Μπορεί ένας κρεατοφάγος να αντέξει vegan σουβλάκι;
Βρείτε μας στο

Ξέρετε ποιος θα ήταν ο ιδανικός κόσμος; Το κρέας να φυτρώνει. Να υπάρχει κιμαδόδεντρο και μπεϊκονιά. Ιδανικός θα ήταν ένας κόσμος όπου τα ζώα που σκοτώνονται για να γίνουν κρέας, θα πέθαιναν έστω όπως ορίζουν οι νόμοι. Ιδανικό θα ήταν να σταματήσουμε να έχουμε αυτή την τάση να δοκιμάζουμε τα πάντα επειδή έτσι επιτάσσει η χιπστεροκουλτούρα των σεφ. Για ποιο λόγο πρέπει να φας καρχαρία ή ξιφία; Έχεις ιδέα ότι τα περισσότερα είδη καρχαρία είναι υπό εξαφάνιση; Για ποιο λόγο να φας καγκουρό ή κροκόδειλο; Δε φτάνει που τους κάνεις παπούτσια; Τέλος πάντων, μεγάλη κουβέντα πάω ν΄ανοίξω, ενώ απλά θέλω να μιλήσω για το vegan σουβλάκι.

Αλλά αυτά δεν είναι άσχετα μεταξύ τους. Το λέω γιατί η απάντηση στον παραπάνω συλλογισμό θα ήταν «δηλαδή η αγελάδα και η κότα που τρως με τόση άνεση είναι οκ και ο καρχαρίας σε πείραξε;». Αν μπούμε σε αυτή τη λογική θα καταλήξουμε να μιλάμε για ανώτερα και κατώτερα είδη, κάτι που σίγουρα δεν είμαι αρμόδιος να συζητήσω. Ή γνώστης. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το κοτόπουλο, τα γουρούνια και τα μοσχάρια εκτρέφονται από τον άνθρωπο με σκοπό να γίνουν υπερπληθυσμός και να μην τίθεται ζήτημα τροφικής αλυσίδας όταν τα τρώμε.

Σε περίεργο μονοπάτι βρίσκομαι τώρα. Ας μπω επομένως στο θέμα γρήγορα. Είμαι ένας κρεατοφάγος που προσπαθεί να θέσει την επιθυμία του για σουβλάκια, πίτσες, μπέργκερ και γενικώς junk food που περιλαμβάνουν κρεατικό, σε περιορισμό. Στην πραγματικότητα δεν επιθυμώ το κρέας τόσο, όσο το να πάρω απ΄έξω και να φάω κάτι που έχει λαχταριστό όνομα. Αν αύριο μου πει κάποιος ότι στο τυλιχτό βάζεις μόνο κέτσαπ, μουστάρδα, πατάτα, θα το δεχτώ χωρίς να βγάλω άχνα.

Γι΄αυτό άρχισα να αναρωτιέμαι πως θα ήταν αν δοκίμαζα ένα vegan σουβλάκι. Κι άρχισα να το ψάχνω. Έπεσα πάνω στο Amanita Grill. Vegan σουβλατζίδικο στα Εξάρχεια. Είδα ότι βάζει μέσα στην πίτα μανιτάρια, σάλτσα ντομάτας, αβοκάντο και vegan μαγιονέζα. Αυτό το τελευταίο δεν έχω καν ιδέα τι είναι και σε τι διαφέρει από την κανονική. Πάμε παρακάτω.

Τα υλικά αυτά που διάβασες είναι υλικά που μπορεί να σου αρέσουν σε διάφορα πιάτα. Εμένα με αηδιάζουν γιατί δεν αντέχω το αβοκάντο και τα μανιτάρια με τίποτα, αλλά πιθανότατα αν ήταν κάποια άλλα υλικά, όπως πιπεριά, δε θα είχα κανένα θέμα να το φάω.

Μπορεί ένας κρεατοφάγος να αντέξει vegan σουβλάκι;

Στο Vegan Nation στην πλατεία Μοναστηρακίου θα φας τυλιχτό με μανιτάρια, πατάτες και σάλτσα. Μια επιλογή που πάρα πολλά κρεατοσουβλατζίδικα αρχίζουν να ενσωματώνουν στο μενού τους. Υπάρχει και το Peas στο Κουκάκι με τυλιχτό σουβλάκι με  γύρο σεϊτάν ή με μανιτάρια πόρτο μπέλο.

Βάσει αυτών άρχισα να αναρωτιέμαι. Αν πάρεις δύο τύπους που τρώνε το τυλιχτό τους με κρέας και στον ένα πεις να φάει vegan σουβλάκι, ενώ στον άλλο θα του πεις απλά πως θα φάει τυλιχτό με πιπεριά, μανιτάρια και κάνα-δυο ακόμα πράσινα υλικά, ποιος από τους δύο θα αρνηθεί; Και οι δύο; Τείνω προς το όχι. Πιστεύω ότι ο δεύτερος θα το φάει και θα είναι μια χαρά.

Το φαγητό μας πρέπει να γίνεται σιγά σιγά με οικολογική συνείδηση. Όχι δεν θα σου κάνω vegan κήρυγμα. Βρίσκω υπερβολική αυτή την πλευρά. Ούτε vegetarian. Θα πω μόνο ότι κάτι που μπορεί να σου προσφέρει την ίδια απόλαυση και ικανοποίηση της πείνας και μια σειρά από άλλες θρεπτικές ουσίες, δεν είναι κακό. Το αντίθετο. Στο κάτω κάτω, δεν χάθηκε κι ο κόσμος να φας ή να φάω μία φορά τυλιχτά με κρέας αντί για δύο και την δεύτερη να κάνω έναν διαφορετικό μη κρεατοφαγικό συνδυασμό.

140.000 τεύχη την εβδομάδα: Ποια ήταν η όμορφη Κατερίνα που έδωσε το όνομά της στο θρυλικό περιοδικό των 90’s
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 140.000 τεύχη την εβδομάδα: Ποια ήταν η όμορφη Κατερίνα που έδωσε το όνομά της στο θρυλικό περιοδικό των 90’s

Κι αυτά τα λέει ένας τύπος που μόλις 24 ώρες πριν μιλούσε για μπριζολάδικα. Το αναφέρω για να σου εξηγήσω ότι δεν είμαι κανένας σκληροπυρηνικός. Αλλά σε μια χώρα που με την Τσικνοπέμπτη και – ακόμα περισσότερο – την Κυριακή του Πάσχα προκαλεί αρκετά μεγάλο κακό, ενώ ξεσκίζεται και σε barbeque μαζώξεις τις ηλιόλουστες μέρες, καλό θα κάνει να γίνουν και άλλες επιλογές. Για πολλούς ωφέλιμους λόγους. Ατομικούς και ομαδικούς. Χωρίς την ταμπέλα του vegan ή του οτιδήποτε. Μόνο για την καλύτερη διατροφή και την καλυτέρευση στο αποτύπωμα μας στην τροφική αλυσίδα και στον οργανισμό μας.

Για το τέλος υπάρχει και η σοφή ερώτηση που έχω σκεφτεί άπειρες φορές. Αφού υπάρχει το φαλάφελ, γιατί να υπάρχει και το χορτοφαγικό σουβλάκι; Δεν υποτίθεται ότι το ένα καλύπτει αυτόν που δεν καλύπτεται από το άλλο…;

Amanita Grill, 2111822343,Θεμιστοκλέους 43- 45 Αθήνα

Vegan Nation, 210 3226226 Ερμού 86 Αθήνα.

Peas, 21 0921 8875 Φαλήρου 40, Κουκάκι