Μόνο από ακύρωση θα βρεις τραπέζι: Το εστιατόριο με τα υπέροχα κεφτεδάκια που έγινε σε λίγες μέρες Νο1

Μόνο από ακύρωση θα βρεις τραπέζι: Το εστιατόριο με τα υπέροχα κεφτεδάκια που έγινε σε λίγες μέρες Νο1

Άνοιξε μια βδομάδα πριν το τέλος του 2024 και είναι γεμάτο από τότε

Η Αθήνα είναι μια πόλη στην οποία κάθε εβδομάδα ακούς για ένα νέο εστιατόριο ή μπαρ που θα ανοίξει και όσο το ακούς, έχουν ανοίξει ήδη δύο. Από πέρσι τον Ιανουάριο μέχρι τώρα, πρέπει να έχουμε μάθει για κοντά 130 νέα μαγαζιά. Και τα περισσότερα σάιτ πέφτουν σαν τα κοράκια πάνω σε κάθε νέα άφιξη, για να φάνε τσάμπα, για να γράψουν πρώτοι.

Και μέσα σε αυτά τα κοράκια, δεν υπάρχουν μόνο δημοσιογράφοι. Υπάρχουν χειρότερα κοράκια, αρπακτικά, οι TikTokers που όχι μόνο τρώνε τσάμπα, αλλά πληρώνονται κιόλας και με περίσσια άνεση έχουν πάρει τη δουλειά από εμάς. Έτσι είναι οι εποχές, τι να κάνουμε, ζούμε στην κυριαρχία των TikTokers που εκμεταλλεύονται τον αλγόριθμο που τους φέρνει τα views για πλάκα.

Βγάλαμε το παράπονό μας, πάμε παρακάτω. Ένα εστιατόριο που έπεσαν πραγματικά όλα τα μίντια σαν αρπακτικά, είναι το Βουλκανιζατέρ, το οποίο είχε αποκτήσει απήχηση πολλές μέρες πριν ανοίξει, με αρκετά στόρι στα social για το ότι έρχεται. Και τη μέρα που άνοιξε, στις 24 Δεκεμβρίου, οι άνθρωποι που το δουλεύουν, ήξεραν πως υπογράφουν ότι για τις επόμενες πολλές εβδομάδες δε θα παίρνουν ανάσα, δε θα προλαβαίνουν να σταθούν για να εξυπηρετήσουν το γεμάτο κάθε μέρα μαγαζί.

Κι έτσι είναι για το Βουλκανιζατέρ. Σε αυτόν τον ένα μήνα λειτουργίας, δεν έχει περάσει μέρα απόλυτης ηρεμίας. Μόνο οι μέρες μετά τις γιορτές ήταν κάπως ήρεμες, κυρίως τα δευτερότριτα.


Το ερώτημα, πάντα, σε νέα μαγαζιά, είναι ποιο φέρνει κάτι το ενδιαφέρον, ποιο αξίζει όντως τον ντόρο. Σε αυτή την πρώτη φάση, το Βουλκανιζατέρ φαίνεται να αξίζει και να παραξίζει τον ντόρο, με τον σεφ Θωμά Μάτσα (Striggla, Pappu κ.α.) να έχει φτιάξει ένα μενού που αναδεικνύει την ελληνική δημιουργικότητα, κινούμενο γύρω από την ελληνική κουζίνα με ντόπια υλικά. Με μοντέρνα όμως προσέγγιση.

First things first όμως, το μαγαζί το άνοιξαν οι Γιάννης Σαλπέας (“Zurbaran”, “Gorlomi”, “Ιώδιο”), Αντρέας Παπαδημητρακόπουλος και Nεφέλη Οφέλια Σαχβερντιάν, με τον Θωμά Μάτσα στο μενού, τον Κωνσταντίνο Πετρογιαννάκη στα γλυκά, τον Γιώργο Ζερβογιάννη στα κρασιά και τον Χρήστο Βαγενά στα κοκτέιλς.

