Πριν λίγες εβδομάδες, διαβάζαμε ένα ρεπορτάζ για το σουβλάκι, όπου ένας ιδιοκτήτης εξηγούσε πως η αύξηση στην τιμή δεν οφείλεται τόσο στο κρέας, αλλά στα υπόλοιπα υλικά. Κι ενώ αυτή είναι μια μεγάλη συζήτηση, με πολλά αίτια, το αναφέρουμε τούτο διότι ίσως να είναι μια ερμηνεία για το ότι το 2024 αποθεώθηκε το σουβλάκι στην πρωτόλεια μορφή του.
Στις ιστοσελίδες, μόλις γράψεις για ένα σουβλατζίδικο, θα τρέξει κόσμος να διαβάσει, να δει μήπως υπάρχει τίποτα νέο και καλό. Μέσα στο 2024, καταλάβαμε πως αν αυτό το σουβλατζίδικο έχει τυλιχτό με κεμπάπ, κρεμμύδι, ντομάτα και μπαχαρικά, άντε στο τσακίρ κέφι και καμία μυστική, κόκκινη σος και ουχί τζατζίκι, κάνει αυτόματα τα σαγόνια του αναγνώστη να βαράνε παλαμάκια.
Κάτι ο Φουρνιέ που πήγε συστημένος στον Αχιλλέα στον Νέο Κόσμο και τον ερωτεύτηκε, κάτι τα παραδοσιακά σουβλατζίδικα όπως ο Λευτέρης στην Ομόνοια, ο Κώστας στην Αγίας Ειρήνης, ο Τόμας Κεμπάπ, ο Λευτέρης στην Καλλιθέα (άλλος από αυτόν της Ομόνοιας), η Ροδόπολη στη Δραπετσώνα και 5-6 ακόμα πειραιώτικα και πέριξ σουβλατζίδικα, γέννησαν μια τάση που έφερε νέους παίκτες στην σουβλακοαγορά το 2024.
Σε αυτή την αγορά είχαμε ήδη από το 2021 την ξακουστή Βόλβη στη Βαρβάκειο και τώρα η τάση έφτιαξε μια λίστα με πολλές επιλογές.
Η τάση αυτή, εκτός από το πατροπαράδοτο, έχει κι ένα παρακλάδι: τα καλαμάκια. Μόνο καλαμάκια. Κάτι κλικάρει στο μυαλό του άλλου πως σε ένα μαγαζί που έχει μόνο καλαμάκια, σημαίνει πως εστιάζουν πολύ στην ποιότητα του κρέατος και στο ψήσιμο και δεν ασχολούνται με τα γύρω γύρω. Κι επειδή έχουν μικρό μενού, υπάρχει χρόνος να ψήσουν καλά και τις πατάτες τους.
Σε αυτές τις δύο παρατάξεις, οι προσθήκες του 2024 κατενθουσίασαν όσους τα δοκίμασαν και ο κόσμος πια τα γνωρίζει σα να είναι χρόνια στην πιάτσα.
Ο Πέσκιας με την Κάψα του στη Σκουλενίου, στο κέντρο της Αθήνας, έφερε έναν κατάλογο με 9 επιλογές, 5 απλά τυλιχτά κι 4 signature, με ένα στην δεύτερη κατηγορία να γίνεται το αγαπημένο, αυτό με το κεμπάπ και την κόκκινη σάλτσα. Γενικά, ο Πέσκιας έχει δώσει μεγάλη βάση στις σάλτσες του που απογειώνουν τη γεύση του κρέατος, αλλά η pico de gallo ή η curry, δεν ανταποκρίνονται στην τάση, όπως η κόκκινη σάλτσα με το κεμπάπ.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Κάπου πριν το καλοκαίρι, στον Πειραιά, στην περιοχή της Αθήνας που μάλλον έχει όλα τα μυστικά για το ιδανικό σουβλάκι, άνοιξε η Νικαράγουα που μετά το καλοκαίρι κεφαλαιοποίησε τη δυναμική της και συγκαταλέγεται πλέον στις must επιλογές για κάποιον που θέλει να δοκιμάσει ένα καλό τυλιχτό. Δηλαδή τον Φουρνιέ εκεί θα τον στέλναμε. Έχει 4 τυλιχτά, όλα τα λεφτά είναι το μπιφτέκι και το αρμένικο σουτζούκι.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Από τον Πειραιά, επανερχόμαστε στα πιο κεντρικά, πάμε στην οδό Πετμεζά, στο Κουκάκι, εκεί όπου θα βρεις 4 επιλογές όλες κι όλες σε τυλιχτό, ένα λιτότατο μενού, μα ταυτόχρονα ένα σουβλάκι με τρομερή πίτα, ψήστες που ξέρουν πολύ καλά να ψήνουν, κρέας σωστό, έτερον ουδέν. Αναγκαστικά σου δίνουν και επιλογή για 3 σος, αλλά μην κάνεις το λάθος. Φάτο πρώτα σκέτο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αφού καλύψαμε τα τυλιχτά, πάμε στα αυστηρά καλαμακάδικα. Ο Έλβις επηρέασε κόσμο, ώθησε προς αυτή την κατεύθυνση και το 2024 μας ήρθε πρώτα η ξακουστή Λόρδα στα Εξάρχεια, με 9 επιλογές για καλαμάκι και πάπαλα. Έχει από τις καλύτερες πατάτες που έχεις φάει, επίλεξε το καλαμάκι προβατίνα και το χωριάτικο λουκάνικο με πράσο.
Δε θα αφήσουμε το κέντρο, εκεί γύρω θα μείνουμε και θα σε στείλουμε στην Πρωτογένους, στο Ringo, όπου εκεί ακόμα πιο λιτες οι επιλογές. 4 καλαμάκια στο μενού, δώσε βάση στο συκώτι μοσχαρίσιο γάλακτος αν είσαι μερακλής. Α, πάρε δίπλα για βούτα το τζατζίκι παντζαριού και τις στρογγυλές, αφράτες και κρατσανιστές πατάτες του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Αυτά έγινα το 2024 στον τομέα «σουβλάκι», αν δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα κάτι από αυτά, τότε προλαβαίνεις μέχρι να τελειώσει η χρονιά.