μπέργκερ

Old school «αμερικανιά»: Τα θρυλικά μπέργκερ της Αθήνας που ο κόσμος κάνει ουρές από το 1978

Ζουμερά και πεντανόστιμα!

Η προέλευση του χάμπουργκερ, ή πιο σωστά χάμπεργκερ, παραμένει ασαφής. Σε βιβλίο μαγειρικής του 1758, με τίτλο “The art of cookery made plain and easy“, υπήρχε μια συνταγή που ονομαζόταν «λουκάνικο Αμβούργου». Η πρόταση ήταν να σερβιριστεί «ψητό με φρυγανισμένο ψωμί κάτω από αυτό».

Ένα παρόμοιο σνακ ήταν δημοφιλές στο Αμβούργο, με το όνομα “rundstück warm“, δηλαδή «ψωμί ζεστό». Φέρεται να δημιουργήθηκε το 1869 ή νωρίτερα. Συνήθιζαν να το καταναλώνουν οι μετανάστες στον δρόμο τους προς την Αμερική, ωστόσο αυτό μπορεί να περιείχε ψητή μοσχαρίσια μπριζόλα και όχι frikadelle (σ.σ. τηγανιτό κεφτεδάκι από κιμά).

Μία άλλη εκδοχή θέλει το μπιφτέκι Αμβούργου (Hamburg steak) να σερβίρεται ανάμεσα σε δύο κομμάτια ψωμί και να τρώγεται από Εβραίους επιβάτες που ταξίδευαν από τη γερμανική πόλη στη Νέα Υόρκη με πλοία της “Hamburg America Line“, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί το 1847.

Δεν είναι γνωστό ποια από αυτές τις ιστορίες σηματοδοτεί πραγματικά την εφεύρεση του χάμπουργκερ, ωστόσο αναφορά στο μπιφτέκι Αμβούργου υπάρχει από το 1884 στην εφημερίδα “Boston Journal“.

Στις 5 Ιουλίου 1896, η “Chicago Daily Tribune” έκανε έναν πολύ συγκεκριμένο ισχυρισμό σχετικά με το “Hamburger sandwich”, σημειώνοντας: «Ένα διακεκριμένο αγαπημένο, μόνο με 5 σεντς, είναι το Hamburger steak sandwich, το κρέας του οποίου διατηρείται έτοιμο σε μικρά μπιφτέκια και μαγειρεύεται όσο περιμένετε στη σειρά για τη βενζίνη».

Η προέλευση του χάμπουργκερ είναι ασαφής, αν και τα “hamburger steak sandwiches” διαφημίζονται σε εφημερίδες των ΗΠΑ από τη Νέα Υόρκη έως τη Χαβάη, τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1890.

Η εφεύρεση αποδίδεται σε διάφορους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων των Τσάρλι Νάγκριν, Φρανκ & Τσαρλς Μένχες, Όσκαρ Γουέμπερ Μπίλμπι, Φλέτσερ Ντέιβις και Λούις Λάσεν. Το “White Castle” (σ.σ. αμερικανική αλυσίδα εστιατορίων χάμπουργκερ με εκατοντάδες τοποθεσίες σε αρκετές πολιτείες) εντοπίζει την προέλευση του χάμπουργκερ στο Αμβούργο της Γερμανίας από τον Ότο Κουάζε.

Το χάμπουργκερ κέρδισε εθνική αναγνώριση στις ΗΠΑ στην Έκθεση Αγοράς Λουιζιάνα, ανεπίσημα γνωστή ως Παγκόσμια Έκθεση του Σεντ Λουίς, εν έτει 1904, όταν η εφημερίδα “New York Tribune” έκανε λόγο για «την καινοτομία ενός πωλητή τροφίμων».

Κανένα αποφασιστικό επιχείρημα δεν έδωσε τέλος στη διαμάχη για την εφεύρεση και ένα άρθρο από το ABC News” εξηγεί: «Ένα πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ελάχιστη γραπτή ιστορία. Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι η διάδοση του μπέργκερ συνέβη σε μεγάλο βαθμό στην Παγκόσμια Έκθεση, από μικροσκοπικούς πωλητές που ήρθαν κι έφυγαν μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Και είναι πολύ πιθανό ότι περισσότερα από ένα άτομα είχαν την ίδια ιδέα ταυτόχρονα σε διαφορετικά μέρη της χώρας».

