Μπορείς να φας όλο το κουτί: Το καλύτερο μελομακάρονο της Αθήνας είναι μικρό, με μέλι και καρύδι πεκάν

Η χριστουγεννιάτικη ευτυχία μπορεί τελικά να κρύβεται σε μια μπουκιά…

Το να αναζητήσεις το καλύτερο μελομακάρονο της Αθήνας είναι πραγματικά μια πολύ ευχάριστη αποστολή. ΟΚ, και πολύ παχυντική, αλλά δεν πειράζει, θα… κάψεις θερμίδες στο περπάτημα ενώ θα πηγαίνεις από το ένα μαγαζί στο άλλο! Κι έπειτα, Χριστούγεννα είναι, ας κάνουμε και καμιά διατροφή παρασπονδία. Δίαιτα του χρόνου…

Λοιπόν; Πού βρίσκουμε μελομακάρονο – όνειρο στην πρωτεύουσα; Σε πολλά μέρη είναι η απάντηση, γούστα είναι αυτά. Αλλά εμείς εδώ θα σου μιλήσουμε γι’ αυτό που στα μάτια μας (ή πιο σωστά, στον ουρανίσκο μας) αγγίζει την τελειότητα.

Η «πινέζα» του Google Maps γράψει Πλατεία Ηρώων 1, Ψυρρή. Εκεί βρίσκουμε το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυς. Όπως το πιθανότερο είναι πως ήδη θα ξέρεις. Είναι άλλωστε ένας «ναός» για τους Αθηναίους και τους ξένους τουρίστες που αγαπάνε τα καλά, τα πεντανόστιμα γλυκά. Μία αξία αναλλοίωτη στο χρόνο, που ενώνει μοναδικά την παράδοση με τις σύγχρονες ιδέες και τάσεις.

Καταπώς το ίδιο το μαγαζί συνοψίζει, διαθέτει μεταξύ άλλων ζουμερές σοκολατόπιτες, κολασμένες φραουλόπιτες, ανατολίτικα καζάν ντιμπί και κιουνεφέδες, μαστιχωτές κρέμες, σιροπιαστά και όλα τα σερμπέτια (για τα βαριά σεκλέτια), στο πιο χαλαρό και κουκλίστικο Γλυκοπωλείο στην Αθήνα.

Το μελομακάρονο αυτό ξετρελαίνει όποιον το δοκιμάσει, τον κάνει δικό του για πάντα

Αυτό που δεν ξέραμε, και νιώθουμε πολύ άσχημα γι’ αυτή την πρότερη άγνοια μας, είναι πως φτιάχνουν και τέτοιο θεϊκό μελομακάρονο. Μα τι «βόμβα» ευτυχίας είναι αυτή; Τι μπουκιά και συχώριο; Τι θαύμα θαυμάτων;

Πρέπει να πάρεις το χρόνο σου για να αφήσεις να αναδυθούν τα αρώματα και σαν δαγκώσεις, να νιώσεις την κάθε γεύση, το κάθε (εκλεκτό) υλικό. Το μυστικό, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, βρίσκεται στις εξής «μαγείες»:

Στο βιολογικό μέλι πρώτης ποιότητας, στα καρύδια πεκάν (μια ποικιλία που αλλάζει ριζικά τη γεύση του ξηρού αυτού καρπού, καθώς δεν πικρίζει) και στο φρεσκοτριμμμένο πορτοκάλι που βυθισμένο σε σιρόπι έρχεται και μπαίνει από πάνω, για το κάτι πολύ παραπάνω.

Και τι πρόβλημα υπάρχει σε όλο αυτό; Το μέγεθος. Είναι μικρούλι μελομακάρονο. Και πού το κακό; Μα μπορείς να φας όλο το κουτί σε χρόνο dt! Κι όχι τίποτα άλλο, αλλά τέτοια απόλαυση δεν είναι για «μπαμ και κάτω», πρέπει να την απλώσεις, σε βάθος ημέρων.

ΟΚ, μπορείς βέβαια κάλλιστα να πας ξανά στο Σερμπετόσπιτο της Νάνσυς και να «φορτώσεις» κούτες. Δεν είμαστε εμείς που θα σε κρίνουμε για αυτό. Θα το κάνει η ζυγαριά σου ενδεχομένως, αλλά έλα μωρέ, Χριστούγεννα είναι, δίαιτα από του χρόνου, το ‘παμε, το ξαναλέμε!

*Οι φωτογραφίες είναι απο τη σελίδα του μαγαζιού στο Facebook