Εδώ ξεκίνησαν όλα: Το μυστικό της επιτυχίας του νικητή του MasterChef 2025

Η ουσία είναι στην απλότητα, πρώτη ύλη η αγάπη

Είναι ο νικητής του MasterChef 2025. Ένας δίκαιος θρίαμβος, μια γλυκιά ανταμοιβή και το μέλλον, αναμφίβολα, του ανήκει. Ο Νέστορας Νέστορας πάντως, δεν μεγάλωσε μέσα στα «Μισελενάτα» και στις «γκουρμεδιές». Αντίθετα έμαθε τα μυστικά της κουζίνας στα πιο απλά. Αυτά όμως είναι και τα πιο νόστιμα. Η βάση. Γιατί αυτά σου ξυπνάνε το κυριότερο: Την αγάπη για το φαγητό, την βαθιά κατανόηση του πώς δημιουργείς κάτι που ξυπνάει σε αυτόν που το γεύεται αλλεπάλληλα κύματα ευτυχίας…

Να λοιπόν το μυστικό της επιτυχίας. Κι αυτό ο Νέστορας Νέστορας, πολύ πριν από το MasterChef, το διδάχτηκε στην επιχείρηση που διατηρεί η οικογένειά του στην Καστέλλα, στην οδό Σκρα 19, στους πρόποδες του λόφου Προφήτη Ηλία. Την ψαροταβέρνα Ψαροκαστέλλα. Ένα διαμαντάκι, ένα μαγαζί που στόμα με στόμα, δημιούργησε μεγάλη φήμη, έγινε συνώνυμο απίθανων και ολόφρεσκων θαλασσινών γεύσεων.

Ένα παλιό πέτρινο πειραιώτικο σπίτι αποτελεί, από το 1986, σταθερά σημείο συνάντησης για τους καλοφαγάδες, για τους ανθρώπους που θέλουν να νιώθουν σαν το σπίτι τους ακόμα και όταν βγαίνουν έξω. Ο Νέστορας δούλευε από μικρό παιδί στο μαγαζί. Μαζί με τους γονείς του και τον αδελφό του, Κωνσταντίνο. Μια οικογένεια που κάνει τους πελάτες να νιώθουν… συγγενείς της. Με μια ευγένεια που σπανίζει, με το χαμόγελο στα χείλη.

Τι να πρωτοπείς για τα πιάτα που σερβίρονται. ΟΚ, δεν βρίσκουμε, ούτε κατά διάνοια, πιάτα όπως αυτά που έφερε στο MasterChef 2025 ο βραβευμένος με δύο αστέρια Michelin chef Jeremy Chan και τα οποία κλήθηκαν να αντιγράψουν οι δύο φιναλίστ (Λευτέρης Πέτρου, ο έτερος) στην τελική ευθεία, αλλά… και τι έγινε; Το είπαμε, το ξαναλέμε, η απλότητα είναι μαγεία. Όταν έχεις την καλή πρώτη ύλη, όπως συμβαίνει στην Ψαροκαστέλλα, οι γεύσεις που βγάζει η κουζίνα είναι μοναδικές.

Κάποιες (γεύσεις) είναι διαχρονικές. Καλή ώρα η φημισμένη και μυστική epic σάλτσα που συνοδεύει τις γαμπάρες. Τα ολόφρεσκα ψάρια και το μελωμένο χταπόδι από τη Χίο. Η χειροποίητη ταραμοσαλάτα. Η πολίτικη σαλάτα. Οι τηγανητές πατάτες. Κατά τα άλλα, όΌπως λέει το ίδιο μαγαζί ως συστατική επιστολή «το μενού αλλάζει καθημερινά ανάλογα με τον καιρό και το φεγγάρι!». Ναι, εδώ μερικά πράγματα πρέπει να είσαι και τυχερός για να τα βρεις. Όπως τα βουτυράτα ζακετάκια («ξαδέλφια» της γλώσσας). Πάνω από όλα όμως, δεν πρέπει να βιάζεσαι. Δεν είναι fast food η φάση, ούτε να φάμε κάτι να τελειώνουμε. Είναι μυσταγωγία, κάθε μπουκιά μετράει, ευφραίνει τη ψυχή.

Μπορεί η Ψαροκαστέλλα να μην πάρει ποτέ βραβείο Michelin, αλλά έχει κερδίσει σίγουρα το βραβείο της προτίμησης του κόσμου. Και έχει πλέον και ένα μέλος της, ως MasterChef. Όλα πηγάζουν βέβαια από τα βασικά, από την αγάπη.