Οι ξένοι μας μαθαίνουν τη χώρα μας: Το άγνωστο ελληνικό φαγητό που μπήκε στα 10 καλύτερα του κόσμου

Να είσαι ειλικρινής: Το ήξερες;

 

Κοίτα πράγματα: Έρχονται οι ξένοι και μας… μαθαίνουν τη χώρα μας! Μας εκθέτουν που επειδή θαρρούμε το ‘χουμε δίπλα μας και εύκολο, δεν κάνουμε τον κόπο να ψάξουμε λίγο περισσότερο πράγματα όπως η ντόπια γαστρονομική κουλτούρα. Τα παραλέμε; Απάντα πρώτα στον εαυτό σου, με ειλικρίνεια, αν ήξερες το ελληνικό φαγητό που βρέθηκε στο top-10 της λίστας που δημοσίευσε το Taste Atlas, με τα καλύτερα πιάτα με μοσχάρι στον κόσμο. Σοφρίτο, το όνομα αυτού, κατέλαβε την 7η θέση στη λίστα. Το ξέρεις, αλήθεια, λοιπόν;

Εν αρχή, μια επισήμανση, καθώς το λέμε, το λέμε, αλλά δεν είναι απαραίτητο να κατέχουν όλοι τι εστί Taste Atlas. Απάντηση: Είναι ένας διαδικτυακός οδηγός για την παραδοσιακή κουζίνα από όλο τον κόσμο, που συγκεντρώνει πληροφορίες για πιάτα, συστατικά και εστιατόρια. Και γενικώς ομιλώντας, μας αγαπάει ως χώρα, μας τιμάει ιδιαιτέρως, κάποια στιγμή μας είχε αναδείξει το απόλυτο νο1 γευστικά στον κόσμο. Ευχαριστούμε – πολύ καλά (μας) τα είπε!

Ξεφύγαμε λίγο όμως. Πάμε ξανά στο… ψητό. Στο σοφρίτο μας, τουτέστιν. Μας έρχεται από την Κέρκυρα και ναι, αλήθεια είναι πως δεν είναι το πιο γνωστό καλούδι από το πανέμορφο νησί του Ιονίου. Δηλαδή ΟΚ, για τους κατοίκους εκεί είναι κομμάτι της ζωής τους, ομοίως σίγουρα το έχουν ακούσει – γευτεί πολλοί από τους τουρίστες που πάνε εκεί. Όμως, δεν μπορείς, για παράδειγμα, να το συγκρίνεις με τη φήμη και την αναγνωρισιμότητα που έχουν πιάτα όπως, για παράδειγμα, το κρητικό αντικριστό.

Τι εστί σοφρίτο; Αφήνουμε το Taste Atlas να κάνει τις συστάσεις, για λόγους… ευγενείας: «Το σοφρίτο είναι ένα πιάτο που αποτελείται από τρυφερά κομμάτια βοδινού ή μοσχαρίσιου κρέατος που αλείφονται ελαφρά και στη συνέχεια σοτάρονται αργά σε μια γευστική σάλτσα με βάση το λευκό κρασί, το οποίο επιπλέον καρυκεύεται με σκόρδο, μαϊντανό και ξύδι. Αν και θεωρείται λιχουδιά που προέρχεται από την Κέρκυρα, απολαμβάνεται ευρέως σε όλη τη χώρα. Επειδή ο όρος σοφρίτο προέρχεται από την ιταλική γλώσσα, που σημαίνει σοτάρω, και ολόκληρο το νησί βρισκόταν υπό βενετσιάνικη κυριαρχία για αιώνες, πιστεύεται ότι το πιάτο εμπνεύστηκε από την παραδοσιακή βενετσιάνικη κουζίνα. Το ελληνικό σοφρίτο συνήθως συνοδεύεται από ρύζι, πατάτες ή τραγανό ψωμί».

Συνταγές αν ψάξεις, θα βρεις πολλές στο διαδίκτυο. Δεν θεωρείται δύσκολο φαγητό, απλά πρέπει να έχεις το νου σου όσο μαγειρεύεται, να είσαι από πάνω, που λέμε. Αξίζει όμως τον κόπο, η γεύση θα σε ανταμείψει. Και με το παραπάνω…

Taste Atlas: Τα 10 καλύτερα πιάτα με μοσχάρι στον κόσμο:

  1. Çökertme kebabı, Τουρκία
  2. Wiener Schnitzel, Ελβετία
  3. Piccata al limone, Ιταλία
  4. Ossobuco alla Milanese, Ιταλία
  5. Cachopo, Ισπανία
  6. Cotoletta alla Milanese, Ιταλία
  7. Σοφρίτο, Ελλάδα
  8. Cotoletta alla Milanese, Γερμανία
  9. Saltimbocca alla Romana, Ιταλία
  10. Zürcher Geschnetzeltes, Ελβετία
View this post on Instagram

A post shared by TasteAtlas (@tasteatlas)