγανίσετε, να τα γεμίσετε ή να τα χρησιμοποιήσετε ως γέμιση σε κάποιο κρεατικό.