Οι Βολιώτες ξέρουν: Το πιτσόγυρο- γίγας του Βόλου δεν το βρίσκεις πουθενά αλλού (pics)

Εδώ η Αθήνα δεν είναι πρωτεύουσα της έμπνευσης.

Η Αθήνα είναι μια τεράστια πόλη. Μια πόλη με άφθονες επιλογές. Που σου προσφέρει τα πάντα, όποτε τα θες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δε μπορεί να γίνει καλύτερη. Δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις και άλλες πόλεις της χώρας δεν μπορούν να υπερέχουν. Σαφώς δε μπορεί να συγκριθεί μαζί της η Πάτρα ή ο Βόλος, αλλά έχουν κι αυτές οι περιοχές τους ανθρώπους που αποφασίζουν να κάνουν την έμπνευση πράξη. Έμπνευση που φωνάζει εμάς τους Αθηναίους ως σειρήνα για να την κατακτήσουμε. Στον τομέα του street food υπάρχουν εδέσματα που γεννήθηκαν σε άλλες πόλεις και είτε παραμένουν αποκλειστικά εκεί είτε ήρθαν μετά στην πρωτεύουσα.

Πιτσόγυρο και Παταούγκα στο Βόλο

Η θεωρία από την πράξη απέχουν αρκετά. Γι΄αυτό όταν ακούς ότι η πίτσα παίρνει τη θέση της πίτας και τυλίγει κρέας, πατάτες και ό,τι άλλο θες, μην σου τρέχουν τα σάλια. Πρώτα να το δοκιμάσεις και μετά. Στον Βόλο έχουν το προνόμιο της αποκλειστικότητας στο πιτσόγυρο. Το μαγαζί Makis Taste It έχει μεγάλες ουρές κάθε μέρα και δικαίως. Μιλάμε για τον απόλυτο συνδυασμό που μόνο ο Βόλος διαθέτει αυτή τη στιγμή.

Όπως μόνο στο Βόλο θα βρεις την περίφημη παταούγκα. Από τα δύο υλικά που συνδυάζονται και προστίθενται σε αφράτο ψωμί γεμιστό με υλικά που βρίσκεις σε ένα πεϊνιρλί. Ένα εσωστρεφές πεϊνιρλί. Αυτό είναι η παταούγκα. Που το γεμίζεις με πατάτα και ουγγαρέζα και τρως δίχως σταματημό. Το μέγεθός του είναι τέτοιο που θα χορτάσεις και με το παραπάνω. Και δεν θα πληρώσεις πάνω από 2.90. Θα το βρεις στο Rainbow στην Ιάσονος. Ή αν είσαι Σαλονικιός θα το βρεις στο ομώνυμο Pataouga.

Ο Βόλος είναι μια από τις ελληνικές μητροπόλεις του street food. Όχι μόνο στην αλμυρή εκδοχή. Οι ντόπιοι μιλούν για το παγωτό μηχανής στην Αγριά που η μερέντα στρώνει το χαλί της κάτω κάτω στο χωνάκι για να κάτσει το παγωτό.

Μπουγατσάν στη Θεσσαλονίκη

Οκ, τώρα πια υπάρχει και στην Αθήνα. Από το 2015 για την ακρίβεια. Όμως το μπουγατσάν ξεκίνησε στα πάτρια εδάφη του ενός υλικού του. Της κρέμας μπουγάτσας. Όταν άνοιξε το Estrella, έγινε talk of the country. Όλοι μιλούσαν γι΄αυτόν τον τρομερό συνδυασμό που μπορούσες να τον γευτείς μόνο στην Θεσσαλονίκη. Για μια διετία εμείς εδώ στην Αθήνα το ακούγαμε και απλά ξεροσταλιάζαμε.

Χωνάκι λαδόκολλας στα Χανιά

Δεν είναι κάτι το εξεζητημένο. Είναι απλό και συνάμα τόσο «σέξι». Ναι, το φαγητό μπορεί να είναι σέξι. Κι όταν βλέπεις κομμάτια τηγανισμένου ψωμιού με λάδι και ρίγανη ομού με κομμάτια κρέατος να έχουν τυλιχτεί σε λαδόκολλα, τότε απλά βγάζεις γλώσσα και γλείφεις το χαρτί. Το Pork to Beef Wild είναι ο ναός του και βρίσκεται στη Δασκαλογιάννη στα Χανιά, κοντά στο παλιό λιμάνι. Από τα must εδέσματα αυτής της υπέροχης γωνιάς της Ελλάδας.

Corn Dog και Ice Cream Burger στην Πάτρα

Το corn dog δεν είναι μια ελληνική πατέντα. Έχει βρετανική καταγωγή. Εμείς εδώ στην Αθήνα εμμένουμε στο χοτ ντογκ κι έχουμε αμελήσει το corn dog. Στην Cantina89 στην Πάτρα το έχουν στα βασικά τους πιάτα και πολύ καλά κάνουν, αν με ρωτάτε. Που δεν με ρωτάτε, αλλά μήπως με ρωτήσατε για τα προηγούμενα;

Το δεύτερο έδεσμα που θα βρεις στο μενού του καταστήματος είναι αρκετά αμφιλεγόμενο. Σαν το γλυκό τυλιχτό που κάνει ένα μαγαζί εδώ στην Αθήνα. Ψωμάκια μπέργκερ σε εκδοχή παγωτού. Σοκολάτα, βανίλια, πουράκια, τριμμένο μπισκότο. Υλικά που θα έβαζες στο παγωτό σου, αλλά σε μορφή μπέργκερ. Δεν το έχω δοκιμάσει, αλλά φίλος που το τόλμησε μου είπε ότι δεν είναι τόσο παράξενο όσο ακούγεται.

Πεϊνιρλί με καλαμάκι στην Κομοτηνή

Μπορεί να έχω αποθεώσει ένα αθηναϊκό πεϊνιρλί, αλλά αυτό που γίνεται κοντά μια 15ετία με το Goloso στην Κομοτηνή δεν έχει σχέση. Είναι κάτι πολύ ανώτερο. Εδώ μιλάμε για βραβείο Νόμπελ, για βραβείο Ευρεσιτεχνίας, κάτι τέλος πάντων. Κάτι που να δείχνει το μεγαλείο της έμπνευσης και την υπόκλισή μας σε αυτή. Γιατί μόνο να υποκλιθείς μπορείς όταν κάποιος σου βάζει ένα πεϊνιρλί με κασέρι στο φούρνο να ψήνονται και την ώρα που έχουν βγει καυτά, τους κολλάει από πάνω ένα καλαμάκι χοιρινό που επίσης καίει από το ψήσιμο. Κι άμα είσαι και της σάλτσας, σου ρίχνει και μαγιονέζα από πάνω για να γίνει η σωστή τριβή.