Τρελαίνει και τους ξένους: Το ελληνικό παραδοσιακό γλυκό που μπήκε στα καλύτερα του κόσμου

Ε μα ναι και προφανώς…

Να το πούμε από νωρίς, για να είμαστε σαφείς ως προς το περίγραμμα της είδησης: Το Taste Atlas μας αγαπάει πολύ ως Ελλάδα. Μας τιμάει συχνά πυκνά στις λίστες του, βασικά ως και καλύτερη κουζίνα στον κόσμο μας ανέδειξε τις προάλλες – ευχαριστούμε, χαρά μας και τιμή μας. Δεν μας κάνει βέβαια καμία χάρη. Εμείς… φταίμε δηλαδή που τα κάνουμε τόσο νόστιμα; Αλμυρό ή γλυκό κι αν είναι το πιάτο, τα «χουμε» τα θέματα!

Αυτό λέγεται εξειδίκευση, αυτό λέγεται γνώση, ενωμένη με αγάπη και μεράκι. Κι αυτό είναι το αποτέλεσμα κατά κύριο λόγο της εκλεκτής πρώτης ύλης. Δεν έχουμε για παράδειγμα τις τεχνικές και τα «λούσα» της φημισμένης επίσης σε όλο τον κόσμο γαλλικής κουζίνας. Αλλά επιμένουμε ελληνικά και πολύ καλά κάνουμε, ο καθείς με τα όπλα του, με τον τρόπο του!

Και μετά από αυτήν την (μάλλον μακροσκελή, αλλά απαραίτητη φρονούμε) εισαγωγή, πάμε και στο προκείμενο. Στο θέμα μας δηλαδή. Στο ελληνικό παραδοσιακό γλυκό που ξετρέλανε (και) το Taste Atlas. Βαθμολογώντας το με 4.2/5 αστέρια. Να το πάρει το ποτάμι; Να το πάρει. Πορτοκαλόπιτα. Ιδού το θείο έδεσμα που κάνει Έλληνες και ξένους να ξερογλείφονται και μόνο στη σκέψη.

Να πώς τα έγραψαν οι άνθρωποι του γαστρονομικού αυτού οδηγού για να δώσουν το πλαίσιο στους μη μυημένους: «Αυτό το παραδοσιακό ελληνικό επιδόρπιο αποτελείται από στρώσεις ή κομμένα φύλλα που αναμιγνύονται με μια απαλή κρέμα με γεύση πορτοκάλι. Όταν ψηθεί, το κέικ περιχύνεται με ένα παχύ, ζαχαρούχο σιρόπι με πορτοκάλι. Η πορτοκαλόπιτα είναι ένα κλασικό γλυκό που υπάρχει σε διάφορες εκδοχές και συχνά περιέχει σιμιγδάλι, κανέλα, βανίλια και αποξηραμένα ή ζαχαρωμένα φρούτα. Σερβίρεται καλύτερα παγωμένη και μερικές φορές συνοδεύεται με παγωτό».

Τι έχουμε να προσθέσουμε εμείς; Πως το παγωτό δεν είναι απλά για «μερικές φορές», όπως δηλαδή γράφει το Taste Atlas, αλλά για… πάντα. Θαρρείς και φτιάχτηκε για να ενώνεται με την πορτοκαλόπιτα, τόσο πολύ ταιριάζουν, τόσο πολύ απογειώνεται το γευστικό αποτέλεσμα. Να πούμε επίσης πως την πορτοκαλόπιτα μπορείς να την βρεις και σε πιο γκουρμέ ή σύγχρονες εκδοχές, αλλά καμία  – νομίζουμε – δεν συγκρίνεται με την αυθεντική συνταγή, που μπορεί να σου έφτιαχνε η γιαγιά σου ή έχεις απολαύσει στην πλατεία ενός χωριού, καλοκαίρι, με τα τζιτζίκια να δίνουν συναυλία και το δροσερό αεράκι να απαλύνει την κάψα της ζέστης – στείλτε μας εκεί τώρα, με… τηλεμεταφορά παρακαλώ!