9/10 δεν έχουν ιδέα: Εσύ ξέρεις γιατί τρώμε κουραμπιέδες και μελομακάρονα τα Χριστούγεννα;

«Δε θέλω να τα μάθω! Θέλω να τα φάω!»

Αγαπιούνται όσο τίποτα την περίοδο των Χριστουγέννων και πολύ θεωρούν ότι τα δύο αυτά γλυκά (ιδιαίτερα το ένα) θα έπρεπε να φτιάχνονται από επαγγελματίες και ερασιτέχνες ζαχαροπλάστες όλη τη χρονιά. Μελομακάρονα και κουραμπιέδες είναι αναμφισβήτητα στην κορυφή των προτιμήσεων των Ελλήνων για να γλυκαθούν στις γιορτές και καμία δίπλα ή πανετόνε ή άλλο γλυκό δεν μπόρεσε ακόμα να πάρει την πρωτοκαθεδρία τους.

Γνωρίζουν όμως οι καταναλωτές τους, οι αδηφάγοι μελομακαρονολάτρες και κουραμπιεδοαφισιονάδος την προέλευσή τους; Ξέρουμε ότι πλέον οι ζαχαροπλάστες έχουν αρχίσει να τα μεταλλάσσουν σε πολυμορφικά γλυκά προσθέτοντας υλικά στις συνταγές τους. Ποια όμως είναι η προέλευσή τους και τι σημαίνει το όνομά τους. Εσύ ξέρεις ή είσαι σαν τον Γιώργο Κωνσταντίνου στο «Χτυποκάρδια στα θρανία» ο οποίος δεν ήθελε να μάθει πώς προφέρεται το προφιτερόλ, ήθελε μόνο να το φάει;

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Τα μελομακάρονα έχουν αρχαίες ρίζες. Ετυμολογικά, προέρχονται από την αρχαία Ελληνική λέξη μακαρία. Σύμφωνα με τα λεξικά, η λέξη μακαρόνι προέρχεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη μακαρωνία.

Αυτή η λέξη αναφέρεται σε ένα νεκρώσιμο δείπνο με ζυμαρικά που σερβίρονταν στις κηδείες για να τιμήσουν τον νεκρό. Η ίδια λέξη προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που ήταν μια ψυχόπιτα παρόμοια με κομμάτι ψωμιού, που προσέφεραν μετά τις κηδείες.

Υπάρχει η παράδοση πως αυτό το κομμάτι ψωμιού βουτήχτηκε στο μέλι και έτσι γεννήθηκε το μελομακάρονο, από τις λέξεις μέλι και μακαρία. Κατέληξε να γίνει ένα γλυκό που συνδέεται με τα Χριστούγεννα, ίσως λόγω των Μικρασιατών Ελλήνων, που το αποκαλούσαν φοινίκια.

ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την προέλευση των κουραμπιέδων. Παρόλο που οι κουραμπιέδες θεωρούνται ελληνικό γλυκό των γιορτών, η προέλευσή τους δεν είναι ελληνική. Σύμφωνα με έρευνες του Δημήτρη Σταθακόπουλου, ο όρος προέρχεται από τη λέξη Qurabiya στα αραβικά και Kurabiye στα τουρκικά (όπου Kuru σημαίνει ξηρό και biye σημαίνει μπισκότο).

Η λέξη μπισκότο έχει τις ρίζες της στον Μεσαίωνα, προέρχεται από το λατινικό bis – cuit, που σημαίνει ψημένο δύο φορές. Κάποιες άλλες πηγές αναφέρουν ότι η λέξη κουραμπιές προέρχεται από την Περσία.

Πέραν αυτών, η ουσία βρίσκεται στο γεγονός ότι οι κουραμπιέδες έχουν γίνει ένα κλασικό γλυκό των ελληνικών γιορτών. Στην Ελλάδα, οι πιο παραδοσιακοί κουραμπιέδες θεωρούνται αυτοί της Νέας Καρβάλης. Οι πρόσφυγες από την Καρβάλη της Καππαδοκίας εγκαταστάθηκαν στο Νομό Καβάλας το 1924 και μαζί με τους παραδοσιακούς κουραμπιέδες φέρανε και τη συνταγή που ήταν διαδεδομένη στη Μικρά Ασία.