«Τρέχει» μία από τις πλέον πετυχημένες ταξιδιωτικές εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης, ένα project που κρατάει γερά σε διάρκεια, σε αποδοχή από το κοινό. Το Happy Traveller είναι το trademark του, το καμάρι του. Μόνος του ή μαζί με τη σύντροφό του, Ηλέκτρα και τα 2 παιδιά τους, ταξιδεύει ανά την Ελλάδα και τον κόσμο και οι αποσκευές του, όπως ο ίδιος αρέσκεται να λέει, είναι πάντα γεμάτες με θετική διάθεση. Είναι ο Ευτύχης Μπλέτσας και είναι κάτι σαν ο εθνικός μας ταξιδιώτης!
Το πολύ ωραίο με την περίπτωσή του είναι πως είναι ένας ακομπλεξάριστος τύπος, που ουδόλως έχει μεγαλοπιαστεί. Για κάποιον με τόσες πτήσεις στο ενεργητικό του… πατάει πολύ στέρεα στη γη. Αυτοσαρκάζεται, καταλαβαίνει πως το fun κομμάτι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς του, της επαγγελματικής του περσόνας. Κι ας του έχει κοστίσει κάμποσα memes ή αστείες συνδέσεις λόγω των χορηγών που δεν χάνει ευκαιρία να διαφημίζει ακόμα και στα πιο μακρινά μέρη του πλανήτη. Κατανοεί απολύτως πως το γεγονός ότι καταφέρνει και βγάζει εισόδημα από το χόμπι του, από μόνο του συνιστά κάτι το σπουδαίο και πολύ σπάνιο. Το τιμάει λοιπόν και το σέβεται ως γεγονός.
Εάν κάποιος τον δει μπροστά του, είναι δεδομένα και κατανοητά μεγάλος ο πειρασμός να τον ταράξει, με την καλή έννοια, στις ερωτήσεις, πόσο μάλλον γνωρίζοντας πως έχει πάει σε παραπάνω από 120 χώρες. Τι έχει δει, τι του άρεσε περισσότερο, τι λιγότερο, τι δεν ξεχάσει ποτέ, τι δεν θέλει να θυμάται και πάει λέγοντας. Είναι ένας θησαυρός γνώσης και παραστάσεων ο Ευτύχης Μπλέτσας. Κάτι που καταλάβαμε, για παράδειγμα, σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγο καιρό στην εφημερίδα Καθημερινή. Εκεί στάθηκε ιδιαίτερα στο πόσο σημαντικό είναι γι’ αυτόν να δοκιμάζει την τοπική κουζίνα όπου πηγαίνει. Αποτελεί μέρος των must που περιλαμβάνει η οργάνωση του κάθε του ταξιδιού.
Το να μυείται κανείς σε διαφορετικές γεύσεις, έχει προφανώς τεράστιο ενδιαφέρον. Αλλά μπορεί να κρύβει και παγίδες. Όπως τότε που ο Ευτύχης Μπλέτσας έφαγε, στην Ισλανδία, παστό καρχαρία (χάκαρλ) και ακόμα αηδιάζει και μόνο που το σκέφτεται. Αλλά αυτές οι κακές στιγμές είναι εξαίρεση – οι καλές είναι απείρως περισσότερες. Κι εδώ προέκυψε το εύλογο ερώτημα από τον συνάδελφο δημοσιογράφο: Ποιο είναι το πιο νόστιμο φαγητό που έχει φάει ποτέ σε ταξίδι;
Ο Ευτύχης Μπλέτσας αμέσως έφερε κατά νου τις μακαρονάδες που είχε φάει στη νότια Ιταλία, ομοίως τις καυτερές σούπες με νουντλς στην νοτιοανατολική Ασία. Αλλά πάνω από όλα ξεχώρισε το εξής: «Μερικές φορές, οι απλές γεύσεις είναι αυτές που μου κάνουν την πιο θετική εντύπωση, όπως ένα ώριμο μάνγκο κομμένο επιτόπου από το δέντρο. Μπορεί να είναι και από τις κορυφαίες γευστικές εμπειρίες».
Να μια απάντηση 100% Ευτύχης Μπλέτσας. Γιατί κρύβει εντός της όλη την απλότητα, το «είμαι ένας από εσάς» του δημοφιλούς παρουσιαστή. Κι εδώ έρχεται η αντιδιαστολή με τον έτερο καταχωρημένο στις συνειδήσεις ως εθνικό μας ταξιδιώτη. Τον Τάσο Δούση. Εκεί που ο Ευτύχης Μπλέτσας είναι συνώνυμος του «τόσο όσο», ο παρουσιαστής της εκπομπής Εικόνες έχει ταυτιστεί με (πολύ πιο) luxurious καταστάσεις. Μένει σε ακριβά ξενοδοχεία, τρώει στα καλύτερα (και ακριβότερα) εστιατόρια των περιοχών που επισκέπτεται. Δεν λέμε πως δεν θα εκτιμούσε ένα ωραίο, ώριμο μάνγκο. Αλλά κάτι μας λέει ότι θα ήταν απλά ένα μέρος ενός πιάτου που θα δοκίμαζε. Και σίγουρα όχι αυτό που θα προέτασσε σε αντίστοιχη ερώτηση. Είναι θέμα στιλ, άποψης και κοσμοθεωρίας. Δεν λέμε ότι είναι κακό. Απλά διαφορετικό.