Το κέντρο της Αθήνας αλλάζει διαρκώς. Μια που βλεφαρίζεις, μια που έχει ανοίξει κάποιο καινούργιο μαγαζί που μας παρασύρει σαν τις Σειρήνες. Το Ma Che Vuoi είναι από τις πιο φρέσκιες αφίξεις στο κέντρο και βάζει υποψηφιότητα για να μπει στα μέρη που θα γίνουν η εύκολη επιλογή, ιδίως για όσους υποτάσσονται σε δύο λέξεις: πίτσα & spritz.
Στην ένωση της Καλαμιώτου με τη Σκουζέ, απέναντι από το Louis Bistrot (είναι από τους ίδιους ιδιοκτήτες, Άγγελο Μπούρα και Γιώργο Φιταγκορίδη), το Ma Che Vuoi άνοιξε τις πόρτες του πριν λίγες ημέρες, με την προσδοκία να γίνει από τα αγαπημένα ιταλικά εστιατόρια της πόλης, έχοντας μια πολύ πιο στοχευμένη φιλοσοφία, πιο συγκεκριμένη, όχι ευρέως απλωμένη ομπρέλα.
Κλασικά πιάτα ζυμαρικών, 6 κωδικούς πίτσα ναπολιτάνα που φτιάχνει ο pizzaiolo του, αλλαντικά και τυριά δικά του (βασικά όλες οι πρώτες ύλες είναι δικές του ως επί το πλείστον, ο σεφ Μάριος Ματζοράκης έστησε έτσι το μενού ώστε να είναι όλα χειροποίητα) και ορεκτικά που είναι πιο signature, όπως τα ιδιαίτερα arancini του ή τα μακαρόν μανιταριών με την πολύ καλή κρέμα ως γέμιση, δική του φοκάτσια και τσικέτι για το καλωσόρισμα.
Τα μόνα που δεν παράγουν οι ίδιοι, είναι κάποια υλικά που απαιτείται να είναι κατευθείαν από Ιταλία, όπως η σάλτσα San Marzano, κάποια ζυμαρικά κ.α. Τα προμηθεύονται από παραγωγούς όμως που ξέρουν πολύ καλά την ποιότητα τους.
Θα σταθώ λίγο παραπάνω στην πίτσα γιατί έρχεται να αποδείξει πως στην Αθήνα υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν την τέχνη – άλλος ένας είναι ο Νίκος Σωτηρόπουλος, pizzaiolo στο Odori.
Στο Ma Che Vuoi έχουμε μια τρομερά αφράτη πίτσα, η ζύμη υποβάλλεται στην ιδανική διαδικασία για να αποκτήσει την υφή και τη γεύση που πρέπει, ώστε να κριθεί ως αυθεντική ναπολιτάνα, η στεφάνη έχει και αυτά τα κενά που επιτρέπουν στον αέρα να τη διαπερνά και όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της 48ωρης ξεκούρασης που έχει το ζυμάρι.
Γενικότερα, το Ma Che Vuoi είναι ξεκάθαρο, δεν πάει να κάνει ακροβασίες στην ιταλική κουζίνα και φιλοσοφία, πάει να την υπηρετήσει χωρίς να παρεκκλίνει. Οι Ιταλοί, εξάλλου, έχουν πετύχει το εντυπωσιακό, να θεωρούνται γκουρμέ και εστιατορικά τα τόσο απλά πιάτα τους, ακριβώς επειδή τα αντιμετωπίζουν ως πολύτιμα στην πιο απλή τους μορφή.
Ο χώρος από μόνος του το φωνάζει αυτό, αφού βλέπεις και τον φούρνο από όπου βγαίνουν οι πίτσες, βλέπεις όλη τη διαδικασία ζύμωσης από τον pizzaiolo στην δεξιά γωνία του μέσα χώρου, ενώ μπορείς να απολαύσεις την διαδικασία κοπής στα αλλαντικά εκείνη τη στιγμή.
Όλα όσα ενσαρκώνει το ιταλικό modus vivendi, τα έχει το Ma Che Vuoi, εκτός από το φαγητό και στον κατάλογο των ποτών. Εκεί κυριαρχούν τα spritzes, με το Aperol πρώτο απ’ όλα και μετά διάφορες παραλλαγές, όπως το Ma Che Vuoi Spritz, παραλλαγές που αναδεικνύουν φρέσκες νότες εσπεριδοειδών και βοτάνων. Κάθε cocktail αφηγείται μια ιστορία παράδοσης.
Συνοδευτικά, θα βρείτε μια εκλεκτή συλλογή από κρασιά που έρχονται απευθείας από φημισμένους ιταλικούς αμπελώνες — από το Piemonte και την Toscana μέχρι τη Σικελία. Κάθε φιάλη επιλέγεται με γνώμονα τη μοναδικότητα του terroir, ώστε να απολαμβάνετε αυθεντικές γεύσεις και αρώματα που ταξιδεύουν τον ουρανίσκο σας στις πλαγιές της γείτονας χώρας.
Αν είσαι κι εσύ σαν και μένα, ιταλολάγνος μέχρι εμμονής, τότε το Ma Che Vuoi βάζει πλώρη για να σε κατακτήσει από την πρώτη επίσκεψη, καθότι η γενικότερη ατμόσφαιρά του ενισχύει την slow living διάθεση, το ιταλικό attimo di pace που τραγουδάει κι ο Έρος Ραμαζότι.
* Βρες το μαγαζί και στο Instagram για να μαθαίνεις τι παίζει.