Απλά και πεντανόστιμα: Η θρυλική ψαροταβέρνα που έχει «μάστερ» στις γαρίδες και σερβίρει 5 πιάτα όλα κι όλα

Ένα ταξίδι στον χρόνο και στις αυθεντικές γεύσεις

Εάν θέλετε να ταξιδέψετε πίσω στον χρόνο δεν χρειάζεται να περιμένετε την εφεύρεση μια ανάλογης μηχανής, όπως στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Μπορείτε να πάρετε (κυριολεκτικά) μια γεύση του παρελθόντος στα «Κανάρια». Την ταβέρνα που εδώ και δεκαετίες μένει απαράλλακτη και πιστή σε παλιές, δοκιμασμένες και λατρεμένες συνταγές.

Ξεκαθαρίζουμε από την αρχή ότι όπως συμβαίνει και με πολλά άλλα πράγματα σε αυτόν τον κόσμο, τα «Κανάρια» δεν είναι για όλους. Εδώ δεν θα βρεις μακροσκελείς και πολυσέλιδους καταλόγους με άπειρες επιλογές, καθώς η λογική του μαγαζιού οι ρίζες του οποίου εκτείνονται πάνω από 70 χρόνια πίσω στο χρόνο, είναι «λίγα και καλά» ή, μάλλον, «λίγα και τέλεια». 5 πιάτα όλα κι όλα.

Αυτό άλλωστε συμβαίνει από το 1950 όταν η οικογένεια Αργυροπούλου άνοιξε το μαγαζί στο Μοσχάτο με σκοπό να ταΐσει τους ψαράδες της περιοχής, έχοντας νωρίτερα μυηθεί στα καφεμεζεδοπωλεία της Ομόνοιας. Κι αφού οι πελάτες του ήταν επαγγελματίες και γνώστες των πρώτων υλών, τα «Κανάρια» δεν θα μπορούσαν να σερβίρουν παρά μόνο τα καλύτερα και πιο ποιοτικά ψαρικά, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει τόσο ακραία εξειδίκευση που μιλάμε για λίγα πιάτα.

Δίχως αμφιβολία, «ναυαρχίδα» του μαγαζιού είναι οι γαρίδες και ακόμη πιο συγκεκριμένα η γάμπαρη, η οποία έρχεται… συστημένη απευθείας από τον Πλαταμώνα, δηλαδή μια περιοχή που θωρείται ότι βγάζει από τις καλύτερες στην Ελλάδα! Και απολύτως χαρακτηριστικό του τι σημασία δίνουν οι Αργυρόπουλοι στις πρώτες ύλες τους είναι το γεγονός ότι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο που είναι η περίοδος αναπαραγωγής του είδους, το μαγαζί βάζει προσωρινά λουκέτο και ανανεώνει το ραντεβού με τους πελάτες του τον Σεπτέμβριο!

Εκτός από την μυσταγωγία της γάμπαρης (τηγανητή και χρυσαφένια), τα «Κανάρια» που πήραν το όνομά τους από την οδό Κανάρη 119 στο Μοσχάτο όπου βρίσκονται, σερβίρουν ακόμα μια σαλάτα που αποτελείται από απαραιτήτως βιολογική ντομάτα με κρεμμύδι, μαύρες ελιές και τυρί φέτα.

Ανάλογα με την εποχή και το αν κάποιο καΐκι έχει βγάλει κάτι πραγματικά ξεχωριστό ίσως να πετύχεις ακόμη κάποιο ψαρικό, με τα μπαρμπουνάκια να είναι τα πλέον πιθανά. Φυσικά το μενού συμπληρώνεται άψογα με τα δικής τους παρασκευής κρασιά (Ροδίτης, Σαββατιανό και Αγιωργίτικο) που έρχονται απευθείας από τα ξύλινα βαρέλια, τα οποία συμπληρώνουν την διακόσμηση που σε μεταφέρει σε μια άλλη εποχή.

Και όπως συμβαίνει με τα βαρέλια, έτσι κι άλλα αντικείμενα που θα βρεις εδώ, δεν έχουν μπει για ντεκόρ, αλλά έχουν πρακτική αξία και χρησιμότητα. Όπως –για παράδειγμα- το ψυγείο που διατηρούνται τα ψαρικά το οποίο είναι σε χρήση από το 1964 ή η ακόμη παλιότερη ζυγαριά που αναγράφει ως έτος κατασκευής το μακρινό 1959!