Φτιαγμένος από κρέατα του κρεοπωλείου το οποίο ανήκει στην ίδια οικογένεια, ο γύρος αλλά και οι υπόλοιπες λιχουδιές που προσφέρει το «Σουβλακοπωλείο Αλέξανδρος», είναι από τα πιο νόστιμα πράγματα που μπορείς να δοκιμάσεις στην δυτική Αττική. Και όχι μόνο, αφού ορισμένοι μπορεί να συνδυάσουν μια βόλτα προς τα εκεί με μια επίσκεψη σε αυτόν τον χώρο.
Το κατάστημα βρίσκεται στο Αιγάλεω και πιο συγκεκριμένα επί της οδού Ηρακλείτου στον αριθμό 68 και είναι ανοιχτό καθημερινά, με εξαίρεση τις Δευτέρες. Τις υπόλοιπες ημέρες χαμογελαστό και ευχάριστο προσωπικό είναι εκεί για να σας εξυπηρετήσει από νωρίς στις 12 το μεσημέρι μέχρι περίπου τα μεσάνυχτα.
Από τον Μεγαλέξανδρο στο «Σουβλακοπωλείο Αλέξανδρος»
Θα έλεγε κανείς ότι το όνομα μόνο τυχαίο δεν είναι, αν αναλογιστούμε ότι ορισμένοι τοποθετούν τον ελληνικότατο γύρο στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το γνωστό σε όλους μας «Taste Atlas» κατατάσσει το συγκεκριμένο έδεσμα μέσα στα καλύτερα τυλιχτά του κόσμου (στην κορυφή μάλιστα!) και αναφέρει χαρακτηριστικά κάποια πράγματα για την ιστορία του.
Διαβάζουμε, λοιπόν: «Ο γύρος είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ελληνικά street food πιάτα. Παρασκευάζεται από κρέας, όπως χοιρινό και κοτόπουλο (στην Ελλάδα), ή αρνί και μοσχάρι (που προτιμώνται σε άλλες χώρες), το οποίο ψήνεται σε κάθετα σε σούβλα. Το κρέας κόβεται σε λεπτές φέτες και συνήθως τοποθετείται μέσα σε πίτα, μαζί με σάλτσες όπως το τζατζίκι και λαχανικά όπως ντομάτα, κρεμμύδι, μαρούλι και αγγούρι.
Η λέξη ”γύρος” προέρχεται από το ελληνικό ρήμα ”γυρίζω”, που σημαίνει περιστρέφω, αναφερόμενη στη συνεχή περιστροφή της κάθετης σούβλας όπου ψήνεται το κρέας. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο γύρος έχει τις ρίζες του στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, όταν οι στρατιώτες του περνούσαν κομμάτια κρέατος στα σπαθιά τους και τα έψηναν στη φωτιά»…
Επιστροφή στο σήμερα
Για να επιστρέψουμε, όμως, στη σύγχρονη εποχή και εκδοχή του δεν χρειάζεται να πάμε μακριά. Πεταγόμαστε μέχρι τις δυτικές συνοικίες. Στο Αιγάλεω, εκεί όπου πριν κάμποσα χρόνια βρέθηκαν δύο αδέλφια με καταγωγή από την Ήπειρο.
Οι δυο τους κουβάλησαν από την ιδιαίτερη πατρίδα τους τις γνώσεις για το αγνό, καλό κρέας και συνδύασαν τις δυνάμεις τους φτιάχνοντας το σουβλακοπωλείο που φέρει την ονομασία Αλέξανδρος (το όνομα του ενός εκ των αδελφών) αλλά και ένα κρεοπωλείο, το οποίο τρέχει ο άλλος αδελφός, ο Κώστας.
Εδώ είναι ίσως και το μυστικό της γεύσης. Στο κρέας το οποίο περνά από τα χέρια της οικογένειας μέσω του χασάπικου και προέρχεται από συγκεκριμένους προμηθευτές της περιοχής στην οποία μεγάλωσαν, κυρίως από μικρές κτηνοτροφικές μονάδες και ανάλογου μεγέθους φάρμες.
Με αυτή τη διαδικασία δεν υπάρχουν περιθώρια για σφάλματα ή ποιοτικές αστοχίες. Οι άνθρωποι ξέρουν από πρώτο… χέρι τι προσφέρουν στους πελάτες τους. Και η συχνή χρήση της λέξης «χέρι» δεν είναι καθόλου τυχαία.
Χειροποίητα και μοναδικά
Οι ίδιοι είναι αυτοί που επιλέγουν το κρέας και οι ίδιοι περνούν τα διαλεχτά κομμάτια για τον περίφημο γύρο τους. Κάτι που φυσικά συμβαίνει και με τα υπόλοιπα προϊόντα που περνάνε από σούβλες, είτε προορίζονται είτε να καταλήξουν σε τυλιχτά είτε για να προσφερθούν ως μερίδες. Δηλαδή τα καλαμάκια (ή σουβλάκια αν προτιμάτε) και τα κεμπάπ.
Όσοι είχαν την τύχη να δοκιμάσουν, θα ορκιστούν ότι τα πάντα είναι πολύ νόστιμα, αλλά όπως και να το κάνουμε, ο γύρος είναι ο βασιλιάς!
Ψιλοκομμένος, χωρίς πολλά-πολλά που μπερδεύουν τη γεύση και μέσα σε αφράτη, επίσης χειροποίητη πίτα, αποτελεί μια πραγματική εμπειρία που σίγουρα δεν θα απογοητεύσει εκείνους που αναζητούν την απόλαυση στα απλά και γνήσια εδέσματα.