Το μόνο σίγουρο είναι ότι από τη δεκαετία του 1920, το συγκεκριμένο σνακ είχε αρχίσει να αποκτά τεράστια δημοφιλία χάρη στις μεγάλες εταιρείες που το πούλαγαν (“White Castle” στο Κάνσας, “Kewpee Hamburgers” στο Μίτσιγκαν, “White Tower Hamburgers” στο Ουισκόνσιν κ.λπ.), ώσπου το 1940 άνοιξε το πρώτο εστιατόριο McDonald’s στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια, εκτοξεύοντας την έννοια του fast food.

Τριάντα οκτώ χρόνια αργότερα, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα ανοίγει ένα μπεργκεράδικο που εξακολουθεί να γράφει ιστορία.

Ακολουθεί αυτούσια η πορεία του από την ίδια την επιχείρηση:

«Tην άνοιξη του 1978, το Queen Burger κάνει την εμφάνισή του στην Αθήνα, ανατρέποντας τα ως τότε δεδομένα στον χώρο της εστίασης.

Εμπνευσμένο από τον δυτικό πολιτισμό, γεννημένο στην Ελλάδα, παρουσιάζει στους Έλληνες το σάντουιτς με μπιφτέκι (γνωστό ως χάμπουργκερ), καθώς και την πρώτη σπιτική βάφλα.

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν άμεση. Κόσμος συρρέει από κάθε γωνιά της πόλης, θέλοντας να δοκιμάσει ένα νέο είδος φαγητού για την εποχή. Πολύ γρήγορα το Queen Burger αποκτά πιστούς οπαδούς κάθε ηλικίας.

Η αγάπη και η αφοσίωση του κόσμου, το καθιστά ως ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια της πόλης, αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής διασκέδασης αλλά και πηγή έμπνευσης για τα νεοτέρα μαγαζιά του είδους.

Πρωτοπόρο στο είδος του, με σύμμαχο την ποιότητα και τη γνώση στο αντικείμενο, το Queen Burger συνεχίζει για τέταρτη δεκαετία, έχοντας μεγαλώσει ήδη μια γενιά, να αποτελεί πρότυπο των original μπεργκεράδικων της πόλης.

Η αναλλοίωτη  γεύση  στο πέρασμα των χρόνων, η χρήση αγνών πρώτων υλών χωρίς συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσεων, καθώς και η παρασκευή των προϊόντων μπροστά στον πελάτη, αποτελούν τα κύρια στοιχειά της διαχρονικότητάς του.

Ψωμί φρέσκο κατόπιν παραγγελίας, χειροποίητο 100% μοσχαρίσιο μπιφτέκι, φρέσκιες τηγανιτές πατάτες, hot dogs, φρεσκοκομμένες σαλάτες, Queen dishes, φρέσκα παναρισμένα κοτόπουλα, καθώς και η πρώτη σπιτική χειροποίητη βάφλα με παγωτό μηχανής, συνθέτουν το μενού μιας μακρόχρονης και καταξιωμένης πορείας με ένα και μοναδικό στόχο: την ικανοποίηση και των πιο απαιτητικών ουρανίσκων».

Πρόκειται για ένα από τα πιο επιτυχημένα μαγαζιά στα νότια προάστια της Αθήνας. Το old school αμερικάνικο στυλ με τα ζουμερά smash burgers και τις τηγανιτές πατάτες με λιωμένο τσένταρ συν μπέικον, έχουν ωθήσει γενιές ολόκληρες να διαβούν το κατώφλι της οδού Γιαννιτσοπούλου 3 στη Γλυφάδα. Δεν είναι τυχαίο ότι από το Queen Burger έχουν περάσει δεκάδες διάσημοι. Αν είσαι κάτοικος της πρωτεύουσας και δεν έχεις πάει, μήπως να το ξανασκεφτείς;