Παίζει σοβαρά να μπερδευτείς άμα δεν είσαι της περιοχής, άμα δεν ξέρεις ακριβώς τι και πώς. Να ψάχνεις τον Μάκη, να σου λένε οι ντόπιοι για τη Χαρίκλεια και συ να αναρωτιέσαι τι πιάνεις λάθος. Μην στεναχωρηθείς, μήτε να απελπιστείς. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για το ίδιο ακριβώς μαγαζί. Το βρίσκεις στη Νίκαια, στην οδό Παναγή Τσαλδάρη 262, και φτιάχνει απλά όσο και σύνθετα ένα σουβλάκι – όνειρο, από τα κορυφαία στην Αττική.
Η σύγχυση περί του ονόματος έχει προκύψει από τον παλιό (καλό) καιρό, από το ζευγάρι που άνοιξε το σουβλατζίδικο, πίσω στο μακρινό 1965. Ήταν ο Μάκης και η Χαρίκλεια. Οι ντόπιοι στεκόντουσαν περισσότερο στην δεύτερη, καθώς ήταν δικιά τους, γέννημα – θρέμμα της περιοχής. Ο Μάκης τους είχε έρθει από Κεφαλονιά και έδωσε το όνομά του στην επίσημη ονομασία του μαγαζιού.

Όπως και να έχει, είναι τα δύο παιδιά τους που συνεχίζουν πια την οικογενειακή επιχείρηση, την οικογενειακή παράδοση επίσης. Το best seller είναι διαχρονικά το μοσχαρίσιο ντονέρ, ένα αριστούργημα γεύσης, τεχνογνωσίας και ποιότητας. Από κοντά ακολουθούν το μπιφτέκι και ο χειροποίητος χοιρινός γύρος. Είναι φτιαγμένα με τον old school τρόπο, «ντύνονται» με μια λαχταριστά αφράτη και λαδωμένη πίτα, ενώ το epic στοιχείο που απογειώνει το γευστικό αποτέλεσμα είναι μια κόκκινη σάλτσα ντομάτας, με τη γλυκιά επίγευση. Δεν μοιράζονται το μυστικό για το πώς την φτιάχνουν, δεν μας πειράζει, μερικά πράγματα απλώς τα βιώνεις, δεν θες να ξέρεις λεπτομέρειες, σου αρκεί που τα απολαμβάνεις!
Η καλή πρώτη ύλη είναι αδιαπραγμάτευτο μέρος της κουλτούρας και της ταυτότητας του Μάκη (ή της Χαρίκλειας). Προμηθεύονται τα κρέατα από δικό τους γείτονα χασάπη, προκειμένου να είναι 100% σίγουροι γι’ αυτό που σερβίρουν, δεν έχουν κάνει την παραμικρή έκπτωση στην ποιότητα όλα αυτά τα χρόνια. Γι’ αυτό και έχουν πελάτες – πιστούς που δεν αλλάζουν με τίποτα αυτό το σουβλάκι, γι’ αυτό και προκύπτουν συνεχώς νέοι (πελάτες), που δοκιμάζουν μια φορά και κολλάνε για πάντα.
Το καλό το πράγμα διαδίδεται στόμα με στόμα και αυτό το σουβλάκι έγινε ονομαστό ακριβώς χάρη σε αυτό. Ούτε Instagram ούτε TikTok. Στη Νίκαια άλλωστε, σουβλακομάνα περιοχή, δεν στέκεσαι τόσα πολλά χρόνια ως σημείο αναφοράς αν δεν κάνεις εξαιρετικά τη δουλειά σου. Αν έχεις δοκιμάσει, ξέρεις ακριβώς τι εννοούμε. Αν δεν έχεις δοκιμάσει, να ξέρεις σε ζηλεύουμε κατά βάθος. Γιατί μπορείς ακόμα να βιώσεις μια… ανακάλυψη – αποκάλυψη! Να καταλάβεις πως το σουβλάκι το καλό είναι πολύ σπουδαίο πράγμα. Και πως όταν η παράδοση επιβιώνει, σε πείσμα της υπερκαταναλωτικής και «άγριας» εποχής που ζούμε, η χαρά μπορεί να είναι πολύ μεγάλη.