Ο χώρος είναι πρώην βουλκανιζατέρ, εξ ου και το όνομα και συνδυάζει το πιο βιομηχανικό σε αίσθηση με το βίντατζ. Έχει πολύ ιδιαίτερο φωτισμό, κόκκινες κουρτίνες να καλύπτουν όλη τη τζαμαρία, βλέπεις αγωγούς στις γωνίες, στο μπάνιο και στις μπλούζες των υπαλλήλων θα δεις την Πάμελα Άντερσον με το μαγιό της από το Baywatch και στο μπαρ θα πέσει το μάτι σου στα βινύλια

Το Βουλκανιζατέρ είναι hi-fi bar-restaurant, έτσι αυτοπροσδιορίζεται και έτσι είναι. Για το φαγητό έχει τα εστιατορικά 2ωρα slots και μετά τις 11 και 30 γίνεται μπαρ με πολύ ωραίες μουσικές, πολύ afrobeat. Απλώς, αν δεν έχεις κλείσει τραπέζι στο τελευταίο slot, δεν μπορείς να μετακινηθείς στο μπαρ, καθότι χρησιμοποιείται για φαγητό. Οπότε, φεύγεις και επιστρέφεις με την ελπίδα να χωράς.

Στα του φαγητού, που αυτό μας ενδιαφέρει πρωτίστως γιατί είμαστε κοιλιόδουλοι και εδώ θα βρεις πολλά πιάτα για να μην τα μοιραστείς με κανέναν. Πρώτα και κύρια, τα ζυμαρικά με κιμά προβατίνας, το rotisserie κοτόπουλο που είναι τέλεια ψημένο και από τα πιο γευστικά που έχεις φάει και οι κεφτέδες με σος γιαουρτιού. Απλότητα, μα με ιδανική διαχείριση. Έχει και rib eye για σένα τον πιο απλό.

Στα to share θα βρεις επίσης μαγεία, όπως στο πιάτο με καρότα, πεκάν, τσιμιτσούρι και φιστικοβούτυρο, στο οψιμοτύρι με κηρήθρα, τα κολάρα σφυρίδας, πατάτες τηγανητές τσιπς με τριμμένο τυρί, έχει και ένα ακόμα πολύ ωραίο, ταλιατέλες με σος φιστικιού και φέτα. Ειδική μνεία στο ζυμωτό ψωμί τους που είναι σούπερ κρατσανιστό και αφράτο και στο φέρνουν με κερί βουτύρου που το αφήνεις σιγά σιγά να λιώσει για να βουτήξεις το ψωμί.

Το μαγαζί είναι προσεγμένο σε όλα για να σχετίζεται με βουλκανιζατέρ, όπως τα κοκτέιλ που έχουν σχετικά ονόματα, όπως το Pirelli. 

Και το σέρβις είναι πάρα πολύ καλό, ειδικά αν σκεφτεί κάποιος το πόσο «ξύλο» έχουν φάει αυτόν τον μήνα, δίχως να προλάβουν να βρουν χημεία, διότι το μαγαζί άνοιξε λίγο νωρίτερα για να προλάβει τις γιορτές.

Στα της τιμής, όλα εξαρτώνται από σένα. Κάτω από 30 ευρώ το άτομο δεν πρόκειται να δώσετε με την παρέα σου. Αλλά, ανάλογα το πόσα άτομα θα είστε, μπορεί να έχετε πάρει λιγότερα πιάτα από όσα θα θέλατε. Αν, για παράδειγμα, είστε 2 άτομα, τότε με 2-3 ορεκτικά, 2 κυρίως κι ένα ποτήρι κρασί, το 30αρι το έχετε αγγίξει. Αν είστε 4-5 άτομα, μπορείτε να πάρετε περισσότερα ορεκτικά και να μην ξεφύγει το μπάτζετ.

Η συνηθισμένη κατανάλωση πάντως στο εστιατόριο είναι γύρω στα 45-50 ευρώ το άτομο, εκτός κι αν ξαναπάς, οπότε σπλιτάρεις σε δύο δόσεις τα όσα θες να δοκιμάσεις.

Πάντως, το Βουλκανιζατέρ έχει τις βάσεις για να αντέξει στον χρόνο και όταν καλμάρει ο παροξυσμός, θα είναι ακόμα καλύτερο.

📍Οδυσσέα Ανδρούτσου 17, Κουκάκι

* Κεντρική φώτο: Instagram/voulkanizater.athens