Πιπεράκια μπακάλικα: Ο πεντανόστιμος μεζές από τις Σέρρες που οι Αθηναίοι δεν γνωρίζουν
Βρείτε μας στο

Όλοι γνωρίζουν πως το γεύμα στην ταβέρνα είναι ιεροτελεστία. Είναι η περίσταση κατά την οποία θα παραγγείλεις πιάτα που εκ των πραγμάτων γνωρίζεις πως δεν είναι δυνατόν να καταναλωθούν σε αυτήν την ποσότητα, παρόλα αυτά, όμως, είσαι αποφασισμένος να μην στερηθείς κανέναν μεζέ.

Έχεις δει κανένα τραπέζι ταβέρνας χωρίς δυο – τρεις μερίδες πατάτες τηγανητές; Όχι. Ε, στις Σέρρες, όπου  πατάτες, πιπεράκια μπακάλικα. Γνωστά και ως «οι πατάτες του καλοκαιριού».

Στην Αθήνα πολλοί από εμάς γνώρισαν τον συγκεκριμένο μεζέ από τη Σερραία δημοσιογράφο Ελένη Λαζάρου, η οποία έκανε αφιέρωμα στο τοπικό αυτό έδεσμα στα «Σεραϊκά Νέα». Άλλοι, άκουσαν τον Ηλία Μαμαλάκη να… παραμιλά για τη μοναδική τους γεύση.

Μερικοί, λίγο πιο τυχεροί, είχαμε την τύχη να τα έχουμε γευτεί πολύ νωρίτερα.

Όπως προδίδει η ονομασία τους, πρόκειται για μικρές πράσινες πιπεριές που παράγονται μόνο στις Σέρρες από «μυστικό» μικρασιάτικο σπόρο, τις οποίες οι ντόπιοι «τιμούν» σε διάφορες εκδοχές:

Από ωμές μέσα στην παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα, μέχρι τηγανητές, ψητές ή τουρσί. Όρεξη να ’χεις να δοκιμάζεις.

Στα στέκια της πόλης θα τα βρεις παντού και σε ό,τι μορφή λαχταρά η καρδιά (και το στομάχι) σου.

Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ Την αγαπούσε πολύ ο Χατζιδάκις: Η αιωνόβια ταβέρνα που φημίζεται σε όλη την Αθήνα για τα κεφτεδάκια και την αυλή της

Πιπεράκια μπακάλικα: Ο πεντανόστιμος μεζές από τις Σέρρες που οι Αθηναίοι δεν γνωρίζουν

Όπως είπαμε, ο σερραϊκός αυτός γαστρονομικός θησαυρός, δεν παράγεται σε κανέναν άλλο μέρος. Δεκαετίες πριν, κάτοικοι του Αη Γιάννη έφεραν τον σπόρο από τη Μικρά Ασία, όπου συνήθιζαν να φυτεύουν τα πιπεράκια τον Ιούλιο, περιμένοντας να φτάσει Σεπτέμβριος για να τα απολαύσουν.

Η πρώτη τους εκδοχή ήταν το τουρσί. Αυτή που αγαπήθηκε περισσότερο!

Ο χαρακτηρισμός «μπακάλικα» προέκυψε από το γεγονός πως οι Μικρασιάτες, μόλις τα μάζευαν τα πήγαιναν στον μπακάλη της γειτονιάς τους για να τα κάνει τουρσί. Το έδεσμα έγινε εξαιρετικά δημοφιλές λόγω της παρουσίας του στα πιάτα μιας μικρής ταβέρνας, της οποίας ο ιδιοκτήτης τα σέρβιρε τηγανητά ως μεζέ για το ούζο.

Πιπεράκια μπακάλικα: Ο πεντανόστιμος μεζές από τις Σέρρες που οι Αθηναίοι δεν γνωρίζουν

Η γεύση τους ήταν τέτοια, που σιγά σιγά ο κόσμος άρχισε να τα ζητά όπου κι αν πήγαινε.

Ταξιδεύουν για Αθήνα;

Αυτή τη στιγμή, στην πόλη των Σερρών υπάρχουν περισσότεροι από τέσσερις παραγωγοί, πολλοί εκ των οποίων έχουν ήδη καταφέρει να συστήσουν τα πιπεράκια μπακάλικα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, μέσω διαφόρων εκθέσεων τροφίμων και φεστιβάλ.

Πιπεράκια μπακάλικα: Ο πεντανόστιμος μεζές από τις Σέρρες που οι Αθηναίοι δεν γνωρίζουν

Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν έμεινε ασυγκίνητος από την τόσο ιδιαίτερη, πικάντικη γεύση τους, με τους Σερραίους να κάνουν λόγο για ένα πιάτο που «έχουν να περηφανεύονται».

Δεν τους αδικούμε. Την ώρα που στις υπόλοιπες πόλεις της Ελλάδας πρωταγωνιστούν στα τραπέζια του καλοκαιριού οι τηγανητές πατάτες και μελιτζάνες και τα τηγανητά κολοκυθάκια, εκείνοι μοιάζουν να έχουν περάσει στο επόμενο επίπεδο.

Πιπεράκια μπακάλικα: Ο πεντανόστιμος μεζές από τις Σέρρες που οι Αθηναίοι δεν γνωρίζουν

Πλέον, τα δημοφιλή πιπεράκια Σερρών καλλιεργούνται με σκοπό να γίνουν γνωστά όχι μόνο σε ολόκληρη την Ελλάδα μα και στο εξωτερικό, ενώ αν όλα πάνε καλά, πρόκειται σε λίγο καιρό να τα βρίσκουμε και στα αθηναϊκά supermarkets κατευθείαν από τους παραγωγούς τους.

Τώρα ξέρεις. Αν τα πετύχεις κάπου βάλ’ τα γρήγορα στο καλάθι σου. Και από εκεί… στην καρδιά σου!