Συνηθίζουμε εδώ στο menshouse.gr να αναφερόμαστε σε «κομμάτια» της Ελλάδας που βρίσκονται πολύ ψηλά στις λίστες προτιμήσεις των ξένων. Έχουμε γράψει για νησιά, για δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, για αξιοθέατα, ακόμη και για φαγητά που τιμούν οι αλλοδαποί. Ήρθε η δύσκολη ώρα, όμως, να κάνουμε μια κουβέντα και για την άλλη όψη του νομίσματος…
Εκείνη που θέλει τους… ξένους να μας την… λένε! Φυσικά οι άνθρωποι έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν. Κι εδώ που τα λέμε η ίδια η Ελλάδα τους δίνει ένα σωρό αφορμές για κράξιμο, ξεκινώντας από την διαχείριση των σκουπιδιών (για παράδειγμα) ή την κατάσταση με τα αδέσποτα και καταλήγοντας στη γραφειοκρατία και την αντίδραση των κρατικών φορέων σε φυσικές καταστροφές. Αλλά να μας την πούνε για το φαγητό, ρε φίλε; Είναι δυνατόν οι ξένοι να βάλουν ελληνικό πιάτο στη λίστα με τα 100 χειρότερα του πλανήτη;
Τα παρεξηγημένα μπουρμπουρέλια
Οι περισσότεροι ίσως διαβάζοντας τη λέξη μπουρμπουρέλια να μην έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι είδους φαγητό πρόκειται. Κι όμως, το συγκεκριμένο πιάτο «κυκλοφορεί» σε ολόκληρη ελληνική επικράτεια με διάφορα ονόματα και διαφορετικές παραλλαγές. Εδώ, εμείς το συναντάμε έτσι όπως παραδοσιακά φτιάχνεται στην Κεφαλονιά. Το λατρεμένο νησί που ξεχωρίζει όχι μόνο για τις υπέροχες παραλίες του και την μοναδική μουσική παράδοσή του αλλά και τις φανταστικές επτανησιώτικες συνταγές του.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα συναντάμε ως πολυσπόρι ή οσπριάδα και αλλού πολυσπόρια και είναι ακριβώς αυτό. Μια μίξη ουσιαστικά από όσπρια που σιγοβράζουν μαζί. Οκ, είναι αλήθεια ότι δεν ακούγεται τρομερά ελκυστικό… Ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά και μικρότερες ηλικίες που ακούνε όσπρια και αρχίζουν και τρέχουν μακριά. Για τους μεγαλύτερους όμως αυτό το ξεχωριστό φαγητό σημαίνει πολλά.
Την τιμητική του στην Κεφαλονιά
Ιδιαίτερα στην Κεφαλονιά όπου η κατανάλωσή του έχει πίσω της και μια ξεχωριστή ιστορία. Οι κάτοικοι του νησιού το συνδυάζουν και με την γιορτή της ημέρας των Εισοδίων της Θεοτόκου. Ή της Παναγίας της Μισοσπορίτισσας, εκεί στα τέλη του Φθινοπώρου.
Ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο οι κάτοικοι (κυρίως αγρότες) παλιότερα ήθελαν να ευχαριστήσουν τον Θεό και τη Μητέρα Φύση για τα αγαθά που τους προσέφερε η γη. Και παράλληλα να ελπίζουν ότι και η επόμενη σοδειά θα είναι καλή ώστε να βγάλουν τον επερχόμενο Χειμώνα, όσο το δυνατόν καλύτερα.
Έτσι, εκείνες τις ημέρες μαζεύουν ουσιαστικά ό,τι καρπό έχει απομείνει χρησιμοποιώντας τα τελευταία όσπρια που είχαν στις αποθήκες τους. Φακές, φασόλια, ρεβίθια και άλλα τέτοια αντίστοιχα που δημιουργούν ένα πιάτο το οποίο προφανώς δεν διεκδικεί θέση σε μισελενάτα εστιατόρια, αλλά έχει ιδιαίτερη σημασία για τους ίδιους. Άλλωστε, σύμφωνα με ιστορικές πηγές, πρόκειται για ένα έθιμο οι ρίζες του οποίου χάνονται στην αρχαιότητα. Περίπου την ίδια περίοδο και οι αρχαίοι πρόγονοί μας έκαναν κάτι αντίστοιχο προς τιμήν της θεάς Δήμητρας, της προστάτιδας της γεωργίας.
Μας τα… χάλασε ο Taste Atlas
Βεβαίως οι αναγνώστες του γαστρονομικού οδηγού «Taste Atlas» δεν τα γνωρίζουν αυτά και μάλλον δεν τους νοιάζει η ιστορία. Στέκονται στο γευστικό αποτέλεσμα που κατατάσσει τα μπουρμπουρέλια στη λίστα με τα 100 χειρότερα εδέσματα του κόσμου.
Το συναντάμε στην 74η θέση με την εξής περιγραφή: «Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό πιάτο παρασκευάζεται με μια ποικιλία από ανάμεικτα όσπρια, τα οποία μετατρέπονται σε μια πλούσια και χορταστική σούπα. Τα πιο συνηθισμένα υλικά περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό από φακές, φασόλια, ρεβίθια ή κουκιά, ενώ η σούπα συνήθως καρυκεύεται με ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Το πιάτο παραδοσιακά συνδέεται με την Κεφαλονιά, αλλά παρόμοιες παραλλαγές του βρίσκονται σε ολόκληρη τη χώρα».
Πάντως στην ίδια λίστα και μάλιστα στην 30ή θέση βρίσκεται και ένα πιάτο από την Κρήτη! Ο λόγος για την σαλάτα αγκινάρας, που όπως λέει το «Taste Atlas» σερβίρεται ως ορεκτικό. Μπορεί πάντως για τους αναγνώστες να μην έχει την τιμητική του, αλλά οι ντόπιοι θα σου ορκιστούν ότι καλύτερος συνοδευτικός μεζές για ρακί και τσικουδιά δεν υπάρχει. Εμείς απλά συνηγορούμε και συνυπογράφουμε!
Φωτογραφία από wikipedia